AVVISER: Polen avviser spekulasjonene om at president Lech Kaczynski selv tvang ulykkesflyet til å lande tross vanskelige forhold. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/SCANPIX
AVVISER: Polen avviser spekulasjonene om at president Lech Kaczynski selv tvang ulykkesflyet til å lande tross vanskelige forhold. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/SCANPIXVis mer

Avviser at presidenten tvang flyet til å lande

Stikk i strid med beskjedene fra bakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Polen avviser spekulasjonene om at president Lech Kaczynski selv tvang ulykkesflyet til å lande, stikk i strid med beskjedene fra bakken. Kaczynski begraves trolig lørdag.

Den polske presidenten mistet sammen med 95 andre livet da Tupolev-flyet deres styrtet nær Smolensk i Russland lørdag.

Ulykken har kastet Polen ut i sorg, og mange polakker valfartet også mandag til presidentpalasset for å tenne lys og legge ned blomster. Men mens polakkene sørger over sin døde president, har også spekulasjonene rundt årsaken til flystyrten økt.

Ifølge polske medier kan president Lech Kaczynski selv ha presset piloten til å lande i Smolensk. Men dette avviser polske myndigheter.

- På det stadiet granskingen befinner seg nå, har vi ingen opplysninger som støtter dette, sier Polens sjefanklager Andrzej Seremet.

Én uke etter ulykken skal Kaczynskis begravelse trolig finne sted i Warszawa lørdag, melder polske medier. Kong Harald tar sikte på å delta i markeringen, mens det foreløpig ikke er avklart hvem som skal representere den norske regjeringen.

Det er klart at både Russlands president Dmitrij Medvedev og Tysklands statsminister Angela Merkel kommer til begravelsen.

Klar beskjed

Russlands statsminister Vladimir Putin har selv tatt grep om etterforskningen av ulykken i Smolensk. Det skal gjennomføres en objektiv og grundig gransking, understreker han.

Russiske myndigheter opplyste mandag at flygeren fikk klar beskjed om at det var dårlig vær på flyplassen i Smolensk.

Andre teorier om ulykken har gått ut på at det kan ha vært språkproblemer mellom de russiske flygelederne og de polske flygerne, eller at flyet ikke hadde nok drivstoff til å fly noe annet sted etter å ha dumpet drivstoff under sirklingen rundt Smolensk.

Russiske luftfartsmyndigheter utelukker tekniske problemer med det 20 år gamle russiskbygde Tupolev Tu-154-flyet.

Truer ikke stabiliteten

Det polske forsvaret mistet i alt ni av sine øverste ledere i ulykken. Tapet kan få store konsekvenser for moderniseringen av det polske forsvaret. Men den tragiske ulykken truer ikke den politiske og økonomiske stabiliteten i landet.

Polen de siste 20 årene utviklet seg til å bli et demokratisk land som er trygt forankret både i EU og NATO. Analytikere tror derfor at flystyrten ikke vil få alvorlige konsekvenser for landets innenriks- og utenrikspolitikk.

Tragedien kan til og med skape en bedre tone i polsk politikk, tror seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Ulykken har selvsagt skapt stor usikkerhet omkring hva som vil skje videre. Men jeg tror at situasjonen kan åpne for en bedre tone i polsk politikk, sier seniorforsker han til NTB.

Samarbeid

Krisen kan få partiene til å legge uenigheter til side.

- Jeg tror det vil bli mer samarbeid på tvers av partipolitiske grenser. Egentlig er de politiske forskjellene mellom de to partiene ganske små, sier Godzimirski.

Den tragiske ulykken kan også føre til et bedre forhold mellom Polen og Russland, tror flere analytikere. Kaczynski holdt en tÃff tone overfor Moskva, mens statsminister Tusk har inntatt en mer fleksibel holdning, ifølge avisa Financial Times.

Godzimirski peker på at de to landene allerede samarbeider om å finne ut hva som skjedde da presidentflyet styrtet.

- Russiske myndigheter har vist at de er villige til å legge alle opplysninger på bordet, og Polen opplever en bølge av medfølelse og sympati fra russerne. Det har ført til at polakkene har begynt å se på Russland med mer vennlige øyne, sier han.

NTB

SØRGER: Et bilde av Polens avdøde president Lech Kaczynski og kona Maria står plassert foran den polske ambassaden i Berlin. Kaczynski gravlegges trolig lørdag, og Tysklands Angela Merkel er blant dem som skal delta i minnemarkeringen. Foto: REUTERS / Fabrizio Bensch / SCANPIX
SØRGER: Et bilde av Polens avdøde president Lech Kaczynski og kona Maria står plassert foran den polske ambassaden i Berlin. Kaczynski gravlegges trolig lørdag, og Tysklands Angela Merkel er blant dem som skal delta i minnemarkeringen. Foto: REUTERS / Fabrizio Bensch / SCANPIX Vis mer