Avviser at «Siv» skulle angripes

Var på et rutinemessig oppdrag fra Evenes til Kiruna, opplyser Forsvaret.

SKULLE IKKE ANGRIPES: Forsvaret avkrefter nå at det var planlagt et «angrep» på Hercules-flyet «Siv» som krasjet med fjellmassivet Kebnekaise i Sverige torsdag ettermdidag. Her under innflyving til hjemmebasen Gardermoen i 2010. Foto: Morten Holm / Scanpix
SKULLE IKKE ANGRIPES: Forsvaret avkrefter nå at det var planlagt et «angrep» på Hercules-flyet «Siv» som krasjet med fjellmassivet Kebnekaise i Sverige torsdag ettermdidag. Her under innflyving til hjemmebasen Gardermoen i 2010. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - I utgangspunktet var Hercules-oppdraget planlagt og meldt inn som et oppdrag fra Evenes til Kiruna for å hente personell. Etter det vi kjenner til var det ikke planlagt et angrep på flyet, sier nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter, Morten Haga Lunde til Dagbladet.

Dermed går han i mot det flere medier tidligere har meldt, nemlig at det var planlagt et «angrep» på Hercules-flyet - hvor noen jagerfly skulle forsvare og andre jagerfly skulle angripe.

- Norske F16 og svenske Jas-fly skulle ligge høyt over de tre transportflyene som tok av fra Evenes. Noen av jagerflyene skulle beskytte, andre hadde rollen som angripere, har presse- og informasjonsoffiser Thomas Gjesdal i Sjøforsvaret uttalt til VG.

- Typisk å fly taktisk Det var riktig nok jagerfly i lufta, men de skulle etter planen aldri engasjeres mot Hercules-flyet.

- Det var fly i lufta som skulle fosvare et luftrom, og det var en egen setting med jagerfly fra Norge og Sverige som var satt opp i mot hverandre, forklarer Haga Lunde.

At Haga nå avkrefter angrepsryktene betyr likevel ikke at Hercules-flyet som krasjet i Kebnekaise fløy uten risiko.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer