Coronaviruset:

Avviser at unge utenfor risikogruppa ligger i respirator

- Det skisserte bildet er feil, sier fagdirektør i Vestre Viken HF, Ulrich Spreng.

ETT DØDSFALL: Bærum sykehus i Sandvika har opplevd ett dødsfall som følge av coronaviruset. Torsdag opplyser Vestre Viken at det er 16 pasienter innlagt på sykehuset, som følge av coronaviruset. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ETT DØDSFALL: Bærum sykehus i Sandvika har opplevd ett dødsfall som følge av coronaviruset. Torsdag opplyser Vestre Viken at det er 16 pasienter innlagt på sykehuset, som følge av coronaviruset. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Unge mennesker utenfor risikogruppene får livsnødvendig helsehjelp på Bærum sykehus etter å ha blitt smittet av coronaviruset, skrev Budstikka onsdag kveld. En artikkel som ble sitert av flere medier, deriblant Dagbladet.

Avisa skriver at «flere kilder bekrefter at også flere unge mennesker, som ikke er i risikogruppene, har blitt lagt i respirator på intensivavdelingen på Bærum sykehus. Dette er personer mellom 20 og 45 år, uten underliggende sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og/eller høyt blodtrykk».

Dagbladet har vært i kontakt med helseforetaket Vestre Viken, som sier avisas opplysninger ikke stemmer.

- Vi kjenner oss ikke igjen i påstanden som Budstikka har framsatt. Vi kan ikke uttale oss om pasientene grunnet taushetsplikt, men det skisserte bildet stemmer ikke med fakta. Det skriver fagdirektør i Vestre Viken HF, Ulrich Spreng i en e-post til Dagbladet.

De bekrefter at det er avsnittet over de sikter til.

AHUS: Jan Erik Berdal som er leder ved infeksjonsmedisinske avdeling på Ahus forteller hva det er viktig å tenke på om man har symptomer. Vis mer

70 coronapasienter på respirator

Folkehelseinstituttet opplyste onsdag at det er 17 av de 74 pasientene som har vært, eller er, innlagt med coronasmitte på sykehus, som er under 50 år.

Gjennomsnittsalderen på de innlagte var onsdag 60 år.

Av personvernhensyn oppgir ikke Helsedirektoratet alder på dem som er innlagt på sykehus - heller ikke på dem som ligger i respirator.

Torsdag opplyser de at det er 266 pasienter innlagt på sykehus med coronasmitte, hvorav 70 ligger i respirator.

På Bærum sykehus skriver Vestre Viken at det er 16 pasienter innlagt.

Forskning på coronaviruset viser så langt at det er eldre og syke som rammes hardest av sykdommen. Det er imidlertid meldt om tilfeller der yngre er blitt rammet hardt.

- Også yngre, friske får sykdommen

Til TV 2 sier leder for medisinsk intensivavdeling på Ullevål sykehus, at data fra USA, Danmark og Norsk intensivregister om sykehusinnlagte pasienter er foruroligende.

- Det som er nytt, er at også yngre, friske får sykdommen. Også i alvorlig form, slik at de må ha hjelp av respirator. Det er fortsatt sånn at eldre og de med kroniske sykdommer er overrepresentert. Men nå ser vi at unge og friske rammes blindt, sier Jacobsen til kanalen.

KREVENDE: Må beskytte seg i fullt smittevernsutstyr. Video: Redningsselskapet Vis mer

FHI skriver i et notat publisert torsdag at barn har et mildere forløp av coronaviruset enn voksen.

- Med økende alder ser det ut til å være en økende andel av covid-19-pasienter som trenger sykehusinnleggelse og som vil trenge intensivbehandling. Statistikk fra mange land viser tydelig at risikoen for å dø av covid-19 er høyere for de eldste, skriver FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer