Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avviser bin Ladens appell

Osama bin Ladens appell til muslimer om hellig krig mot Vesten, ble i helgen avvist av arabiske ledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bin Laden taler ikke på vegne av arabere og muslimer, sa generalsekretæren i Den arabiske liga Amr Moussa.

Den mest folkerike araberstaten Egypt tok også avstand fra bin Ladens oppfordring, og sa at verden står samlet i kampen mot terrorisme.

- Det er Bin Laden som er i krig med resten av verden, sa Egypts utenriksminister Ahmad Maher foran araberlandenes utenriksministermøte i Damaskus søndag.

Deres uttalelser var en reaksjon på et nytt videobudskap fra bin Laden lørdag, der den terrorettersøkte saudiaraberen oppfordret verdens 1,2 milliarder muslimer til å gå med i den hellige krigen mot kristne og jøder. Arabiske ledere som støtter USAs krig mot Taliban-regimet og ham selv, er forrædere, ifølge bin Laden.

Muligens som et tegn på desperasjon stemplet bin Laden lørdag FNs generalsekretær Kofi Annan som en forbryter og FN som et redskap for USA.

- Vi har lidd og fortsetter å lide på grunn av FN. FN er et instrument for forbrytere, het det i videoopptaket med bin Laden.

I en uttalelse i forrige uke ba bin Laden muslimer i Pakistan konfrontere president Pervez Musharraf for hans stilltiende støtte til USAs bombing i Afghanistan. Den pakistanske kommentatoren Hassan Askari sa søndag at han ikke kan se at bin Ladens krigsrop har særlig gjennomslagskraft utenfor de religiøse ekstremistenes kretser. Askari tror bin Ladens siste budskap med hensikt ble sendt ut dagen før USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld kom på besøk til Pakistan.

Bin Ladens stadig mer hatske utfall synes foreløpig ikke å ha fått gjenklang i arabiske og muslimske land, selv om de er blitt utførlig referert og fulgt opp med anti-amerikanske uttalelser.

Men når det gjelder Midtøsten får USA gjennomgå. Syrias utenriksminister Farouk al-Shara fordømte i helgen USA for landets «grenseløse» støtte til Israel. Uttalelsen kan ha vært en reaksjon på USAs krav om at Syria må tøyle ytterliggående anti-israelske grupper. Al-Shara sa under det arabiske utenriksministermøtet at USA ikke har noen rett til å anklage andre for terrorisme, så lenge USA uten forbehold støtter Israel.

Syria står på USAs liste over land som støtter eller gir opphold til grupper som USA mener står bak terrorisme.

Aviser i Jordan reagerer sterkt på amerikanske uttalelser som sammenligner den palestinske intifadaen med terrorisme. Den amerikanske viseutenriksministeren David Satterfield vakte sterke reaksjoner fredag, da han sa at intifadaen er blitt en «prosess med kalkulert terror».

Saudiarabiske aviser er også fulle av utfall mot USA, etter at flere palestinske grupper er satt på USAs liste over terroristgrupper.

De fleste arabiske ledere har hittil støttet USAs angrep på Taliban-regimet og Osama bin Ladens baser i Afghanistan. Men de har samtidig advart USA mot å utvide krigen mot terror til også å omfatte Irak eller andre araberland.

(NTB)

<B>RASER MOT FN:</B> Bildet er tatt fra gårsdagens tv-sending på al-Jazeera hvor Osama bin Laden henger ut arabiske ledere som samarbeider med FN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!