Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avviser blankt at SMK visste om det hemmelige UD-notatet: - Lekkasjer liker vi ikke uansett

Erna Solberg om UDs dystre flyktningnotat.

- SÅ IKKE NOTATET:  Statsminister Erna Solberg (H) avviste blankt at hun hadde kjennskap til det hemmelige UD-notatet som skaper et dystert bilde av den pgående flyktningesituasjoner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- SÅ IKKE NOTATET: Statsminister Erna Solberg (H) avviste blankt at hun hadde kjennskap til det hemmelige UD-notatet som skaper et dystert bilde av den pgående flyktningesituasjoner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under DBTVs spesialsending som markerer at det er fem år siden Den arabiske våren og den syriske borgerkrigen brøt ut, besøkte statsminister Erna Solberg (H) Dagbladets studio.

Det skjedde bare få timer etter at hun inviterte til flyktningmøte på sitt kontor tidlig tirsdag morgen, en dag etter at VG publiserte et hemmelig UD-notat som tegner et dystert bilde av flyktningesituasjonen.

Under DBTV-sendingen avviste statsministeren blankt at hun selv, eller noen i politisk ledelse på Statministerens kontor eller UD, hadde sett notatet før det ble publisert av VG.

- Det var ingen i politisk ledelse som hadde hørt om dette før VG begynte å ringe, sa Solberg under sendingen.

- Liker ikke lekkasjer Om selve innholdet i notatet, som blant annet varsler om at flyktningstrømmen ikke vil stoppe, og som understreker muligheten for økt høyreekstremisme og nye terroranslag, svarte Solberg:

- Både vi, Sverige og Danmark har grensekontroller nå. Det er viktig at vi har tenkte scenarier, men hvorfor dette har kommet i media, vet jeg ikke.

Hva hun synes om lekkasjen, var det imidlertid ingen tvil om.

- Lekkasjer liker vi ikke uansett. Det går mot embetsmannrollen om å ikke lekke informasjon, sa statsministeren.

Foreslår innstramminger Hun svarte også på spørsmål om regjeringens og samarbeidspartienes foreslåtte innstrammingstiltak, og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs beskjed om at hun og regjeringen kommer med «nødvendige innstramminger» rundt påsketider.

På spørsmål om disse forslagene til innstramminger kan gå lenger enn det Venstre og KrF vil stå inne for, svarte Solberg følgende:

- Det vi kommer til å legge fram er forslagene som er viktigst for Norge, så vil det være en behandling i Stortinget etter hvert. Og det er sånn at vi bygger på det forliket (asylforliket inngått av partiene på Stortinget, journ. anm.), og andre land. Og et viktig prinsipp som står i det forliket er at vi ikke skal være mer liberal eller nødvendigvis strengere enn landene rundt oss er, sa Solberg, og la til:

Forventer ikke «blankofullmakt» - Og noen temaer som vi la fram til høringsrunden var temaer som ikke var berørt i asylforliket i det hele tatt. Vi har ikke tatt noen konklusjoner om hvilke forslag og på hvilken måte, bortsett fra at vi har et klart mandat fra alle disse partiene om at vi skal stramme til i asylpolitikken framover.

- Så det kan hende at det kommer forslag rundt påsketider som KrF og Venstre ikke er enige i?

- Vi skal gjøre vurdering av alle forslagene nå, og så vil vi komme med det vi mener er riktig fra regjeringens side. Men så lytter vi til hva vi kan få flertall for, og så skal vi være i tråd med asylforliket. Men jeg antar ikke at vi har blankofullmakt fra de partiene på alt vi foreslår, nei, for det skal være reell behandling i Stortinget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!