AVVISER ANKLAGER: Russlands utenriksdepartement avviser nok en gang at Russland har brutt avtalen om forbud mot atomraketter, slik NATO slo fast i går. USA som har inngått avtalen med Russland, har gitt Russland og president Vladimir Putin 60 dager på å innfri avtalen. Hvis det ikke skjer, trekker USA seg ut og avtalen bryter sammen. Foto: Pavel Golovkin / AFP
AVVISER ANKLAGER: Russlands utenriksdepartement avviser nok en gang at Russland har brutt avtalen om forbud mot atomraketter, slik NATO slo fast i går. USA som har inngått avtalen med Russland, har gitt Russland og president Vladimir Putin 60 dager på å innfri avtalen. Hvis det ikke skjer, trekker USA seg ut og avtalen bryter sammen. Foto: Pavel Golovkin / AFPVis mer

Russland svarer USA og NATO

Avviser brudd på INF-avtalen

Russland avviser påstander fra USA og NATO om at Moskva bryter INF-avtalen, som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter.

- Grunnløse anklager blir nok en gang gjentatt, sa det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova i dag.

Uttalelsen er svar på at USAs utenriksminister Mike Pompeo i går anklaget Russland for å ha brutt avtalen som USA og Sovjetunionen inngikk i 1987. Avtalen forbyr alle landbaserte raketter av mellomdistansetypen.

Kan ramme europiske byer

USA og NATO slo tirsdag fast at Russland har brutt avtalen ved å utplassere en ny type raketter kalt SSC-8. Rakettene går i Russland under betegnelsen 9M729, beskrives som billige å bygge og lette å gjemme vekk. Samtidig kan de ifølge NATO bære atomstridshoder og utslette europeiske byer på bare minutters varsel.

Russland har gjentatte ganger avvist de amerikanske påstandene og insistert på at SSC-8-rakettene ikke utgjør brudd på avtalen.

INF-avtalen forbyr landbaserte raketter med en rekkevidde fra 500 til 5.500 kilometer. Russland benektet lenge eksistensen av SSC-8-rakettene. Nå innrømmer Russland at rakettene finnes, men hevder de har en rekkevidde like under den rekkevidden som forbys av INF.

60 dager

Etter NATOs utenriksministermøte i Brussel tirsdag fikk Russland frist på 60 dager til å slå retrett i konflikten om de nye rakettene.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har sagt at NATO vil måtte svare Russland hvis INF-avtalen bryter sammen, uten å gå i detalj om hvilket svar det kan dreie seg om. (NTB)