Avviser feil på skipet

Frontline lover grundig etterforskning etter eksplosjonen i Omanbukta.

EKSPLOSJON: Det brøyt ut kraftig brann på fartøyet «Front Altair» etter torsdagens eksplosjon. Foto: Privat
EKSPLOSJON: Det brøyt ut kraftig brann på fartøyet «Front Altair» etter torsdagens eksplosjon. Foto: PrivatVis mer

- Vi kjenner ikke årsaken til eksplosjonen og brannen men vi utelukker at det er feil ved skipet som har forårsaket dette. Hele denne alvorlige hendelsen vil bli gransket og grundig etterforsket. Vi vil selvfølgelig ta en aktiv rolle i dette arbeidet, og det er i den prosessen årsaken skal fastslås.

Det skriver CEO i Frontline management, Robert Hvide Macleod, etter eksplosjonen som rammet det norskeide skipet «Front Altair» i Omanbukta torsdag morgen.

Brannen er fredag slukket, og skipet får assistanse fra en bergingsbåt. Det driver nå med kurs bort fra land.

Mannskapet til Iran

- En ny bergingsbåt med utstyr for redning, brannslukking og slep er ventet å ankomme klokka 13. Spesialister og representanter fra rederiet er på vei, og ventes å ankomme i løpet av morgendagen, skriver Macleod til Dagbladet.

Mannskapet som var om bord ble i formiddag fraktet til Bandar Abbas i Iran. Der vil de bli tatt vare på. Ingen av dem ble skadet under den dramatiske brannen.

Det skal ifølge Frontline ikke være registrert forurensning som følge av hendelsen.

- Mannskapet ombord besto av elleve russere, en georgier og elleve filippinere. Alle ble reddet ombord i «Hyundai Dubai», og videre over i et iransk marinefartøy som fraktet alle inn til havnebyen Jask. Vi vil gjerne gjenta vår takk til alle som har bidratt i arbeidet med å få kollegene våre trygt i land, skriver Macleod.

DRAMA: En satellitt fra European Space Agency fanget øyeblikkene da det norsk-eide skipet «Front Altair» sto i full fyr i Omanbukta, torsdag. Foto: ESA / AP Vis mer

Ukjent årsak

Usikkerhetene rundt eksplosjonen på skipet, som eies av selskapet hvor John Fredriksen er hovedaksjonær, hindret ikke USAs utenriksminister Mike Pompeo i å legge skylda på Iran. Flere kilder har hevdet at skipet ble utsatt for et torpedoangrep, som utløste eksplosjonen.

- Basert på typen våpen og hvor avansert angrepet var, har etterretningen vurdert at Iran er ansvarlig for angrepet på tankskipene i Omanbukta, sa Pompeo.

Den iranske ambassaden i Oslo har i dag slått knallhardt tilbake på anklagene:

- At USA umiddelbart og uten noen form for bevis har kommet med grunnløse beskyldninger mot Iran røper at «B-laget» nå beveger seg mot en alternativ plan: sabotasje av diplomati, sier en talsperson for ambassaden til Dagbladet.

OMANBUKTA: Denne videoen skal vise iranske styrker som fjerner en udetonert mine fra et av de to tankskipene som skal ha blitt angrepet i Omanbukta torsdag. ifølge U.S Central Command. De frigir videoen bare timer etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo ga Iran skylda for de angivelige angrepene. Video: AP / CNN Vis mer

Frontline ble etablert i 1985 og er blant verdens største firmaer innen transport av olje. Selskapet har over 60 skip i sin flåte. «Front Altair» ble bygget i 2016 og er et såkalt Aframax-skip - oljetankere mindre enn 120 000 tonn. Skipet er 251 meter langt og har en bruttotonnasje på 62 849.

Skipet hadde lastet olje i havnebyen Fujairah i Emiratene og satte deretter kursen til sjøs. Seinere kom melding om at det sto i brann.

Sjøfartsdirektoratet har hevet sikringsnivået for norske skip i området, og det klare rådet til norske skip er å holde «god avstand til iransk farvann».