Stortingsvalget 2021:

Avviser forskning: - Jeg er rystet

Høyre bortforklarer SSB-rapporten som sier at forskjellene i Norge er betydelig større enn først antatt. - Ren forskjellsbenektelse, raser Audun Lysbakken (SV).

KRITISK: Statsminister Erna Solberg er ikke enig i metoden bak en undersøkelse fra SSB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg (H) var på plass i Dagbladets valgbod på Eidsvold plass, fredag morgen.

Der avfeide hun deler av en SSB-rapport som hevder at ulikheten er betydelig større enn først antatt.

- Den artikkelen er høyst omdiskutert. Det er en helt annen type metode man skal beregne det på. Man beregner alt på kapital og verdiskaping som er værende i selskapet, som ikke er tatt ut. Så skal du regne ut privat eierskap til den enkelte, sier Erna Solberg til Dagbladet om forskningen.

I en tidligere publisert versjon av denne artikkelen lenket og omtalte Dagbladet SSB-rapporten «Er skattesystemet mer omfordelende nå?». Dagbladet presiserer at det ikke var denne artikkelen Erna Solberg uttalte seg om i Valgboden.

OMDISKUTERT: Erna Solberg avfeier deler av konklusjonene fra SSBs Aaberge-rapport i 2020. Foto: Frank Karlsen/ Dagbladet
OMDISKUTERT: Erna Solberg avfeier deler av konklusjonene fra SSBs Aaberge-rapport i 2020. Foto: Frank Karlsen/ Dagbladet Vis mer

Solberg hevder også at det er mye annen forskning som avfeier Rolf Aabergs SSB-rapport fra i fjor.

- Dette var en stor artikkel der veldig mange andre forskere gikk ut og sa at man ikke kan gjøre det slik, sier Solberg.

Etter Solberg sier forskningen burde ha blitt gjennomført på bakgrunn av andre metoder.

- Vi må bruke de prinsippene for å sammenlikne som er vanlig å gjøre, og som vi alltid har gjort, for da du kan vise sammenhengen.

Økt ulikhet

Rapporten Erna Solberg refset er «Ulikheten - betydelig større enn statistikken viser», publisert av SSB i 2020.

Her slo SSB fast at inntektsulikheten i Norge er mye større enn det offisiell inntektsstatistikk viser, og at de rikeste blant oss skatter betydelig mindre enn folk flest i prosent.

Venstresida viser gjerne til denne rapporten for å hevde at forskjellene på fattig og rik har skutt i været under Erna Solbergs ledelse.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

SE NÅ: Alt innhold fra Valgboden her

- Flat utvikling

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) og partileder for SV, Audun Lysbakken møttes til debatt om sosiale forskjeller i Valgboden.

Programleder Steinar Suvatne stilte spørsmål til Astrup om han kunne si seg enig i sin partileder om at forskningen som påviser økningen i forskjellene, er omstridt.

Se debatten mellom Audun Lysbakken (SV) og Nikolai Astrup (H) her:

SOSIALE FORSKJELLER: Det ble alt annet enn kaldt da SVs Audun Lysbakken og kommunal- og digitaliseringsminister Nikolai Astrup møttes til debatt. Vis mer

- Hvis du ser på de offisielle tallene så viser at det har vært en relativ flat utvikling i ulikheten i det norske samfunnet, og det man ikke tar høyde for i den norske ulikhetsstatistikken. Det er verdien av de offentlige velferdsytelsene som vi alle er opptatt av å styrke og ivareta i framtida, svarer Astrup.

- SSB-tallene viser at det ikke har vært en helt flat utvikling, sier Suvatne.

- Hvis du ser over de siste 20 åra så er ulikheten omtrent lik som den er nå, slik at det har vært en relativ flat utvikling på det, og det er positivt, svarer Astrup.

Videre påstår han at forskningen venstresida løfter fram ikke tar høyde for en stor omfordeling gjennom offentlig velferdsytelser, som barnehage og helsetjenester.

RYSTET: Audun Lysbakken (SV) sier at han nesten blir rystet over hvordan Nikolai Astrup (H) og andre Høyre-politikerne avfeier SSB-forskningen om økte økonomiske ulikheter. Foto: Frank Karlsen/ Dagbladet
RYSTET: Audun Lysbakken (SV) sier at han nesten blir rystet over hvordan Nikolai Astrup (H) og andre Høyre-politikerne avfeier SSB-forskningen om økte økonomiske ulikheter. Foto: Frank Karlsen/ Dagbladet Vis mer

- Rystet

Audun Lysbakken (SV) reagerer kraftig på hvordan de to Høyre-politikerne neglisjerer forskningen fra SSB.

- Jeg er nesten litt rystet over kunnskapspartiet Høyre sin omgang med forskning når det gjelder forskjeller. Nikolai Astrup og Erna Solberg driver med en ren forskjellsbenektelse i denne valgkampen. De prøver å bagatellisere og så tvil om sammenhenger som er veldig godt belagt av forskerne, tordner Lysbakken.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Videre henviser Lysbakken til et dagsaktuelt innlegg i Dagens Næringsliv, der ulikhetsforskerne Gaute Torsvik og Magne Mogstad påpeker at Astrup ikke er «berettiget til å ha egne fakta om økonomisk ulikhet».

- Nikolai Astrup blir filleristet av to av landets ledendes ledende ulikhetsforskere, sier Lysbakken og legger til:

- Det er ingen tvil om at ulikheten har blitt større de siste åra. Den viktigste grunnen til at forskjellene øker, er at de rikeste drar ifra, vanlige folk står ganske stille og at det blir flere fattige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer