Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avviser frykten for unge radikale muslimer i Norge

- Helt ubegrunnet fryktjournalistikk, sier journalist Pål Refsdal.

TRUER IKKE NORGE: Journalist Pål Refsdal levde i sommer sammen med en jihadist-gruppe i Syra. Den bestod av krigere fra Marokko, Tunisia og Syria. Han mener norske media overdriver faren for at norske muslimer skal komme hjem fra kamptrening i Syria og true det norske demokratiet.
TRUER IKKE NORGE: Journalist Pål Refsdal levde i sommer sammen med en jihadist-gruppe i Syra. Den bestod av krigere fra Marokko, Tunisia og Syria. Han mener norske media overdriver faren for at norske muslimer skal komme hjem fra kamptrening i Syria og true det norske demokratiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kronikk i dagens utgave av Dagbladet skriver Pål Refsdal at flåtten i høst har måttet vike for en annen skummel fare, nemlig Jihadistene.

Han refser norske journalister for å publisere påstander fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) helt ukritisk.

Var i Syria - Det virker som om norske journalister er så overlykkelige over å få sitere noen fra PST at de ikke samtidig krever dokumentasjon for påstandene de kommer med. Det gjelder påstanden om at 30 til 40 personer har reist fra Norge for å kjempe i Syria, og framfor alt at de skal utgjøre en fare for Norge når de kommer hjem, sier Pål Refsdal.

Han konverterte selv til islam da han var i fangenskap hos Taliban i Afghanistan i 2009, og har i ettertid bekreftet at han fremdeles lever etter reglene i islam. Han var i Syria som journalist i sommer og møtte en nordmann der. Han har også kontakt med enkelte muslimske miljøer i Norge.

- Må dokumentere - Min kritikk er ikke først og fremst rettet mot PST. De har en agenda som de jobber etter, og den er avhengig av et fiendebilde. Jeg mener derimot at PST må dokumentere alle påstandene de kommer med. Min kritikk går mot journalister som ikke har kunnskap om dette, og som heller ikke stiller kritiske spørsmål. Istedet opptrer de som mikrofonstativer for PST.

JIHADISTER: Her er noen av jihadistene som journalist Pål Refsdal har levd sammen med i Syria.
JIHADISTER: Her er noen av jihadistene som journalist Pål Refsdal har levd sammen med i Syria. Vis mer

Han minner om at det var et stort antall nordmenn som på 1930-tallet reiste for å kjempe i den spanske borgerkrigen.
Her hjemme så mange krigen som en kamp mot den verdensomspennende kommunismen, mens andre så på krigen som fascismens framvekst og trussel.

- Uten grunnlag - Da disse nordmennene kom hjem igjen var det dissonans mellom hvordan de ble mottatt av myndighetene og hvordan de ble mottatt av sine egne miljøer, det vil si arbeiderbevegelsen. Slik er det kanskje også med unge muslimer som velger å reise til Syria for å kjempe mot det mest aggressive diktaturet vi har i Midtøsten akkurat nå, sier Refsdal.

Han mener det er en mangel på psykologisk innsikt om de norske muslimene som har valgt å reise til Syria for å kjempe.

- Jeg kan ikke se at det finnes noe grunnlag for å tro at disse vil utgjøre noen terrortrussel i Norge. De som måtte ha et sterkt ønske om å gjøre terror i Norge har ikke noe behov for å reise til Syria for å trene. Det er ingen automatikk i at de plutselig skal snu over til å bli aggressive mot det demokratiske Norge. Den aggresjonen må i såfall komme etter at de blir isolert og forfulgt her i landet.

Flått og terror Pål Refsdal mener det er relevant å sammenlikne frykten for smitte fra flått med faren for terroraksjoner iverksatt av unge muslimer som vender hjem fra krigen i Syria.

KREVER DOKUMENTASJON: Journalist og fotograf Pål Refsdal krever at PST legger fram dokumentasjon for at norske muslimer kan utgjøre en fare for Norge.
Foto: Torbjørn Gønning / Dagbladet
KREVER DOKUMENTASJON: Journalist og fotograf Pål Refsdal krever at PST legger fram dokumentasjon for at norske muslimer kan utgjøre en fare for Norge. Foto: Torbjørn Gønning / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener faren er hauset opp helt uten grunnlag når det gjelder både flått og terrorfare. Prinsippet er like enkelt som det er matnyttig for en løssalgsavis. Frykt selger. På samme måte som vi elsker å la oss skremme av overnaturlige fenomener i en skrekkfilm, vil vi gjerne lese om hvilke farer som skjuler seg i skogen. Da er det ikke alltid så nøye med hvor begrunnet denne frykten egentlig er, sier Pål Refsdal.