Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avviser gift-påstandene

Østerriksk sykehus sier de ikke kan bevise at Jusjtsjenkos vansiring skyldes gift. Lege har fått politibeskyttelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er fortsatt uklart om Ukrainas opposisjonskandidat i presidentvalget, Viktor Jusjtsjenko, er blitt forgiftet eller ikke.

I dag siterer London-avisa The Times Jusjtsjenkos østerrikske lege Nikolai Korpan på at Jusjtsjenko var blitt forgiftet med hensikt om å drepe ham. Dette blir nå dementert av sykehuset der Korpan jobber.

- Det er fortsatt ikke kjent hva som forårsaket sykdommen som rammet Jusjtsjenko, sier direktør Michael Zimpfer ved det private sykehuset Rudolfinerhaus, melder nyhetsbyrået AP

Det østeriske nyhetsbyrået APA skal ha snakket med Zimfer i dag, der også han benekter å ha sagt det London-avisa siterer ham på.

- Mistanken om forgiftning er verken bekreftet eller avkreftet, sier han til APA.

Sykehuset startet behandling av Jusjtsjenko 10. september, fire dager etter at han skal ha blitt syk. Han reiste hjem til Ukraina midt i september for å fortsette valgkampen, men måtte innlegges på nytt i slutten av måneden før han kunne fortsette valgkampen i oktober.

Sykehusdirektør Michael Zimpfer sier til AP at de fortsatt analyserer prøvene for å fastslå hva som har skjedd med presidentkandidaten. Så langt kan de ikke konkludere.

- Det kan ha en naturlig forklaring, og det kan være snakk om gift. Det kan også ha vært en kombinasjon av forskjellige gifter. Alle muligheter er fortsatt åpne, sier Zimpfer.

En av teoriene skal være at Jusjtsjenko har blitt utsatt for dioxin-forgiftning. Noe som kan utløse en type kviser i ansiktet lik de som på rekordtid har vansiret presidentkandidatens ansikt. Denne type ansiktskviser er vanlig for mennesker eksponert for giftige kjemikalier.

En av sjefslegene som har behandlet Jusjtsjenko, Lothar Wicke, er satt under politibeskyttelse på grunn av en anonym trussel. Hva denne trusselen går ut på er foreløpig ikke offentliggjort.

Tross dementiet fra sykehuset, fastholder The Times sin artikkel, og har ikke fjernet denne i fra sine nettsider.

FORGIFTET?: Er han forgiftet eller har forandringen en naturlig forklaring. Nå avviser sykehuset at de har fastslått forgiftning. Men de avviser det ikke.
FRISK: Slik så Viktor Jusjtsjenkos ut før han i september ble rammet av en mystisk sykdom.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media