SIER NEI: Verken helseminister Bent Høie eller arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil instruere tilsynene til å granske kommersielle velferdsbedrifter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SIER NEI: Verken helseminister Bent Høie eller arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil instruere tilsynene til å granske kommersielle velferdsbedrifter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Aleris-saken

Avviser gransking av velferdsfirmaer

Aleris har sagt opp alle konsulentene som går til søksmål mot dem for brudd på arbeidsmiljøloven. Nå krever SV-leder Audun Lysbakken gransking av bransjen.

- Jeg vil at regjeringen skal be Arbeidstilsynet og Helsetilsynet om å gå Aleris i sømmene og få kartlagt omfanget av denne typen arbeidsforhold, og om det har noe å si for kvaliteten i tjenestene for brukerne, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

BEKYMRET: SV-leder Audun Lysbakken ber regjeringen komme på banen i Aleris-saken. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
BEKYMRET: SV-leder Audun Lysbakken ber regjeringen komme på banen i Aleris-saken. Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har tidligere omtalt søksmålet mot Aleris, som nå omfatter 25 tidligere konsulenter for selskapet. Mange av dem sto fremdeles i jobb for Aleris da saken ble kjent, men er nå sagt opp.

- Vi verken kan eller vil risikere at vårt gode arbeidsmiljø forstyrres av få personer vi er i rettslig uenighet med. Av den årsak avslutter vi nå kontraktene med de selvstendig næringsdrivende konsulentene som saksøker oss. Det har vi også anledning til i henhold til oppdragsavtalen, skriver administrerende direktør i Aleris Omsorg, Erik Sandøy, i en epost til Dagbladet.

Vil ha særskilt tilsyn

Dagbladet har sett eposten konsulentene mottok fra Aleris. Her viser de til et punkt i oppdragsavtalen om at begge parter kan si den opp med en måneds varsel. Konsulentene kan fakturere for oppsatte vakter, men «Aleris ønsker ikke å benytte seg av foretakets tjenester i oppsigelsesperioden», heter det i eposten.

Konsulentene har altså blitt sagt opp på dagen.

Oppsigelsene er urovekkende med tanke på forsvarligheten i tjenestene til brukerne som er hos Aleris, mener SV. Brukerne er blant andre ungdommer i barnevernet, og personer med psykiske lidelser eller rusproblematikk.

- Jeg mener det er på tide at regjeringen kommer på banen, for dette er i ferd med å bli en ny stor skandale i kommersiell velferd. Regjeringen kan ikke sitte passiv og se på dette, sier Lysbakken.

Peker på kommunene

Helseminister Bent Høie (H) avviser imidlertid å instruere Helsetilsynet på denne måten.

- Helsetilsynet er faglig uavhengig og avgjør selv hvilke virksomheter de fører tilsyn med. Lysbakken vet veldig godt at dette ikke er noe jeg skal eller bør instruere om, da kan det stilles spørsmål med tilsynets uavhengighet, skriver Høie i en epost til Dagbladet.

I stedet peker Høie på kommunenes ansvar for at innbyggerne får forsvarlige tjenester.

Lysbakken mener Høie tar feil om muligheten til å instruere Helsetilsynet.

- Det kan han gjøre. I tildelingsbrevet til tilsynene, kan han gi tilsynet i særskilt oppdrag å prioritere tilsyn med kommersielle velferdsforetak, sier Lysbakken.

Han varsler at dette uansett vil bli en sak i behandlingen av statsbudsjettet i høst.

- Jeg tror at vi står overfor et systemproblem, nemlig at profittmotivet gjør at det ligger et insentiv til stadig å utvikle nye modeller for sosial dumping. Hvis regjeringen fortsetter å være passiv i møte med dette, så kommer vi til å foreslå særskilt tilsyn som en merknad til statsbudsjettet i høst, sier Lysbakken.

Utelukker ikke flere grep

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) avviser også å instruere Arbeidstilsynet.

- Arbeidstilsynet kan gjøre tilsyn mot kommersielle velferdsaktører der det er hensiktsmessig. Jeg forutsetter at alle arbeidsgivere, uavhengig av bransje, følger opp sine forpliktelser og sikrer ansatte riktige kontrakter, skriver hun i en epost til Dagbladet.

Samtidig understreker hun at regjeringen jobber for å sikre ryddige lønns- og arbeidsvilkår i alle bransjer.

- I 2018 har alle offentlige virksomheter fått felles retningslinjer om at de må gjennomføre anskaffelsene sine på en måte som motvirker arbeidslivskriminalitet. Departementet har satt i gang en gjennomgang av håndhevingen av reglene for innleie. Målet er komme med nye tiltak mot ulovlig bruk av innleie, skriver hun.

Hauglie peker også på flere forskningsprosjekter som skal kartlegge omfanget av ulike ansettelsesformer.

- Disse skal vi diskutere med partene så snart de foreligger, og jeg utelukker ikke at flere grep kan tas, skriver hun.