Corona

Avviser helomvending

Den svenske Folkhälsomyndigheten (FHM) oppdaterer informasjonen om luftsmitte på sine nettsider, etter at blant andre WHO gjorde det samme. De avviser imidlertid at det dreier seg om en kursendring.

OPPDATERER: Svenskene oppdaterer ordlyden om luftsmitte på sine nettsider. Foto: Claudio Bresciani / Reiters / TT / NTB
OPPDATERER: Svenskene oppdaterer ordlyden om luftsmitte på sine nettsider. Foto: Claudio Bresciani / Reiters / TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenske Folkhälsomyndigheten (FHM) har justert sitt syn på spredning av coronaviruset, skal man tro den svenske avisa Expressen.

Der de på sine nettsider tidligere avviste at coronaviruset smitter gjennom luftsmitte, skriver de nå for at luftsmitte kan finne sted «i visse situasjoner».

Det var frilansjournalisten Emanuel Karlsten som først omtalte oppdateringen. Karlsten vant den gjeve prisen Stora Journalistpriset i 2020 for serien «Coronaveckan som gått», og har stått bak gravejournalistikk publisert i Dagbladet.

FHM avviser at den endrede ordlyden er en kursendring.

- Folkhälsomyndigheten fikk mange spørsmål om temaet, og derfor vurderte vi at det trengtes en avklaring, skriver pressekontakt Henrik Josephson ved FHM i en e-post til Karlsten.

Følger etter FHI

Det norske Folkehelseinstituttet kom med en liknende melding allerede i fjor, etter at amerikanske Centers for Disease Control and Prevention CDC slo fast at viruset kan spres via luftsmitte selv om man holder seks fots (1,8 meter) avstand.

LUFTSMITTE: FHI-direktør Camilla Stoltenberg er tydelig på et luftsmitte kan skje. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørn Langsem Vis mer

De mener imidlertid at luftsmitte tilhører unntakene, og FHI fastholdt at dråpe- og kontaktsmitte er de viktigste årsakene til spredning.

Tidligere kunne man lese følgende på FHMs nettsider:

«Nei, covid-19 regnes ikke som luftbåren smitte. Ved luftbåren smitte skjer overføring av virus eller bakterier med små dråper eller i form av partikler som enger igjen i luften i lang tid, og hvor smitten forflytter seg lengre strekninger. Meslinger, vannkopper og tuberkulose er eksempler på infeksjoner som spres på denne måten».

Nå er ordlyden justert til:

«Selv om covid-19 ikke regnes blant de såkalte luftbårne sykdommene, der partikler henger igjen i luften i lang tid og der smitten kan ferdes lange strekninger, kan det i visse situasjoner finnes risiko for smittespredning på tross av at man holder avstand. En slik situasjon kan være at mange oppholder seg i et trangt rom med lite ventilasjon».

WHO oppdaterte

Oppdateringen fra svenskene kom etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) selv oppdaterte sine nettsider i slutten av april.

Allerede i juli i fjor erklærte de at de undersøker nye beviser for at coronaviruset kan spres via luftsmitte.

- Vi erkjenner at det dukker opp nye beviser på dette feltet. Derfor tror vi at vi er nødt til å være åpne angående disse bevisene og forstå implikasjonene de medfører, sa WHO-professor Benedetta Allegranzi på en pressekonferanse, ifølge NTB.

Tidligere samme uke hadde en stor internasjonal gruppe forskere gått ut med en oppfordring rettet mot blant andre WHO, skriver nyhetsbyrået. Her ba de myndighetene om å erkjenne at coronaviruset kan spres via luftsmitte, og på lengre enn to meters avstand.

FHM avviser overfor Karlsten at det er sammenheng mellom deres oppdatering og WHOs oppdatering.

- Vi kan ikke svare for hvorfor WHO valgte å justere sin informasjon, skriver FHMs Josephson i en e-post til Karlsten.

Pressekontakt Sabina Bossi i FHM skriver følgende i en e-post til Dagbladet:

- Verken WHO eller Folkhälsomyndigheten har endret holdning når det gjelder at covid-19 først og fremst smitter ved nær kontakt. Vi har i vårt løpende forbedringsarbeid med tekster på nett tydeliggjort at det i visse situasjoner finner risiko for smittespredning til tross for at man holder avstand, dersom man samler seg med andre personer i trange rom med lite ventilasjon.

Covid-19 karakteriseres ikke som en luftbåren sykdom, skriver hun.

- Her har verken WHO eller FHM endret mening.

Reaksjoner i USA

WHO har blitt beskyldt for å forsøke å forbigå nyheten i stillhet, blant annet av skribent Zeynep Tufecki. Hun viser også til en oppdatering på sidene til CDC.

- Disse endringene utfordrer sentrale forestillinger om infeksjonssykdommer som går tilbake et århundre, og setter mye av det som gikk galt i fjor i kontekst. Det markerer kanskje også en av de viktigste framskrittene i folkehelse i løpet av pandemien, skriver hun i en kommentar i The New York Times.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, sier til Karsten at årsaken til at endringene får oppmerksomhet kan ligge i ulike definisjoner av luftsmittebegreper. Hun sier at viruset ikke tilhører det som på svensk kalles de «luftbårne sykdommene», selv om det er slik at det kan smitte via aerosoler.

I april uttalte Jakob Lund til uttalte Expressen at mye tyder på at coronaviruset kan flytte seg flere meter i lufta, selv om det i hovedsak overføres via nærkontakt. Statsepidemiolog Anders Tegnell avviste da kontant overfor avisa at svenske helsemyndigheter hadde endret syn på luftsmitte.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer