Avviser hiv-rykter

Rykter om sprøytestikk og neddoping med hiv-infisert sprøyte på byen i Oslo florerer på sosiale medier. - Ikke mulig, sier Hiv Norge.

RYKTEFLOM: For tida spres det rykter i sosiale medier om at folk skal ha blitt stukket med sprøyte på byen i Oslo. - Helt usannsynlig, ifølge eksperter Dagbladet har snakket med. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For tida spres det flere videoer og skjermbilder av snapchatter i stor fart på sosiale medier blant unge i Oslo.

I videoene og bildene som spres blir man advart om at unge jenter blir stukket med sprøyter, dopet ned og smittet med hiv, på flere nattklubber i Oslo.

Blant ryktene som spres, er at tre jenter skal ha blitt stukket med sprøyte rett før jul på utestedet Ivy i Oslo.

Eirik Magerøy er daglig leder for Ivy Oslo. Han er bekymret for ryktene som spres på sosiale medier, først og fremst fordi det skaper uro og usikkerhet blant ungdom.

Skal anmelde

- Dette er dramatiske røverhistorier om at noen er blitt smittet med hiv. Dette er ikke mulig. Vi har vært i kontakt med Hiv Norge, som avkrefter at dette kan ha skjedd, forteller Magerøy til Dagbladet.

Utestedet er heller ikke blitt varslet om mulig smittetilfelle, slik prosedyre i så fall ville vært.

Les generalsekretær i Hiv Norges forklaring lenger ned i saken.

Det hevdes også at personer skal ha blitt stukket med sprøyte med «voldtektsdop».

- Det har ikke skjedd hos oss, sier Magerøy på Ivy.

Politiets pressekontakt i Oslo opplyser til Dagbladet at de er i gang med å undersøke påstandene.

«NBNB»: Dette er ett av bildene som blir spredd rundt i sosiale medier. Foto: Skjermdump.
«NBNB»: Dette er ett av bildene som blir spredd rundt i sosiale medier. Foto: Skjermdump. Vis mer

Magerøy på Ivy forteller at de etter samtale med politiet, har bestemt seg for å anmelde.

- Dette er uriktige påstander som er direkte skadelig for bransjen, sier han, og legger til:

- Først og fremst er vi opptatt av at dette er alvorlige beskyldninger som skaper usikkerhet i bransjen. De fleste av våre gjester ser på dette som oppspinn. Vi har fått mange støtteerklæringer fra gjester, sier Eirik Magerøy.

Det går også rykter om at folk har blitt hiv-smittet på utestedet Skaugum i Oslo. Det avkrefter daglig leder Anders Westermark Messel.

- Det har haglet på telefonen i dag. Vi har ingen kjennskap til at noen har blitt smittet. Det er mange rykter ute og går, sier Messel til Dagbladet.

- Redde for byen

Anne-Karin Kolstad, leder av Hiv Norge, sier til Dagbladet at flere personer nå henvender seg til dem, redde for å dra ut på byen i Oslo.

Men ifølge Kolstad bør man ikke være bekymret for å bli hivsmittet på nattklubben.

- Jeg kan utelukke at dette har skjedd. Det er ikke mulig å bli smittet slik, sier Kolstad.

Hun sier videre at hun aldri har hørt om noen som har blitt smittet på denne måten.

Dersom man mistenker at man er hivsmittet, kan man ta PEP, en pille som hindrer deg i å utvikle viruset. Hadde tre unge kvinner blitt smittet med hiv, ville alarmen gått, mener Kolstad.

Hun sier også at hun har fått smitten avkreftet av infeksjonsmedisinsk på Ullevål sykehus og Folkehelseinstituttet (FHI).

- Vi har god kontroll i Norge, og vi skal lete lenge for å finne noen som ikke vet om statusen sin, er på medisiner og er smittefri.

SKREMMENDE: Rykteflommen om sprøytestikk på byen i Oslo er egnet til å spre frykt blant unge. Her fra Tøyen i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKREMMENDE: Rykteflommen om sprøytestikk på byen i Oslo er egnet til å spre frykt blant unge. Her fra Tøyen i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Cirka 4 700 personer lever med hiv i Norge, ifølge Kolstad. Alle som lever med hiv, går på medisiner som forhindrer dem i å smitte andre.

Skjedd tidligere

Det er på den andre siden ikke første gang man hører om personer som har blitt stukket med sprøyter, verken på nattklubbene i Oslo eller utenfor Norges grenser.

I oktober skrev Vårt Oslo om «Jenny» (21), som hevdet at hun hadde blitt dopet med sprøyte. 21-åringen viste fram et stort blåmerke hvor man skimtet et lite hull i midten. Det er antatt at det er hullet sprøyten skal ha blitt satt.

«Jenny», som er et fiktivt navn, forteller til Vårt Oslo at hun nesten ikke hadde drukket denne kvelden. Likevel våknet hun opp uten å vite hvor hun var og hva som hadde skjedd, og et blåmerke rikere.

I juni 2022 skrev CBS News om det som skal være hundrevis av meldte tilfeller av «needle spiking», altså sprøyte-doping.

I Frankrike skal det ha vært meldt om over 300 tilfeller av sprøytestikk på nattklubber og konserter de siste månedene, da artikkelen ble publisert.

- VANDREHISTORIER: - Høres usannsynlig ut, mener Dagfinn Hessen Paust i Foreningen Tryggere Ruspolitikk om historiene om sprøytestikk på byen i Oslo. Her ved utestedet Ivy. Foto: Frank karlsen / Dagbladet
- VANDREHISTORIER: - Høres usannsynlig ut, mener Dagfinn Hessen Paust i Foreningen Tryggere Ruspolitikk om historiene om sprøytestikk på byen i Oslo. Her ved utestedet Ivy. Foto: Frank karlsen / Dagbladet Vis mer

- Vandrehistorier

Dagfinn Hessen Paust er fagansvarlig i Foreningen Tryggere Ruspolitikk. Han mener det er usannsynlig at mange opplever å bli dopet med sprøyte i Oslo.

- Så vidt vi vet, er det ingenting som tyder på at dette er noe annet enn vandrehistorier, og det høres usannsynlig ut at noen ville gått fram på denne måten hvis de skal dope ned noen, sier Paust til Dagbladet.

Han sier dette med forbehold, da det har blitt registrert tilfeller av doping gjennom sprøyter før. Han mener derimot at dette er en lite sannsynlig valg av dope-metode.

Oslo politidistrikt sier de ikke er kjent med stort omfang av sprøytedoping på byen.

- Politiet er kjent med fenomenet og mottar sporadisk anmeldelser, men er ikke kjent med at det er noe stort omfang. Vi oppfordrer folk om å ta raskt kontakt med helsepersonell, for eksempel ved legevakt for undersøkelse, i tilfeller hvor de mistenker å ufrivillig ha fått i seg ukjente stoffer, skriver de i en e-post til Dagbladet.

Politiet oppfordrer til å anmelde dersom man utsettes for noe straffbart.

- Det er straffbart å skjult stikke en annen person med nål eller liknende, skriver de.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer