MDG splitter LO

Avviser ikke MDG i regjering

Fagforbundet utelukker ikke regjeringssamarbeid mellom Ap og MDG. Handel og Kontor mener det er uklokt å kategorisk avfeie MDG som samarbeidsparti. Kampen om Ap's nye kurs er i gang.

MOT 2021: Jonas Gahr Støre har bak seg et historisk dårlig kommunevalg. Nå starter kampen for regjeringsmakt i 2021. Kampen om retningen er i gang: Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
MOT 2021: Jonas Gahr Støre har bak seg et historisk dårlig kommunevalg. Nå starter kampen for regjeringsmakt i 2021. Kampen om retningen er i gang: Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, skriver i en melding til Dagbladet at det viktigste er å få på plass politikken. På spørsmål om samarbeid mellom Ap og MDG på nasjonalt plan, svarer lederen i LOs største forbund:

- Vil ikke utelukke

- Dette må vi ta i en større sammenheng og verken utelukke eller gå inn for det nå. Det som er viktig, er å få tilslutning til en politikk som skal gjennomføres. Det må være det som styrer de alliansepartnerne man har, sier Nord, som også sitter i Ap's sentralstyre.

UKLOKT Å AVVISE: Både leder i Fagforbundet, Mette Nord, og leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes (bildet) er åpne for at Ap kan samarbeide med MDG i regjering. De mener politikken må avgjøre. Sundnes understreker at det haster med å nå klimamålene og omstille industrien, også energibransjen. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
UKLOKT Å AVVISE: Både leder i Fagforbundet, Mette Nord, og leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes (bildet) er åpne for at Ap kan samarbeide med MDG i regjering. De mener politikken må avgjøre. Sundnes understreker at det haster med å nå klimamålene og omstille industrien, også energibransjen. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix Vis mer

Hun vil ikke vil utdype svaret ytterligere.

Fagforbundet og Handel og Kontor har vært sterke pådrivere for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Uklokt å avfeie

Forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor er uenig med sine forbundslederkolleger i industrien.

FOR OG MOT MDG: Leder i LOs største forbund, Mette Nord i Fagforbundet vil ikke utelukke at Ap kan ha regjeringssamarbeid med MDG. Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener det er en elendig idé. (bildet er tatt ved en annen anledning): Anita Arntzen/Dagbladet
FOR OG MOT MDG: Leder i LOs største forbund, Mette Nord i Fagforbundet vil ikke utelukke at Ap kan ha regjeringssamarbeid med MDG. Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mener det er en elendig idé. (bildet er tatt ved en annen anledning): Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer

- I motsetning til dem vil jeg ikke kategorisk avfeie et slikt samarbeid. Det er uklokt. Å redde klimaet bør bekymre mer enn hvem som samarbeider med hvem. Det bekymrer meg mye mer at isen smelter i stadig høyere tempo. Det haster med å få gode tiltak på plass og med å nå målene i Parisavtalen. Da må det tas hardere grep, og Norge har alle forutsetninger for å ta det grønne skiftet, sier Sundnes til Dagbladet.

Hun sender følgende utfordring tilbake til Eggum og Alfheim:

- De vil ikke samarbeide med MDG fordi de vil avvikle petroleumsnæringen og sette arbeidsplasser i fare. Hvorfor er det greit å samarbeide med både Senterpartiet og SV, som vil si opp EØS-avtalen, og dermed sette alle industriarbeidsplasser i fare, men ikke med MDG? Det forstår jeg ikke, det må de forklare, sier Sundnes.

LAN: MDGs frontfigur i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, fikk flest personstemmer i valget i hovedstaden. Vis mer

Full strid

Dermed er det åpen strid i LO-familien om hvordan Ap skal stilles seg til mulig regjeringssamarbeid med valgvinneren MDG. At byrådsleder Raymond Johansen, tidligere nestleder Helga Pedersen og energi- og miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide har tatt til orde for et slikt samarbeid, vakte sterke reaksjoner i industriforbundene i LO.

Leder i Industri Energi, Frode Alfheim, sa til Dagbladet i går at det ikke er aktuelt å støtte Ap hvis partiet innleder et nasjonalt samarbeid med MDG. Fellesforbundets leder Jørn Eggum sa at det er en elendig idé, og Espen Barth Eide får særlig gjennomgå.

ULTIMATUM: Leder i Industri Energi Frode Alfheim krever at Ap på nasjonalt plan avviser samarbeid med MDG, et parti som vil sette sluttdato for oljenæringen. Bildet viser Alfheim på bedriften Ello i Kristiansund.Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ULTIMATUM: Leder i Industri Energi Frode Alfheim krever at Ap på nasjonalt plan avviser samarbeid med MDG, et parti som vil sette sluttdato for oljenæringen. Bildet viser Alfheim på bedriften Ello i Kristiansund.Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Hvilken posisjon har egentlig han? Han er ingenting. Han er en vanlig stortingsrepresentant fra Oslo. Han må selv svare på hvem han snakker for, sa Eggum til Dagens Næringsliv før helga. Eggum og Alfheim viser til bråket om oljekompromisset og vedtaket om Lofoten på Ap's landsmøte, og advarer mot å samarbeide med et parti som vil sette sluttdato for oljenæringen.

Sundnes liker dårlig Jørn Eggums ordbruk om Espen Barth Eide.

- Det er en man bør lytte til. Han har stor kunnskap om klima og miljø. Det er dumt å avfeie folk som sitter på mye kunnskap, sier hun.

Ikke sette sluttdato

- Men forstår du at de som jobber i petroleumsnæringene frykter at MDG, som vil sette sluttdato for næringene, skal få innflytelse?

- Det er helt klart uklokt å snakke om å stenge oljekrana fra den og den datoen. Det er så mye bra industri som vi er avhengige av i det grønne skiftet. Men det må komme kraftigere tiltak for å møte klimautfordringen. Valget viser at dette er noe velgerne er opptatt av. Omstilling gjør vondt. Men Norge har med sin historie alle forutsetninger for å legge til rette for det. Vi må handle. Det er vel ingen som tviler på konklusjonene i FNs klimapanel, sier Sundnes.

- Ingen tid å miste

Etter det elendige lokalvalget retter Ap nå blikket mot 2021 og kampen for regjeringsmakt. Ap-leder Jonas Gahr Støre oppsummerte valgnatta at høyresiden har mistet flertall.

Kampen om kursen og hvilke partier som skal utgjøre styringsgrunnlaget, er allerede i gang.

Arbeiderpartiet har ingen tid å miste, hvis de skal sørge for ny kurs og ny regjering i 2021, mener leder i Manifest, Magnus Marsdal..

- Jeg tror alle rødgrønne partier må tenke slik Jens Stoltenberg gjorde før 2005 og utvikle et slagkraftig alternativ og samordne seg i god tid før valget. Dette er ikke Arbeiderpartiets privilegium og ansvar alene, de kommer ikke til å definere den prosessen, sier Marsdal.

Marsdal avviser at årets valg ble et «klimavalg», og påpeker at Senterpartiets vekst alene er større enn MDGs totale oppslutning.

- Rødt og SV har 50 prosent større framgang enn MDG i dette valget. Det er påfallende hvordan den venstreradikale bølgen kan være langt sterkere enn miljøbølgen uten at det kommer fram i mediene, og særlig ikke i NRK.

Det ble ikke det store klimavalget, slik noen trodde, sånn er det bare, sier Marsdal, som advarer Arbeiderpartiet mot å knytte seg for tett opp til MDG så lenge partiet skyver arbeiderklassen fra seg.

DAGEN DERPÅ: Arbeiderpartiets sentralstyre møtes dagen etter lokalvalget. Vis mer

- Selvrettferdig boble

- MDG kan absolutt være med i en handlekraftig rødgrønn koalisjon, men da må de legge vekk noe av den selvrettferdige retorikken. De blir en belastning for det rødgrønne laget når byråd Lan Marie Berg viser at hun gir jamt faen i sosialt urettferdige utslag av bompenger. Hun hyller usosiale avgifter og snakker om oljenæringen som om de var onde mennesker som vil tjene penger på verdens undergang. Så lenge MDG befinner seg i en selvrettferdig boble, er de en belastning, sier Marsdal.

Han understreker at fagbevegelsen må være med i utformingen av framtidas klimapolitikk.

- Uten industrien klarer man uansett ikke å skape framtidas transportsystem, få på plass karbonfangst og lagring og utbygging av fornybar energi, sier Marsdal.

- Ny industripolitikk

AP MÅ VELGE: Ap må velge fagbevegelsen og venstresiden eller sentrum, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Ryan Kelly/NTB Scanpix
AP MÅ VELGE: Ap må velge fagbevegelsen og venstresiden eller sentrum, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Ryan Kelly/NTB Scanpix Vis mer

Rødt-leder Bjørnar Moxnes påpeker at hans parti øker oppslutning på klassiske industristeder som Årdal, Høyanger og Odda - til tross for at partiet ønsker en sluttdato for norsk oljevirksomhet.

- Vi går fram selv om vi har en veldig offensiv klimapolitikk, det handler om å ha et alternativ og bygge opp en ny miljøvennlig industri, så de som jobber i olje og gass har nye jobber å gå til.

Arbeiderpartiet må ta et valg: Vil de stå sammen med fagbevegelsen og venstresiden eller fortsette den vinglete kursen mot sentrum? spør Rødt-lederen.

Leder i Tankesmien Agenda, Trygve Svensson, sier også at Ap nå må utvikle en ny industripolitikk som ivaretar fagbevegelsen og arbeiderklasse-velgerne, samtidig som klimautfordringene blir tatt på alvor.

- Hvis jeg var i Arbeiderpartiet, ville jeg tenkt at man først og fremst bør vise at de er partiet som kan lede landet gjennom et rettferdig grønt skifte. Det grønne skiftet blir ikke noe av hvis det ikke blir rettferdig, og for å få det til, må du har et bredt folkeparti med en tydelig plan for jobber, sier Svensson.