Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avviser inhabilitet

Helen Sæter i Gjenopptakelses-kommisjonen om behandlingen av Treholtsaken.

VURDERER TREHOLTSAKEN: Leder i Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
VURDERER TREHOLTSAKEN: Leder i Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Les også: Avgjør Treholts skjebne

(Dagbladet): I forrige uke begynte Gjenopptakelses-kommisjonen sitt arbeid med å vurdere om Treholtsaken skal opp på nytt.

Kommisjonen får nå den store materialmengden i saken oversendt fra blant annet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på nytt. Dette tar tid. Mye av dette er fortsatt hemmeligstemplet materiale, og taushetspliktspørsmål skal avklares.

Antakelig vil vi likevel få en relativt rask avgjørelse denne gangen.

- Når vi har tatt opp igjen behandlingen av den tidligere saken, innebærer det i prinsippet at hele saken er åpen. Det er likevel ikke slik at vi nødvendigvis vil utrede alle elementene i den på nytt, sier kommisjonsleder Helen Sæter til Dagbladet.

Sa nei i 2008
Tre år tok det forrige gang fra kommisjonen startet arbeidet til Treholt fikk nei på gjenopptakelse 15. desember 2008. Den gangen landet Gjenopptakelses-kommisjonen på at det ikke var grunnlag for gjenåpning av saken, selv om de hadde flere kritiske bemerkninger til etterforskningen og bevisene.

Medlemmene Birger Arthur Stedal og Ingrid Bergslid Salvesen satt i kommisjonen som sa nei til gjenopptakelse i 2008, og sitter der fortsatt.

Ikke inhabile
Blant annet Treholtstøttespiller Hallvard Bakke, har stilt spørsmål ved om kommisjonens medlemmer kan være inhabile i saken.

FIKK NEI I 2008: En skuffet Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell etter at kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker sa nei til begjæringen om gjenåpningen av spionsaken fra 1985 i desember 2008. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FIKK NEI I 2008: En skuffet Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell etter at kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker sa nei til begjæringen om gjenåpningen av spionsaken fra 1985 i desember 2008. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Ved etableringen av kommisjonen tok lovgiver uttrykkelig stilling til at det ikke automatisk medfører inhabilitet om man har deltatt i en tidligere behandling av en sak i kommisjonen. Det henger sammen med kommisjonens virkemåte, og muligheten til å fremsette nye begjæringer dersom den første ikke fører frem. Kommisjonen ville kunne bli handlingslammet dersom slike gjentatte begjæringer skulle medføre inhabilitet. Eventuelt måtte det i slike situasjoner oppnevnes settekommisjoner også videre, sier Helen Sæter.

Dette er annerledes enn med dommere, som blir inhabile når de har behandlet en sak tidligere.

Det er Justisdepartementet som tar seg av utredningen av nye medlemmer til kommisjonen, som så oppnevnes av kongen i statsråd. Lederen er fast ansatt og sitter på et sjuårig åremål uten mulighet for gjenoppnevnelse. Sekretariatet er også fast, mens de øvrige medlemmene har vanlige jobber ved siden av. Disse sitter i tre år, og kan gjenoppnevnes for én ny treårsperiode. Disse medlemmene møter kommisjonen cirka en gang i måneden.

- Kan medlemmene aldri bli inhabile?

- Da er vi over i de alminnelige habilitetsreglene, som sier at om det foreligger andre særlige grunner som er egnet til å reise tvil om upartiskheten, så kan man bli inhabil. Men det at man har vært med på å behandle en sak tidligere gjør en altså ikke automatisk inhabil, sier Sæter, som påpeker at det ofte også er slik at en domfelt har hatt saken inne tidligere, i en ny begjæring påberoper seg nye ting som ikke ble vurdert ved den tidligere behandlingen.

- Kan ikke delta
I forrige uke skrev mangeårig Treholtstøttespiller Hallvard Bakke i Klassekampen at kommisjonsmedlemmene må byttes ut på grunn av nei'et i 2008.

- For en holdning til rettssikkerhet og alminnelige rettsstatsprinsipper. Dette har to medlemmer av dagens kommisjon vært med på. Hvis den skal ha noen troverdighet sier det seg selv at de ikke kan delta i den videre behandling av saken.

PRØVER IGJEN: Arne Treholt har tidligere begjært saken sin gjenopptatt to ganger, men har fått nei. Nå er den tredje behandlingen igang. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
PRØVER IGJEN: Arne Treholt har tidligere begjært saken sin gjenopptatt to ganger, men har fått nei. Nå er den tredje behandlingen igang. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Han skrev også at den ene medlemmet i kommisjonen som tok dissens og gikk inn for gjenopptakelse «er kastet ut», og spurte om vi kan stole på kommisjonen.

Magnussen opplyser til Dagbladet at han gikk ut av kommisjonen på normal måte da han hadde sittet tiden ut.

Venter på innkallelse
Fortsatt er ingen av de pensjonerte POT-ansatte innkalt som vitner i saken, flere uttrykker overfor Dagbladet at de håper det skjer snart.

To av de sentrale som skal avhøres er POTs etterforskningsleder på Treholtsaken Ørnulf Tofte og daværende POT-leder Jostein Erstad. Begge er 88 år. Alle som jobbet med Treholt-saken hos Politiets overvåkingstjeneste (POT) som fortsatt er i live skal etter planen kalles inn til avhør hos kommisjonen. Det er også kjent at Treholts attachekoffert skal sendes til utlandet for analyser.

Denne gangen skal kommisjonen også få oversendt de riktige bildene av det omdiskuterte pengebeviset. Denne uka avslørte Dagbladet.no at kommisjonen forrige gang brukte sin tid på å studere feil bilder. PST hadde sendt over bilder fra rekonstruksjonen av pengebeviset i stedet for de originale.

Sa nei til begjæringen
I 2008 leverte Gjenopptakelses-kommisjonen sin grundige rapport på 168 sider hvor de redegjorde for hvorfor saken ikke ble gjenopptatt.

Her avviste de mange av Treholts innspill. De avviste blant annet at det var grunnlag for gjenopptak pga. påstått forhåndsdømming, ei heller fant de grunlag i bruk av anonymt vitne eller «overrumpling» da pengebeviset ble presentert så sent i saken.

Kommisjonen avviste også Treholts påstander om at han drev brobygging mellom øst og vest, og la til at blant annet notatene i hans 7. sans understreket det konspirative preget i møtene med KGB.

VELKJENT MED PENGEBEVISET: Ingrid Bergslid Salvesen er en av de fem som skal se på Treholtsaken på nytt. Hun satt i kommisjonen for gjenopptakelse også i 2008.
VELKJENT MED PENGEBEVISET: Ingrid Bergslid Salvesen er en av de fem som skal se på Treholtsaken på nytt. Hun satt i kommisjonen for gjenopptakelse også i 2008. Vis mer

Kommisjonen behandlet også Treholts innsigelse mot at han ble dømt for spionasje til fordel for Irak, men fant ikke her heller grunnlag for gjenopptakelse.

Nå skal de særlig se på pengebeviset på nytt, etter at påstanden om bevisfjusk ble fremmet i boka «Forfalskningen» i forrige måned.

SATT OGSÅ I 2008: Birger Arthur Stedal, 
lagdommer 
i Gulating lagmannsrett.
SATT OGSÅ I 2008: Birger Arthur Stedal, lagdommer i Gulating lagmannsrett. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media