Avviser Iraks tilbud om CIA-inspeksjon

USA og Irak kjemper om FNs gunst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Irakiske myndigheter opplyste søndag at de er villige til å svare på alle spørsmål fra USA og Storbritannia om deres våpenprogram. Saddam Husseins rådgiver, general Amier al-Saadi, sa at all tilgjengelig informasjon nå er overlevert FN. Han inviterte CIA-agenter til å lede våpeninspektørene til steder hvor de har mistanke om at det produseres masseødeleggelsesvåpen.

Men tjenestemenn i Det hvite hus avviser mandag Iraks tilbud. De sier at bevisbyrden nå ligger hos Irak og at irakerne selv må bevise at de ikke utvikler masseødeleggelsesvåpen.

USA mener også at Bagdad slett ikke har tatt et strategisk valg om å gi avkall på masseødeleggelsesvåpen.

- Samtidig som vi ikke har gitt opp å avvæpne Irak gjennom FN, er det klart at vi nå går inn i en avsluttende fase der vi forsøker å tvinge Saddam Hussein til avvæpning, uttalte en tjenestemann i Det hvite hus.

Bush-administrasjonen er motvillig til å engasjere seg i en direkte dialog med Irak, og foretrekker at prosessen går gjennom FN.

Øker presset

Men om USA ikke vil føre en direkte dialog med Irak, øker de presset både på Irak og på FN. Blant annet krever Bush-administrasjonen at irakiske forskere involvert i våpenprogrammer må reise ut av landet for å bli intervjuet, ifølge BBC.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer