Avviser Iraks tilbud om CIA-inspeksjon

USA og Irak kjemper om FNs gunst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske myndigheter opplyste søndag at de er villige til å svare på alle spørsmål fra USA og Storbritannia om deres våpenprogram. Saddam Husseins rådgiver, general Amier al-Saadi, sa at all tilgjengelig informasjon nå er overlevert FN. Han inviterte CIA-agenter til å lede våpeninspektørene til steder hvor de har mistanke om at det produseres masseødeleggelsesvåpen.

Men tjenestemenn i Det hvite hus avviser mandag Iraks tilbud. De sier at bevisbyrden nå ligger hos Irak og at irakerne selv må bevise at de ikke utvikler masseødeleggelsesvåpen.

USA mener også at Bagdad slett ikke har tatt et strategisk valg om å gi avkall på masseødeleggelsesvåpen.

- Samtidig som vi ikke har gitt opp å avvæpne Irak gjennom FN, er det klart at vi nå går inn i en avsluttende fase der vi forsøker å tvinge Saddam Hussein til avvæpning, uttalte en tjenestemann i Det hvite hus.

Bush-administrasjonen er motvillig til å engasjere seg i en direkte dialog med Irak, og foretrekker at prosessen går gjennom FN.

Øker presset

Men om USA ikke vil føre en direkte dialog med Irak, øker de presset både på Irak og på FN. Blant annet krever Bush-administrasjonen at irakiske forskere involvert i våpenprogrammer må reise ut av landet for å bli intervjuet, ifølge BBC.

Under FN-resolusjon 1441, kan FN-inspektører ta irakiske vitenskapsmenn og deres familier ut av landet for å gjennomføre intervjuer for å forhindre at de trues og presses av irakiske myndigheter.

Men FN har motsatt seg denne planen fordi den vil være vanskelig å gjennomføre.

Lederen for FNs våpeninspektører Hans Blix, understreker at han ikke vil lede et avhoppingsbyrå.

- Dessuten, hvis du identifiserer en enkelt person, vil regjeringen øyeblikkelig få kjennskap til det og umiddelbart rense det anlegge personen var tilknyttet, sier Blix.

Forbereder også fred

Til tross for USAs steile holdning og tydelige krigsforberedelser, hevder amerikanske myndigheter at de også forbereder en fredelig løsning.

- Det ville være uansvarlig bare å ha planer for den verst tenkelige løsningen. Ting kan komme til å utvikle seg i en mer gunstig retning, og vi trenger å være forberedt på dette også, skriver USAs viseforsvarsminister Paul Wolfowitz i et innlegg i Washington Post mandag.

- President George W. Bush har ikke tatt noen beslutning om å bruke makt for å nå målet om å avvæpne Iraks terrorarsenal. Vi forsøker fortsatt å nå målet med fredelige midler, skriver Wolfowitz.

(NTB-Reuters)