Norge feiret gjenåpning:

Avviser kaosnatt

Eufori ble til fyll, og fylla får skylda for festnattas mange politioppdrag, men nyttårsaften var verre, ifølge Oslo-politiet.

AVVISER KAOS: Politiet i Oslo kalte inn til pressekonferanse etter festnatta natt til søndag 26. september, som ble forårsaket av gjenåpningen av Norge lørdag. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.38% Første dose: 78.23%

Mange oppdrag, men få alvorlige hendelser.

Det er fasit dagen derpå.

Lørdag klokka 16.00 sa Norge farvel til meter'n og igjen hei til dansegulv, bardisker og fremmede på utesteder over hele landet.

Størst trykk var det i Norges største byer, men med noen få unntak, er politiets dom egentlig ganske positiv.

PARTY: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) kom direkte fra Venezia til et dansegulv i Oslo, for å frie gjenåpningen av Norge lørdag 25. september. Video: Tipser Vis mer

- Færre enn nyttårsaften

Oslo politidistrikt kalte inn til pressekonferanse om festnatta søndag morgen. Der avviste Egil Brekke, politiinspektør i Oslo politidistrikt, at gjenåpningsfeiringen var ekstraordinær.

- Det var noe mer hektisk enn normalt, men ikke mer enn en nyttårsaften eller 17. mai, hvor vi normalt har stort press, sier Brekke.

Natt til søndag registrerte Oslo-politiet 190 oppdrag. Et overveldende flertall av dem, var ordensforstyrrelser.

- Det er færre enn en normal nyttårsaften, sier Brekke, og legger til:

- Dette var omtrent det vi forventet.

AVVISER KAOSNATT: Politiinspektør Egil Brekke fortalte at Oslo politidistrikt håndterte 190 oppdrag natt til søndag. - Færre enn en normal nyttårsaften, sa Brekke. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet
AVVISER KAOSNATT: Politiinspektør Egil Brekke fortalte at Oslo politidistrikt håndterte 190 oppdrag natt til søndag. - Færre enn en normal nyttårsaften, sa Brekke. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet Vis mer

- Tredobling i oppdrag

I Trondheim kom det seint lørdag kveld meldinger om så stor trengsel utenfor byens utesteder, at enkelte besvimte.

Det var også det mest krevende hendelsen politiet sto overfor i natt.

- Det har vært ekstremt mye folk ute på byen i hele distriktet, men det har vært god stemning. Det har vært en travel natt med mange meldinger, men det har gått veldig bra, sier Ole Petter Hollingen, operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

I Tromsø er historien i bunn og grunn den samme.

- Det har vært en betydelig større oppdragsmengde i natt sammenliknet med det siste halvannet året, kanskje så mye som en tredobling, men vi følte at vi hadde god kontroll, sier Roy Tore Meyer, operasjonsleder i Troms politidistrikt til Dagbladet.

Så også i Bergen.

- Det har vært en travel natt, med ekstremt mye folk ute i Bergen sentrum. Det har vært mange oppdrag, men vi var godt forberedt, sier Tatjana Knappen, operasjonsleder i Vest politidistrikt, til Dagbladet.

FESTSTEMT: I både Oslo og Trondheim måtte politiet rykket ut, etter at store folkemengder samlet seg utenfor byens utesteder. Video: Joakim Halvorsen / Kaja Storrøsten Vis mer

Oppbemannet før festnatta

Godt forberedt var mange politidistrikter før natt til søndag. De fleste politidistriktene Dagbladet kontaktet søndag morgen, hadde oppbemannet før gjenåpningsfesten brøt ut.

- Det er vanlig på spesielle dager, som nyttårsaften og 17. mai. Dette var jo også nesten en varslet hendelse, og i takt med oppdragsmengden, hentet vi inn flere. Politifolk villige til å trå til når det er mye som skjer, sier operasjonsleder Knappen i Vest politidistrikt.

Det samme forteller operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Tore Grindem.

- Vi tok høyde for at det ville bli mer å gjøre, sier Grindem.

I hans politidistrikt var det Drammen og Tønsberg de fleste meldingen kom fra i natt.

- I alt har vi registrert tolv voldshendelser, 45 ordensforstyrrelser og 17 bortvisninger, men ingen alvorlige hendelser, sier Grindem.

LANG KØ: Allerede i 20-tida lørdag kveld var det lange køer ved flere utesteder i Oslo. Video: Ida Bergersen/Kaja Storrøsten Vis mer

Alvorlig skadd

Oslo registrerte også et par alvorlige voldshendelser natt til søndag.

Ved Stortorget i Oslo sentrum ble en mann utsatt for vold av flere andre personer i 03-tida natt til søndag. Mannen ble kjørt til Ullevål universitetssykehus med formentlig alvorlige skader.

En drøy time seinere ble en annen mann knivstukket, men skadene var ikke livstruende.

- Det har vært mange folk i bybildet og mange oppdrag. Det ble mer og gjøre fra 02.30 til 04.30, og vi har håndtert og prioritert det som har kommet inn av meldinger, sier Rune Hekkelstrand, operasjonsleder i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

FEST: Etter et og et halvt år med strenge restriksjoner, kunne endelig danseglade osloborgere slå seg løs på dansegulvene. Video: Kaja Storrøsten Vis mer

- Helt forferdelig

Selv om det er blitt registrert få alvorlige hendelser i Norge natt til søndag, fortonet natta seg kaotisk for flere Dagbladet har vært i kontakt med.

På utestedet Last Train i Oslo ringte bartenderen selv politiet fordi situasjonen var helt kaotisk.

- Det var skikkelig kaos, folk er helt koko. Det var helt forferdelig, sa vakt Tony Hansen til Dagbladet.

Ved utestedet Storgata 26 var det ifølge VG fullstendig kaos, og daglig leder Johan Høeg Haanes mener regjeringen satte i gang gjenåpningen for raskt.

- Det er akkurat det jeg spådde på forhånd. Det ble livsfarlig på byen fordi de ikke har gitt oss i alle fall noen dagers tidsfrist, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer