Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avviser Karita-påstand om kupp

Trond Giske avviser konspirasjon foran landsmøtet i 2002.

OHELT ÅPENT: Trond Giske avviser konspirasjon foran landsmøtet i Ap i 2002. Han sier debatten om hans nestlederkandidatur og forslaget om at Kvinnebevegelsnes leder skulle sitte i partiledelsen, var helt åpen.  Foto: Knut Falch / SCANPIX<
OHELT ÅPENT: Trond Giske avviser konspirasjon foran landsmøtet i Ap i 2002. Han sier debatten om hans nestlederkandidatur og forslaget om at Kvinnebevegelsnes leder skulle sitte i partiledelsen, var helt åpen. Foto: Knut Falch / SCANPIX< Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I boka «Mitt røde hjerte» forteller Karita Bekkemellom om nestlederstriden i Ap i 2002. Bekkemellem sloss som leder for Aps Kvinnebevegelse for at ledelsen skulle bestå av to kvinner og to menn, Jens Stoltenberg, Martin Kolberg, Hill-Marta Solberg og en til. Ifølge henne var hun og Trond Giske to av de mest aktuelle kandidatene til å bli nestleder. Men Giske var mann.

Ledelse på fem

Sommeren 2002 kom Bekkemellem med et utspill om at Kvinnebevegelsens leder burde bli fast representert i ledelsen, som demed ville bli utvidet til fem medlemmer. I en slik modell ville det være mulig for Trond Giske å bli nestleder.

Før landsmøtet ble Bekkemellem kontaktet av Trond Giske på hennes kontor. Han sa ifølge Bekkemellem:
«Hvis vi to blir enige, så kommer landsmøtet til å følge oss. Jeg synes Kvinnebevegelsens leder bør være en del av partiledelsen. Det åpner opp en mulighet for enmannlig kandidat. Da blir det ro om saken.»

Lyssky affære

Bekkemellem forteller at hun stusset.
«Hvordan kunne to stortingsrepresentanter ikke bare sette partiledelsen til side, men også valgkomiteen og et helt landsmøte?» spør hun. Hun synes forslaget fra Giske virket som «en noe lyssky affære» og «avfeide Trond der og da.»

Kunne løst en floke

- Karita slår inn åpne dører. Det var ingen hemmelighet at jeg var nestlederkandidat. Det er også kjent at argumentet mot meg var kjønn. Forslaget om at Kvinnebevegelsens leder burde sitte i partiledelsen var også offentlig. Jeg kan ikke huske samtalen Karita referer til, men det virker jo ryddig at jeg snakket med henne, så jeg tror gjerne at jeg gjorde det.

- Det som er feil, er at hun framstiller dette som noe konspiratorisk og hemmelig. Det var helt åpent. Hvis det hadde blitt slik at Kvinnebegelsens leder også hadde fått plass i partiledelsen, hadde det løst en floke, Men at Karita var kandidat til å bli nestleder, var ikke akkurat det generelle inntrykket, sier Giske til Dagbladet.no.

Vraket valgkomiteen
Han trakk sitt kandidatur før landsmøtet. Valgkomiteen ledet av Gerd-Liv Valla foreslo imidlertid ikke Karita Bekkemellem til den ledige nestlederplassen, men Anniken Huitfeldt. På landsmøtet tok fylkeslederne affære, satte valgkomiteens innstilling til side og bestemte at Ap bare skulle ha én nestleder. Også Møre og Romsdal-delegasjonen der Bekkemellem var med, stemte for denne løsningen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media