Avviser klarert Oslo-angrep

Krangelen Molde - Oslo fortsetter. Molde-ordfører Torgeir Dahl (H): - Null vaksine til Norge med Raymond-metoden.

OPPHETET: Stemningen ble opphetet, mellom helsebryåd Robert Steen og Molde ordfører Torgeir Dahl, under en debatt på NRK. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

Krangelen mellom Moldes Høyre-ordfører Torgeir Dahl og det rødgrønne byrådet i Oslo fortsatte i NRKs Politisk kvarter mandag morgen om vaksinefordeling, corona-testing, kriseledelse og tilstøtende temaer - deriblant mulig valgkamp.

- Nei, jeg hadde ikke klarert med Høyre-ledelsen på forhånd utspillet om dårlig kriseledelse fra byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo, svarte Torgeir Dahl på gjentatte spørsmål fra NRKs programleder.

Han fortalte også at han hadde vært i kontakt med Helsedepartementet søndag etter at uttalelsene til VG hadde «tatt av».

Det har vært flere angrep fra Høyre-politikere mot Oslos coronahåndtering de siste ukene. Oslo Høyre-leder Heidi Nordby Lunde kritiserte byrådet på nyåret for manglende testkapasitet og Raymond Johansens kommunikasjon under pandemien.

VG-kommentator Astrid Meland sa på Politisk kvarter at hun kjenner igjen uttalelsene til ordfører Dahl fra samtaler med Høyre-politikere.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet svarte på vegne av helseminister Bent Høie (H) søndag at de derimot ikke ønsker å blande seg inn i diskusjonen.

MOLDES VAKSINEMANN: Ordfører Torgeir Dahl. Foto: Berit Roald, NTB.
MOLDES VAKSINEMANN: Ordfører Torgeir Dahl. Foto: Berit Roald, NTB. Vis mer

Molde-ordføreren argumenterte i utgangspunktet mot at Oslo skal få ekstra vaksinedoser fra andre områder for å få raskere stopp på smitte og smittespredning ut fra Oslo.

Byrådsledelsen i Oslo var representert med helsebyråd Robert Steen (Ap) på mandagens første, nye etappe i Molde-Oslo-duellen.

Oslo-byråden ville vite eksakt hvor Molde-ordføreren hadde fra sin begrunnelse for dårlig kriseledelse, uklar kommunikasjon og manglende tiltak. Steen dro blant annet fram at det er gjort 400 000 tester i Oslo.

- Nokså famøst av Raymond Johansen

Molde-ordføreren viste flere ganger til en «nokså famøs» pressekonferanse i september i fjor der byrådsleder Raymond Johansen først trosset faglige råd fra helsemyndighetene.

Så snudde han dagen etterpå og fulgte rådene likevel.

- Raymond Johansen har hoppet ut og inn i rollene. Dårlig kommunikasjon, dårlig forståelse i befolkningen og lett en situasjon der kontrollen forsvinner. Oslo har ikke hatt kontroll på smitten siden tidlig høst i fjor. Nå er befolkningen kjempesliten, ganske frustrert og jeg merker litt aggresjon, sa Torgeir Dahl.

- IKKE NOK VAKSINE FØR SOMMEREN: Oslo helsebyråd Robert Steen (Ap), til venstre, ser ingen alternativer til strenge tiltak før det er nopk vaksine. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har strammet inn ytterligere i hovedstaden fram til 15. mars. Foto: Heiko Junge, NTB.
- IKKE NOK VAKSINE FØR SOMMEREN: Oslo helsebyråd Robert Steen (Ap), til venstre, ser ingen alternativer til strenge tiltak før det er nopk vaksine. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har strammet inn ytterligere i hovedstaden fram til 15. mars. Foto: Heiko Junge, NTB. Vis mer

Robert Steen: - Hvis kommunene begynner å synse for mye om hva andre gjør og hvorfor de er skyld i at vi lever i en pandemitid, så kommer det bare til å heve aggresjonsnivået. Det nivået er sannsynligvis på et høyt nivå flere steder allerede, og kommer til å tøffere i ukene og månedene allerede.

Først til sommeren

Helsebyråden hadde ingen umiddelbare, lyse utsikter:

- Vi kommer ingen vei ut av dette før vaksinene kommer. Og vaksiner som monner noe særlig, ser ikke ut til å komme før sommeren. Fram til da er det ingen alternativer til vaksiner utenom strenge tiltak.

- Er det slik at Oslo ikke nødvendigvis bør få vaksine som ikke andre får i retsen av landet, spør NRK?

- Nei, det er ikke nødvendig. Men jeg tror det er tilrådelig. Jeg tror det fornuftig å bruke vaksine der hvor smitten er størst.

- Og vi vet at det er de mest trangbodde områdene der folk ikke har anledning til å holde avstand like enkelt som andre steder, svarer Robert Steen.

- Null vaksine med Raymond-metoden

På spørsmål om Molde på vegne av distriketen er villig til å gi fra seg litt vaksine for å lette på trykket i Oslo, svarer ordfører Torgeir Dahl:

- Vi kommer til å basere oss på det som er smittefaglig godt begrunnet. Og den modellen som vi nå har i Norge, er den som er benyttet i hele Europa. Skulle vi brukt Raymond Johansens metode, ville vi ikke fått vaksiner i det hele tatt fordi vi har for lavt smittetrykk. Folkehelseinstituttets modell bør videreføres.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer