Corona:

Avviser kobling til «smittetsunami»

Britiske myndigheter nekter for at G7-møtet førte til smitteøkning i Cornwall.

AVSTAND: Noen av lederne i G7 stiller opp på gruppemøte på et hotell i Cornwall. Fra venstre president i europarådet Charles Michel, president Joe Biden i USA, statsminister Yoshihide Suga i Japan, statsminister Boris Johnson i Storbritannia og Italias statsminister Mario Draghi. Foto: Phil Noble / AP / NTB
AVSTAND: Noen av lederne i G7 stiller opp på gruppemøte på et hotell i Cornwall. Fra venstre president i europarådet Charles Michel, president Joe Biden i USA, statsminister Yoshihide Suga i Japan, statsminister Boris Johnson i Storbritannia og Italias statsminister Mario Draghi. Foto: Phil Noble / AP / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 32.37% Første dose: 63.42%

Fra 11. til 13. juni var ledere av noen av verdens største land samlet til G7-toppmøte i Cornwall sør i England.

Storbritannia, som nå har ledervervet i organisasjonen, var vertskap. Temaet for møtet var bærekraft.

I tiden etter møtet har smitten i områdene hvor møtet ble avholdt skutt i været. Smittetrykket i området har økt fra 4,9 per 100 000 innbyggere 3. juni, til 130,6 per 100 000 innbyggere 16. juni, skriver The Guardian.

- Sammenhengen mellom G7 og tsunamien av covid-19-tilfeller i St. Ives/Carbis Bay og Falmouth er umulig å nekte for, sier Andrew George, tidligere parlamentsmedlem, nå kommunestyrepolitiker, til nyhetsbyrået PA.

George mener at man i alle fall bør være åpen for muligheten om at det er en kobling mellom G7-møtet og smitteøkningen.

- Ikke noen tilfeller

Men en talsperson for statsminister Boris Johnson nekter blankt for at det er noen sammenheng.

- Vi er trygge på at det ikke var noen tilfeller av smitte til lokale innbyggere. Alle deltakere ble testet, og alle som var involvert i G7-arbeidet ble også testet mens de jobbet på toppmøtet, sa talspersonen.

- Vi har sagt hele tida at når vi tar steget til trinn tre, kommer vi til å se en økning i smitte i hele landet. Det er dette vi ser utspille seg nå, sier talspersonen til The Guardian.

Deltavarianten

Professor i epidemiologi Rowland Kao sier til avisa at det kan være flere grunner til smitteøkningen, blant annet at vaksineringen i Cornwall ikke har kommet så langt, og at det har vært relativt lite smitte der tidligere i pandemien, og at færre derfor har antistoffer.

- Selvfølgelig blir alle risikoer forsterket av det store antallet mennesker som ankom både på grunn av G7-toppmøtet og for å dra på ferie, noe som øker både trengsel og antall nærkontakter, sier Kao.

Lokalavisa Cornwall Live skriver at flesteparten av de smittede jobber i serveringsbransjen, på hoteller, restauranter og utesteder.

Det er deltavarianten av coronaviruset som nå er dominerende i Cornwall. Dette kan også ha bidratt til den økte smitten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer