Birgitte Tengs-saken

Avviser kobling

Politiet knytter samme mann til drapet på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen, men avviser at samme mann er aktuell i det uløste drapet på Trude Espås.

VARETEKTSFENGSLES: Birgitte Tengs-siktede varetektsfengsles i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. Video: Julie Tran. Reporter: Julie Tran og Audun Hageskal. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): Karmøy og Stavanger fikk sammen med resten av Norge nye opplysninger i de uløste drapssakene som har preget stedene i en årrekke.

En mann i 50-åra ble denne uka pågrepet og siktet for drapet på Birgitte Tengs. Samme mann er også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen.

Han avviser å ha noe med drapene å gjøre.

Pågrepet på Lista

Fredag ble mannen besluttet varetektsfengslet i fire uker. De siste to dagene har politiet blant annet gjort omfattende beslag på mannens bolig.

Den siktede mannen ble pågrepet onsdag morgen på Sørlandet. Selve pågripelsen gikk ifølge politiinspektør Unni Byberg Malmin rolig for seg.

- Mannen ble pågrepet på Lista i Farsund kommune. Hvorfor han var der, har jeg ingen kommentar til, sier Malmin.

EINSTØING: Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen beskrives som holdt seg mye for seg selv. Video: Anton Lier. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

Avviser Espås-sammenheng

Som Dagbladet tidligere har omtalt, har mannen vært i politiets søkelys en rekke ganger. Han er tidligere dømt for både kroppskrenkelse og utuktig atferd.

I en dom fra 2005 ble han dømt til fengsel i sju måneder, etter å ha begått et grovt innbrudd og tyveri fra flere kvinner. Kvinneklær og -sko var blant gjenstandene han stjal, og han skal ha hatt problemer med å kontrollere sin seksuelle tiltrekning.

«Driftslivet tok fullstendig overhånd, andre mennesker ble objekter og kulisser og impulskontrollen sviktet fullstendig. Han var ute av kontroll under angrepene», heter det i en tidligere dom.

På spørsmål om politiet nå ser på om mannen kan knyttes til en annen av Norges uløste drapssaker, svarer politiinspektør Malmin avvisende.

IKKE SAMMENHENG: Politiet avviser at mannen kan knyttes til Trude Espås-saken. Espås ble funnet drept i Geiranger i 1996. Foto: Marit Hommedal / NTB
IKKE SAMMENHENG: Politiet avviser at mannen kan knyttes til Trude Espås-saken. Espås ble funnet drept i Geiranger i 1996. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

- Vi gjør ingen undersøkelser av den siktede opp imot Trude Espås-saken. Vi har ikke noe grunnlag for det, og det har ikke vært et tema i etterforskningene. Det vil heller ikke være aktuelt, sier hun.

Espås ble drept i Geiranger i 1996, ett år etter Tengs og fire år før Tina Jørgensen. Drapet står fremdeles som uløst, til tross for en av Norges mest omfattende etterforskninger.

VET MER NÅ: Leder for Kripos Cold-case-gruppe forteller om årsaken til at de nå har siktet en mann i Birgitte Tengs-saken. Video: Magnus Paus. Reporter: Øystein Andersen. Vis mer

Utfordrende avhør

Den siktede mannen har de siste dagene gjennomført to avhør, men politiinspektøren ønsker ikke å gå inn på hva som har vært tema i disse. At tidsperspektivet er en utfordring - Tengs ble funnet død i mai 1995, Jørgensen i oktober 2000 - legger hun likevel ikke skjul på. Malmin understreker likevel at det ikke setter en stopper for etterforskningen.

- Det er klart det er utfordrende i gamle saker, å huske hvor man har vært, huske tid og sted. Enkelte ting gjør likevel at man kanskje husker noen tidsrom og dager bedre enn andre, sier hun.

SJOKKERT: Bistandsadvokat for Tengs-familien Erik Lea snakker om familien sin reaksjon. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Manglet bevis

Malmin bekrefter også at det var den mye omtalte DNA-rapporten fra Østerrike i 2019, i forbindelse med Tengs-saken, som gjorde at politiet så den mulige sammenhengen mellom drapene.

Teorien er imidlertid ikke ny. Flere har tidligere pekt på at samme mann kan stå bak to av Vestlandets drapsgåter.

- Han har vært en aktuell kandidat tidligere, men det har ikke vært grunnlag for å gå til en pågripelse tidligere. Nå har vi skjellig grunn til mistanke i Tengs-saken. Basert på opplysninger og det faktum at han var i Stavanger da Tina Jørgensen forsvant, så har vi også gitt ham status som mistenkt i den saken, sier Malmin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer