- Avviser kollisjon med jagerfly

Mehamn-kommisjonen mener kraftig turbulens og feil med høyderoret førte 15 i døden i 1982.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les hele rapporten her!

(Dagbladet.no): Stortingspresident Jørgen Kosmo fikk i dag Mehamnkommisjonens endelige rapport til hva som skjedde da Twin Otter-flyet

LN-BNK styrtet nær Gamvik i Finnmark den 11. mars 1982. Utvalget som har gransket ulykken ble nedsatt i 2002 og la i dag fram sin konklusjon:

Det er etter en samlet vurdering av trafikkjournaler, logger mv., vitneforklaringer, radarplott eller vrakanalyser ikke noe som tyder på at et kjent eller ukjent fly har kollidert med LN-BNK, eller på annen måte foranlediget havariet.

Mehamnkommisjonen går igjennom alle påstander og teorier som har versert om ulykken der 15 mennesker døde.

• Mulig kollisjon med fly

Kommisjonen har gjennomgått trafikkjournaler, logger og autorisasjonsbøker og finner ikke holdepunkter for at det befant seg ett eller flere andre fly i området da ulykken fant sted, altså klokken 13.30 lokal tid. De finner heller ingen holdepuntker for at noen av loggene kan være manipulert etter ulykken.

Kommisjonen har også kontrollert om det kan ha vært ett eller to britiske Harrierfly i området rett før Twin Otter-flyet havarerte. Deres konklusjon er at hverken skvadron 1, som holdt til på Langnes, elelr skvatdron 801 som var ombord på hangarskipet HMS Invincible i Vestfjorden hadde fly på vingene i det aktuelle tidsrommet. Altså rett forut for , under eller umiddelbart etter ulykken klokka 13.30.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer