I LIVE: Abu Bakr al-Baghdadi er ikke død, hevder kurdisk og irakisk etterretning. Det var Russland som i juni hevdet at han trolig ble drept i et flyangrep. Foto: AP Photo / Militant video / NTB scanpix
I LIVE: Abu Bakr al-Baghdadi er ikke død, hevder kurdisk og irakisk etterretning. Det var Russland som i juni hevdet at han trolig ble drept i et flyangrep. Foto: AP Photo / Militant video / NTB scanpixVis mer

Avviser meldingene om at IS-lederen er drept: - Vi er 99 prosent sikre på at han er i live

- Overvåkning viser at meldingene om hans død ikke stemmer, sier irakisk etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakisk etterretning avviser meldingene om at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi er drept og hevder at han befinner seg i Syria.

- Overvåking viser at meldingene om hans død ikke stemmer, sier Abu Ali al-Basri, lederen for det irakiske innenriksdepartementets etterretningsavdeling til IraqiNews.com.

Ifølge Basri viser etterretningsinformasjon at Baghdadi befinner seg i Syria, men ikke i Raqqa.

Påstandene blir støttet av toppsjefen for den kurdiske antiterrorenheten, som sier at han er «99 prosent sikker» på at al-Baghdadi er i live.

Russland hevdet i forrige måned at IS-lederen trolig ble drept i et russisk flyangrep i Syria i slutten av mai, men har siden understreket at dette ikke har latt seg bekrefte.

«Bekreftet informasjon»

I forrige uke hevdet Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) å ha mottatt «bekreftet informasjon» om at Abu Bakr al-Baghdadi var drept.

Den syriske eksilgruppa, som drives fra London, navnga ingen kilde til opplysningen om IS-lederens død, men viste til høytstående IS-kommandanter i Deir al-Zor-provinsen i Syria.

Den irakiske TV-stasjonen Al Sumaria meldte også at IS-lederen var død og viste til «en lokal kilde» i Nineveh-provinsen i Irak.

- Håper det er sant

Opplysningene om Baghdadis død er ikke bekreftet fra uavhengige kilder, og den USA-ledede koalisjonen mot IS har heller ikke kunnet gå god for opplysningene.

- Vi kan ikke bekrefte denne rapporten, men håper at det er sant, sier talsmannen oberst Ryan Dillon i en kommentar til opplysningene fra SOHR.

Dusør

USA har utlovet en dusør på 25 millioner dollar, nærmere 210 millioner kroner, for Baghdadi, som ikke har vært sett offentlig siden han proklamerte opprettelsen av et IS-kalifat i Syria og Irak i 2014.

I årene siden har det gjentatte ganger blitt hevdet at IS-lederen er drept, men uten at dette noen gang er bekreftet.

(NTB)