Avviser naziteori

SKI (Dagbladet): Teorien om at nynazister kan stå bak brannen på Ski, er sterkt svekket, mener både politiet og eksperter på det høyreekstreme miljøet i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får bekreftet at etterforskerne i Follo ikke jobber etter teorien om at nynazister står bak. Politiadvokat Sten-Arild Damslora sa i går at nynazistteorien først og fremst er skapt av media.

- Jeg håper gjerningsmannen er en forvirret gærning, og for eksempel ikke en nynazist med alvorlige baktanker, sa LO-leder Yngve Hågensen på pressekonferansen utenfor sitt totalskadde hjem i går ettermiddag.

Fikk trusler

Yngve Hågensen og to andre LO-topper fikk i februar drapstrusler fra det nynazistiske miljøet i Norge. I brevene sto det «du skal ties til døde» og «død over de døde». Brevene var undertegnet med 88, som viser til den åttende bokstaven i alfabetet. Dette er et symbol på nazihilsenen Heil Hitler.

Brevene ble vurdert av Follo-politiet etter brannen i Hågensens bolig, men politiet begynte raskt å tvile på nynazistteorien. Konklusjonen til politiet er at ildspåsettelsen var så amatørmessig utført at det neppe var nynazister som sto bak. Gjerningsmannen har nemlig lagt så mange spor etter seg at forbrytelsen virker alt annet enn planlagt.

- Spontant

En av Norges fremste eksperter på det høyreekstreme miljøet, forsker Tore Bjørgo ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), er blant dem som tviler på nynazistteorien.

- Det framstår ikke som et planlagt politisk attentat. Det virker tvert imot spontant og dårlig planlagt og gjennomført. Jeg mener det mer minner om et anslag fra en forvirret person. Gjerningsmannen har etterlatt seg massevis av spor. Derfor tror jeg det er klokt av politiet å holde alle muligheter åpne, sier Tore Bjørgo.

Han mener det er mulig at truslene fra norske nynazister mot Yngve Hågensen kan ha satt en annen person på ideen om å brenne ned huset til LO-lederen.