Stein Bruun:  Tror nedturen utenom olje vil være begrenset. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.
Stein Bruun: Tror nedturen utenom olje vil være begrenset. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.Vis mer

Avviser norsk resesjon

Sjeføkonom Stein Bruun mener norsk eksportindustri er bedre enn sitt rykte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): SEB jekker ned anslaget for veksten i den norske fastlandsøkonomien med et par tideler til 1,4 prosent i 2015 og 2 prosent i 2016 i sin Nordic Outlook. I 2017 legges det til grunn en trendvekst på 2,4 prosent.

Ikke så ille - Hovedbudskapet er at det er ikke svartere enn natta, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB i Oslo til Finansavisen.

Norsk eksportindustri er bedre enn sitt rykte og tåler at kronen styrker seg til nær 8 mot euro i løpet av et par år, ifølge Stein Bruun.

Mindre effekt enn ventet Nedbremsingen i oljeindustrien har så langt mindre effekt på resten av økonomien enn ventet, slår SEB fast. Banken venter at denne effekten blir større, men ikke at nedbremsingen blir til en resesjon.

Utviklingen i Norges Banks regionale nettverk vil være nøkkelen til å måle om prognosen slår til, ifølge Bruun.

- Vi venter riktignok nedgang i privat forbruk i juli, i tallene som kommer fredag, men at trenden holder seg oppe, sier Bruun til Finansavisen.

Solid vekst Siden 2004 har norsk eksport av tradisjonelle varer steget rundt 30 prosent, påpeker Bruun, praktisk talt like mye som eurosonen utenom Tyskland (tysk eksport er opp 60 prosent i perioden). Svensk vareeksport er opp rundt 20 prosent i samme tidsrom.

Flere økonominyheter Stig Myrseth stokker om - anbefaler seks aksjer
Lånte penger av pappa - skapte millionsuksess
Sykepleieren ble gründer - selger hygieniske artikler for millioner på nett