LO-leder Peggy Hessen Følsvik

Avviser omkamp om kabler

Energikrisa i Europa gjør reforhandling av avtaler om strømkablene politisk umulig, advarer LO-leder Peggy Hessen Følsvik. LO-kongressen åpner klokka 11 i dag.

IKKE GANGBART: Krav om reforhandling av strømkablene til Storbritannia og Tyskland er ikke politisk gangbart, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
IKKE GANGBART: Krav om reforhandling av strømkablene til Storbritannia og Tyskland er ikke politisk gangbart, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Publisert

- At Norge i dagens internasjonale situasjon, med energikrise i Europa, skal kreve reforhandling av avtalene, det tror jeg ikke er politisk gangbart, sier LO-lederen til Dagbladet.

Krav om kontroll med strømmarkedet og tiltak for å sikre varig tilgang på rimelig kraft for husholdninger og bedrifter blir en stor debatt på LO-kongressen til uka. Flere, som LO Trøndelag, krever reforhandling av avtaler om utenlandskablene for å sikre nasjonal kontroll, og vil at LO skal jobbe for å få Norge ut av EUs energiunion og ACER.

- Vi er i ferd med å miste kontrollen med arvesølvet, heter det blant annet i begrunnelsen.

Advarer

LO-lederen advarer mot tanken om reforhandling av avtalene med Tyskland og Storbritannia.

- Vi har ingen tro på å kutte noen strømkabler til Europa. Da beslutningen om å bygge dem ble tatt, var ikke vi nødvendigvis enige. Vi mente man kunne gitt seg bedre tid. Men nå er de bygd. Det er store investeringer både fra norsk og andre lands side.

- At Norge i en situasjon der Europa er i en energikrise skal reforhandle avtalene, det er jeg usikker på om det er noe politisk gehør for, sier Hessen Følsvik.

Oljesmurt: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener at olje- og gass-produksjonen i Nordsjøen er ekstremt viktig for Norge og Vest-Europa. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Radikalt endret

I forslaget fra LO-sekretariatet til uttalelse om nærings- og energipolitikk heter det at perspektivene og politiske ambisjoner som følge av konflikten med Russland er radikalt endret.

«Sikkerhetspolitiske føringer vektes tyngre inn i energidebatten. Tunge sikkerhetspolitiske og bilaterale spørsmål tilsier at Norge med alliansepartnere og naboland må gjøre krevende avveininger i energipolitikken. Tiltak innen kraft og petroleumssektoren knyttet til leveranser av energi til Europa må ses i lys av krigen med de konsekvensene den har for våre naboland», heter det blant annet i forslaget.

- Det kan hende vi må justere regelverket her hjemme. Regjeringen har nå satt ned en energikommisjon som får vurdere det.

Men at vi skal melde oss ut av et europeisk kraftsamarbeid, spesielt slik situasjonen er nå og Europa forsøker å frigjøre seg fra Russland som energiprodusent og -eksportør, det tror jeg ikke er riktig vei å gå, sier Hessen Følsvik.

Valla-kommisjon

Hun legger til:

- Når man ser på miljøene som står bak disse forslagene, så er det jo en salig blanding av interesser. De som er mot EU, er veldig aktive i den debatten. Så det kan jo være andre motiver enn strømpriser som ligger bak. Det går an å stille spørsmål om det, sier LO-lederen.

Nå har det nedsatt en alternativ energikommisjon, ledet av tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla, meldte VG denne forrige uke. Det er Industriaksjonen, en grasrotbevegelse innen LO som vil sikre demokratisk kontroll over norsk kraftproduksjon, som står bak initiativet.

- Er dette et initiativ du hilser velkommen?

- Vet ikke helt hva som ligger i det initiativet, og har ikke sett nok på det til å si noe om det. Men jeg ikke se at det er noen tunge fagmiljøer som er representert i den forsamlingen. Vi velger å sette vår lit til den regjeringsnedsatte kommisjonen der vi er representert med LO-sekretær Are Tomasgard. Så får Gerd-Liv Valla & Co jobbe med sitt, sier Hessen Følsvik.

Mer kraft og strømstøtte

Hun mener det er bred enighet om at det viktigste tiltaket mot høye strømpriser er utbygging av mer kraft. Før strømprisene igjen er på et normalt nivå, er det viktig at strømstøtteordningen som regjeringen innførte i vinter, opprettholdes, mener LO.

- Det har ikke skjedd før at staten har tatt strømregninga til folk. Det er en enkel og ubyråkratisk ordning. Så kan man justere på nivået etter hvordan utviklingen går, påpeker LO-lederen.

Kraft fra land

Et annet krav fra flere hold er at elektrifisering av sokkelen ikke må skje ved kraft fra land.

Det kravet avviser Hessen Følsvik kategorisk.

- Hvis vi skal nå klimamålene våre i 2030, har vi ikke noe alternativ. Her må vi hente kraft fra land. Så kan det hende vi får teknologi som gjør at vi kan gjøre på annen måte, men vi må bruke strøm fra land på en god del av sokkelen, sier LO-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer