Trump og Putin

Avviser pikant anklage

Trumps rådgivere mistenkte at Putin med overlegg forsøkte å distrahere Donald Trump ved hjelp av en «veldig attraktiv» tolk, ifølge ny bok. Kreml avviser anklagene.

ANKLAGER PUTIN: I den nye boka «I´ll take your questions now» anklager Trump-rådgivere Putin for valg av tolk. Video: AP DV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Publisert

Fra valgpåvirkning til supermissiler: Påstandene om skjult russisk maktutøvelse er nesten like tallrike som «tell-all»-bøkene fra Donald Trumps tid i Det hvite hus.

Den siste i rekka er «I'll Take Your Questions Now», ført i pennen av Stephanie Grisham, som var pressesjef i Det hvite hus fra juli 2019 til april 2020.

Boka disker opp med et smørgåsbord av angivelige avsløringer. Disse inkluderer, men er ikke begrenset til, påstander om at Ivanka Trump og ektemannen Jared Kushner «anså seg selv som kongelige», og et gjensyn med Melanias jakkeskandale.

- Pent fjes

Ifølge boka mistenkte også Trumps rådgivere at Putin tok aktive grep for å svekke presidentens konsentrasjonsevne.

Det mistenkte våpenet skal ha vært Putins tolk.

Alarmen skal ha gått hos tidligere Trump-rådgiver Fiona Hill, under et G20-møte i 2019.

- Da møtet begynte, lente Fiona Hill seg over og spurte meg om jeg hadde lagt merke til Putins tolk, som var en veldig attraktiv kvinne med brunt, langt hår, et pent fjes og en flott figur, skriver Grisham i et utdrag gjengitt av The New York Times.

- Deretter fortalte hun at hun mistenkte at kvinnen hadde blitt valgt spesifikt for å distrahere presidenten, skriver hun.

- Putin ikke involvert

Kreml avviser anklagene på det sterkeste.

- Tolker engasjeres gjennom Utenriksdepartementet, på oppdrag fra presidentens administrasjon. Putin er ikke personlig involvert i denne prosessen, sier den russiske presidentens talsperson Dmitrij Peskov i en uttalelse til det statlige nyhetsbyrået Sputnik.

ANGREP: Ekspresident Donald Trump går til frontalangrep på George W. Bush etter denne talen. Foto: Mandel Ngan / AFP, Evelyn Hockstein / Reuters Vis mer

Ifølge tabloidavisene The New York Post og The Daily Mail er kvinnens navn Darja Bojarksaja. Bojarskaja skal også ha oversatt for Putin i et møte med Barack Obama i 2016.

Hun skal også ha deltatt i et møte mellom Putin og daværende rådgiver for nasjonal sikkerhet, John Bolton, i 2018. Bolton har også skrevet boka «The Room Where It Happened», om sin tid i Det hvite hus.

Lang erfaring

Iføge nettsidene til parlamentarikerforsamlingen i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har Darja Bojarskaja vært leder for forsamlingens Wien-kontor siden februar 2021.

Tidligere har hun jobbet som rådgiver i Nord-Amerika-avdelingen i Russlands utenriksdepartement, ifølge nettsiden.

- Bojarskaja har mer enn en ti års erfaring i diplomatisk tjeneste som profesjonell tolk og oversetter, og har arbeidet som tolk for det høyeste nivå av Russlands regjering ved tallrike bi- og multilaterale arrangementer, heter det på nettsiden.

Hun er høyt utdannet som tolk, blant annet fra Kant-universitetet i Kaliningrad, og sertifisert av Det russiske utenriksdepartements diplomatiske akademi.

Dagbladet har ikke lykkes med å komme i kontakt med Bojarskaja.

Trump slo tilbake

Grishams bok har vakt sterke reaksjoner fra Trump, som har gått hardt ut mot sin tidligere pressesjef via sin nye pressetalsperson Liz Harrington, som har delt uttalelser fra ham på Twitter.

- Stephanie hadde ikke det som krevdes, og det var åpenbart fra starten, står det i uttalelsen.

Videre hevder han at Grisham er «betalt av en radikal venstrevridd forlegger» for å sette ham i et dårlig lys.

- Det er synd at disse slimålene av noen forleggere fortsetter å melde dette kjedelige søppelet. Vi og MAGA-bevegelsen er fullstendig vant til det. Og en dag i ikke altfor fjern framtid kommer vi til å få stemmen vår tilbake og bli behandlet rettferdig av pressen, står det avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer