Avviser politi- ogfrimurerkorrupsjon

Politiførstebetjent Roy Riksvold mente det var korrupsjon i politiet, påtalemyndighet og domstolene knyttet opp mot frimurere.

- SKUFFET :  Pensjonert politiførstebetjent Roy Riksvold er skuffet over at hans anklager om korrupsjon mellom politi, påtalemyndighet, domstolene og frimurerorden nå er endelig henlagt. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
- SKUFFET : Pensjonert politiførstebetjent Roy Riksvold er skuffet over at hans anklager om korrupsjon mellom politi, påtalemyndighet, domstolene og frimurerorden nå er endelig henlagt. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiførstebetjenten fra Nesbyen i Hallingdal gikk i fjor vår ut i Dagbladet og fortalte om sine opplevelser med frimurere og deres forhold til politi, påtalemyndighet og domstolene.

Nå har riksadvokat Tor-Aksel Busch satt et endelig punktum for den nå pensjonerte politiførstebetjentens anklager om korrupsjon tilknyttet rettsapparatet og frimurerorden.

- Forskjellsbehandling Etter intervjuet i Dagbladet, hvor Roy Riksvold pekte på flere forhold han mente var mistenkelig og klanderverdig, valgte politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt å sende saken til Spesialenheten for politisaker.

En politiinspektør ble anklaget for å forskjellsbehandle frimurere.

Spesialenheten besluttet ifølge brevet fra riksadvokaten å iverksette etterforskning 17. juni 2013. 10. februar konstaterte Spesialenheten at saken skulle henlegges. Begrunnelsen var: «Intet straffbart forhold anses bevist».

En settesorenskriver ble også anklaget for å ha sykmeldt seg, for å hjelpe en «frimurerbror i nød».

Klagen avvist Riksvold påklaget avgjørelsen, en klage som Spesialenheten avviste. Deretter klaget Riksvold avvisningen inn for Riksadvokaten. I avgjørelsen fra Tor-Aksel Busch heter det:

«En finner ikke grunn til å ta realitetsspørsmålene i saken under behandling i kraft av det alminnelige overordningsforhold. I den forbindelse kan det vises til at politiinspektørens rolle er annerledes enn det klageren (Roy Riksvold, red.anm.) synes å legge til grunn».

- Henleggelsen tar jeg til etterretning, og både Spesialenheten og Riksadvokatens avgjørelse var som forventet, sier politiinspektøren som var beskyldt for å ha trenert og henlagt saker hvor frimurere eller deres familier var innblandet.

- Skuffet - Jeg er skuffet, men ikke overrasket, sier pensjonert politiførstebetjent Roy Riksvold, og legger til:

- Etter min oppfatning har jeg dokumentert at det har skjedd i flere saker at det vært en forskjellsbehandling av folk, og at årsaken er deres tilknytning til frimurerorden.

AVVISER:  Riksadvokat Tor-Aksel Busch avviser korrupsjonsbeskyldningene fra Roy Riksvold og vil ikke realitetsbehandle anklagene mot politiinspektøren og settesorenskriveren. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
AVVISER: Riksadvokat Tor-Aksel Busch avviser korrupsjonsbeskyldningene fra Roy Riksvold og vil ikke realitetsbehandle anklagene mot politiinspektøren og settesorenskriveren. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer