<strong>- FAGLIG VURDERT :</strong>  Justisminister Anders Anundsen avviser at han har utøvet politisk press. - POD har kommet med en faglig vurdering, og vi har godkjent søknaden, sier Anundsen. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- FAGLIG VURDERT : Justisminister Anders Anundsen avviser at han har utøvet politisk press. - POD har kommet med en faglig vurdering, og vi har godkjent søknaden, sier Anundsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Avviser politisk press

Justisminister Anders Anundsen er krystallklar på at han ikke har presset politiet, slik at de ikke lenger får gå med magasinet i skytevåpnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i dag kunne Dagbladet fortelle at regjeringen har forlenget den midlertidig bevæpningen av norsk politi - med åtte nye uker.

Internt i politiet har det blitt framstilt slik at det er politisk press som har ført til at tjenestemennene ikke lenger får lov til å ha magasinet i skytevåpenet, men at pistolen og magasinet skal oppbevares hver for seg.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen er helt tydelig overfor Dagbladet at det ikke har forekommet noen form for politisk press.

- Ikke politisk press - Regjeringens begrunnelse for å fornye bevæpningen er PSTs trusselvurdering og anmodningen fra Politidirektoratet (POD). Det er POD som har foreslått den nye måten å bevæpne tjenestemenn på. Hvordan POD gjennomfører bevæpningen på, er faglig vurdert av POD. Vi har godkjent PODs anbefaling. Det er POD som søker og regjeringen som godkjenner. Det er ikke kommet noe politisk press, og PODs søknad er basert på direktoratets faglige kompetanse.

- Betyr det at det ikke har vært politisk press fra regjeringen for å nedskalere bevæpningen?

- Vi har ikke gitt noen slike signaler om operative forhold. De operative forholdene er det Politidirektoratet som har kompetanse om. Jeg har bedt POD om å vurdere tiltak for forhindre mulige vådeskudd. Jeg legger til grunn at anmodninger fra Politidirektoratet er godt forankret i politiet, både faglig og hos dem som har fagkompetanse, sier Anundsen til Dagbladet.

- Og det betyr at regjeringen har basert sitt vedtak på de faglige rådene fra Politidirektoratet, uten å utøve politisk press?

<strong>FORTSATT BEVÆPNET :</strong>  Norsk politi skal fortsatt være bevæpnet, men nå skal skytevåpen og magasin oppbevares hver for seg. Foto: Per Flåthe
FORTSATT BEVÆPNET : Norsk politi skal fortsatt være bevæpnet, men nå skal skytevåpen og magasin oppbevares hver for seg. Foto: Per Flåthe Vis mer

- Vi har godkjent en søknad om forlenget midlertidig bevæpning fra Politidirektoratet. Det er Politidirektoratet som foreslo den nye ordningen med at magasin og skytevåpen skal oppbevares hver for seg. Vi har ikke utøvet noen form for politisk press. Vår godkjenning av den nye forlengede bevæpningen er basert på PSTs trusselvurdering og Politidirektoratets faglige vurdering, sier Anundsen.

Skepsis i politiet Dagbladet får bekreftet at den nye ordningen må trenes på, før den blir iverksatt. Fram til tjenestemennene har trent på den bevæpningsordningen skal de fortsatt ha magasin i våpnene.

Flere kilder i politiet - med faglig kompetanse om bruk av skytevåpen i tjeneste - er svært skeptisk til den nye ordningen. Og mener den er dårligere enn dagens bevæpning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer