Avviser politisk press

Advokat Brynjar Meling er skeptisk til forsikringene fra Riksadvokaten om at de ikke er utsatt for politisk press i Krekar-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Assisterende riksadvokat Hans Petter Jahre tilbakeviste på vegne av riksadvokatembetet mandag at det var blitt utøvd politisk press i forbindelse med at Krekar-saken var blitt flyttet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) under statsadvokaten i Oslo, til Økokrim som er en egen påtaleenhet. Ifølge Jahre måtte myndighetene endre taktikk i etterforskningen da Ansar al-Islam havnet på FNs liste om mulige terrororganisasjoner.

Ikke innsynsrett

- Det gjorde det naturlig at man måtte dreie etterforskningen mot terrorfinansiering. Derfor fant Riksadvokaten det naturlig at man satte ned en felles etterforskningsgruppe av Økokrim og PST, sier Jahre til NRK.

Ettersom Økokrim er et eget statsadvokatembete fant Riksadvokaten det uaktuelt at statsadvokaten i Oslo skulle ansvaret for etterforskningsgruppen. Fordi Økokrim er en overordnet påtalemyndighet hadde ikke Stortingets kontrollorgan med de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget) innsynsrett i etterforskningen.

Jahre bedyrer at det ikke var en tilsiktet hensikt da ansvaret ble flyttet fra statsadvokaten i Oslo til Økokrim.

Skeptisk Meling

Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, er skeptisk til forklaringene som blir gitt.

- Jeg synes en del uttalelser som er kommet i anledning saken er relativt oppsiktsvekkende og så graverende at jeg personlig vurderer hvordan jeg skal formidle min kunnskap til kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier Meling til NTB.

Meling mener Riksadvokaten enten mangler kunnskap og informasjon om saken, eller at det dreier seg om et bevisst forsøk på å føre offentligheten bak lyset i forhold til hva som er skjedd. Selv sier Meling at han aldri har fått det fulle innsyn i hvorfor etterforskningen ble flyttet fra PST og over til Økokrim.

- Jeg har mine antakelser. Jeg håper de kan stå for det de har gjort når historien skal skrives, avslutter Meling.

Valle krever svar

Leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Ågot Valle (SV), gikk lørdag ut med et krav om svar fra justisminister Odd Einar Dørum (V) på hvorfor Økokrim overtok Krekar-saken i februar i fjor.

Økokrim er den eneste politimyndigheten i Norge hvor EOS-utvalget ikke har mulighet til å gå inn og kontrollere.

Justisminister Odd Einar Dørum har svart med at påtalemyndighetens valg i Krekar-saken har skjedd helt uten politisk innblanding.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer