Avviser politisk press

Advokat Brynjar Meling er skeptisk til forsikringene fra Riksadvokaten om at de ikke er utsatt for politisk press i Krekar-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Assisterende riksadvokat Hans Petter Jahre tilbakeviste på vegne av riksadvokatembetet mandag at det var blitt utøvd politisk press i forbindelse med at Krekar-saken var blitt flyttet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) under statsadvokaten i Oslo, til Økokrim som er en egen påtaleenhet. Ifølge Jahre måtte myndighetene endre taktikk i etterforskningen da Ansar al-Islam havnet på FNs liste om mulige terrororganisasjoner.

Ikke innsynsrett

- Det gjorde det naturlig at man måtte dreie etterforskningen mot terrorfinansiering. Derfor fant Riksadvokaten det naturlig at man satte ned en felles etterforskningsgruppe av Økokrim og PST, sier Jahre til NRK.

Ettersom Økokrim er et eget statsadvokatembete fant Riksadvokaten det uaktuelt at statsadvokaten i Oslo skulle ansvaret for etterforskningsgruppen. Fordi Økokrim er en overordnet påtalemyndighet hadde ikke Stortingets kontrollorgan med de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget) innsynsrett i etterforskningen.

Jahre bedyrer at det ikke var en tilsiktet hensikt da ansvaret ble flyttet fra statsadvokaten i Oslo til Økokrim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer