Avviser polititeori: Kan ikke nok om data

Tom Hagen har ikke tilstrekkelig digital kompetanse til å gjennomføre det han er siktet for, mener forsvarer Svein Holden.

NEKTER: Tom Hagen stiller seg uforstående til siktelsen, og nekter straffskyld. Det opplyser Hagens forsvarer Svein Holden til Dagbladet. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 17 måneder har Svein Holden vært Tom Hagens (70) advokat - først som bistandsadvokat, og nå som forsvarer, etter at 70-åringen tirsdag denne uka ble pågrepet og siktet i saken.

Til Dagbladet sier Holden at klienten ikke har digital kunnskap til å gjennomføre det han står siktet for - heller ikke til å innhente bistand til det.

- Jeg har gjennom de siste 17 månedene fått et godt blikk inn i hans digitale kompetanse, og det er etter min oppfatning et godt argument for at han ikke kan ha villedet politiet på den måten saken forutsetter, sier Holden til Dagbladet.

Hagen er siktet for drap, eller medvirkning til drap, på kona, Anne-Elisabeth. Han nekter straffskyld.

- Planlagt

Det var 9. januar 2019 at politiet offentlig bekreftet at Anne-Elisabeth hadde forsvunnet. Da fortalte de blant annet at det hadde blitt fremmet grove trusler mot hennes liv og helse, og at det også hadde blitt fremmet et krav om 9 millioner euro, utbetalt i kryptovalutaen monero.

I løpet av de siste 18 månedene har politiet gått vekk fra å etterforske forsvinningen som en bortføringssak, til å etterforske saken som et drap, og mener nå at saken bærer preg av «planlagt» og «tydelig villedning».

Hagen ble onsdag fengslet for fire uker med brev- og besøksforbud, samt to uker i isolasjon, i Nedre Romerike tingrett. Det er i samsvar med politiets begjæring, som er begrunnet i fare for bevisforspillelse.

Retten konkluderte med at det er sannsynlig at det har vært flere involverte i saken.

FORSVARER: Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, står fast ved at han mener det var et særdeles magert grunnlag for pågripelse. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

- Ingen bevis

Svein Holden varslet allerede da at han ville anke kjennelsen.

- Han er skuffet og overrasket. Kjennelsen vil bli anket, sa Holden, som tar sikte på å levere anken på mandag.

Samtidig uttalte advokaten at han han anser grunnlaget for pågripelsen som svært mager.

- Etter min mening er det ingen bevis i saken som klart peker i retning av Tom Hagen som gjerningsmann eller medvirker, uttdyper Holden.

- Er ikke dette vanlig forsvarerprat?

- Nei, virkelig ikke. Jeg mener fast og bestemt at det er et svært spinkelt grunnlag.

- Er det basert på bevisgrunnlaget du har sett, som ikke vi har sett?

- Ja.

Holden kan ikke utdype dette ytterligere på grunn av taushetsplikten.

Av fengslingskjennelsen går det fram at den bygger på en stor mengde klausulerte dokumenter som verken offentligheten eller Hagen selv får vite innholdet i.

Etter pågripelsen har Hagen vært i ett avhør, ifølge advokaten. Det er imidlertid varslet flere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer