Avviser rakettfunn

Polske soldater i Irak skal ha funnet fire avanserte franskproduserte raketter i Irak. - Ikke troverdig, hevder Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men franske myndigheter reagerte fredag kveld negativt på opplysningene og sier de ikke er troverdige.

Ifølge polske myndigheter er rakettene av typen Roland. De inngår i et luftforsvarssystem og er beregnet brukt mot fly på kort eller middels avstand.

Ammunisjonslager

- Polske soldater oppdaget et ammunisjonslager 29. september nær Hilla-regionen. Der var det fire franskproduserte raketter av typen Roland, sa den polske talsmannen Eugeniusz Mleczak.

- Det er ikke første gang polske soldater finner ammunisjon i Irak, men til vår overraskelse var disse rakettene produsert i 2003, tilføyde han. De polske soldatene fikk opplysninger om rakettene fra lokale irakere, som innkasserte en belønning.

Polen har vært en urokkelig støtte for president George W. Bush og USAs krig i Irak. Siden september har Polen ledet en av de fire såkalte stabiliseringssonene i Irak.

Frankrike har hele tiden vært den mest artikulerte motstanderen av USAs Irak-krig blant vestlige land, med et mulig unntak for Tyskland.

Ikke våpen siden 1990

- Frankrike har ikke godkjent en eneste forsendelse av militært utstyr til Irak siden juli 1990, sier en talskvinne for det franske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

- Det er ikke troverdig å hevde at Roland-raketter funnet for få dager siden ble produsert i 2003 og levert rett før den amerikansk-britisk intervensjonen, tilføyer hun.

Frankrike solgte Roland-raketter til Irak siste gang i 1986, ifølge talskvinnen.