Avviser Saddam-angrep

Amerikanske soldater og CIA-agenter har ifølge en libanesisk avis blitt sendt til Nord-Irak for å iverksette en plan for å fjerne president Saddam Hussein. Jordan avviser at soldatene bruker baser i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen As-Safir har nære forbindelser med ledelsen i Syria, og publiserer historien på sin første side med dateline London. Avisen siterer «velinformerte diplomatiske kilder», som hevder at Washington «har satt i gang en etterretnings- og militæroperasjon i Irak».

Avisen skriver også at Jordans kong Abdullah har gitt ordre om å stille to militære flyplasser i landet til USAs disposisjon. USA skal først ha henvendt seg til Saudi-Arabia, men ble nektet å bruke baser der i operasjoner mot Irak. Ifølge avisen har rundt 2.000 amerikanske soldater allerede blitt sendt til Jordan.

- Denne informasjonen er helt og holdent falsk. Ingen ting som er skrevet i artikkelen er sant. Det finnes ikke en eneste amerikansk soldat på jordansk jord, sier Jordans utenriksminister Marwan Moasher.

CIA-sjef George Tenet skal ha besøkt det nordlige Irak under sitt siste besøk i regionen. Tenet skal selv ha gitt ordre til å iverksette planen med USAs president George W. Bush' velsignelse, hevder avisens kilde. Den nordlige delen av landet kontrolleres av kurdiske opprørsgrupper.

Avisen skriver også at USA forsøker å stille på beina en anti-Saddam-allianse med den afghanske Nordalliansen som modell. Dette har visstnok så langt vært veldig vanskelig å få til. Den shiamuslimske opposisjonsgruppen Rådet for den islamske revolusjon i Irak (SCIRI) fraråder USA å avsette Saddam Hussein ved hjelp av makt.

Rådets leder Mohammad Baqer al-Hakim sier i et intervju med den panarabiske avisa al-Hayat at USA heller burde benytte seg av FN-resolusjoner. Hakim frykter konsekvensene en eventuell militæroperasjon vil ha for sivilbefolkningen og landets infrastruktur.

(NTB)