Avviser smugling

Kripos avviser at nordmannen som ble funnet drept i Kabul drev med smugling av edelstener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både NTB, Nettavisen.no, VG.no, og NRK melder at nordmannen som ble funnet drept i Kabul for en uke siden var involvert i smugling av edelstener, ifølge afghansk politi.

Dette avvises av Kripos Interpool kontor, som har engasjert seg sterkt i etterforskningen av drapene.

Nyheten om at de skal ha drevet smugling, kommer i fra nyhetsbyrået AFP, som siterer en ikke navngitt polititalsmann i Kabul.

- Dette er helt nytt for meg, og jeg har involvert meg i saken hele helgen, og hatt løpende kontakt med våre folk i Kabul, senest for en halv time siden. Dessuten virker det helt fremmed for meg at man skulle drive edelstensmugling i dette området. Hadde det vært i en annen del av verden, kunne sannsynligheten kanskje vært til stede, sier Helge Tange, avsnittsleder i Kripos sitt Interpolkontor i Oslo til Dagbladet.no.

Turist

Tange kjenner heller ikke til at det lokale politiet i Kabul skal være nær noen arrestasjon av gjerningsmenn.

- Det er ikke foretatt noen pågripelse, og det finnes heller ingen mistenkte så langt som vi har registrert. Disse opplysningene stemmer rett og slett ikke med det vi vet. Og vi har hatt våre kontakter både på åstedet, hotellet de bodde på, og på likhuset. Og vi har fulgt saken løpende, sier han til Dagbladet.no.

Tangen sier det fortsatt er uklart hva som er skjedd - og hvorfor de to ble drept. Han understreker at Afghanistan er et land hvor de rådende forhold er helt spesielle.

Nordmannen og en sveitsisk statsborger ble funnet drept i en park i Kabul søndag 9. mai. Den ene var drept med kniv, den andre var slått i hjel med murstein. Begge var kledd i tradisjonelle afghanske klær og hodeplagg.

- Vi mangler den formelle identifikasjonen av nordmannen, og har sendt ned bilder og tannstatus kort i helgen for å hjelpe dette arbeidet. Vi ønsker ikke å gjøre samme feilen som sveitserne, der de først trodde det var en kjent klatrer som var drept. Han har senere blitt lokalisert i beste velgående ved grensa til Iran, sier Tange til Dagbladet.no.

Allikevel føler Kripos seg sikre på at de vet hvem nordmannen er. Han hadde status som turist, og Tange håper å få ordnet det slik at den avdøde blir fraktet hjem til Norge på torsdag.

Ved liket av de to ble det også funnet et kamera. Filmen i dette, som kan gi viktige opplysninger for etterforskerne, er ennå ikke framkalt.

DREPT: Nordmannen, og en sveitser, ble funnet drept søndag 9. mai i en park i Kabul.