Avviser Støres kompromiss

Arbeiderpartiet har planlagt en oljeseier for SV, med stans i oljeleting i nesten alle nye områder. Det er en kamel som blir tung å svelge for mange i både Ap og Sp, men SV fnyser av tilbudet.

SKAL SONDERE: Audun Lysbakken (SV) , Jonas Gahr Støre ( Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) møttes til sonderinger på Hurdalsjøen Hotell i dag. Foto: Nina Hansen
SKAL SONDERE: Audun Lysbakken (SV) , Jonas Gahr Støre ( Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) møttes til sonderinger på Hurdalsjøen Hotell i dag. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken skal forsøke å finne sammen om regjeringsmakt, blir klima trolig den største hodepinen.

Dagbladet er kjent med at «klimaseieren» Ap så for seg at skulle sikre at SV gikk inn regjering, ikke aksepteres av Audun Lysbakken og co.

SV krever mer enn nesten letestans i nye områder.

Store klimakrav

SV krever et tydelig klimaavtrykk i en regjeringsplattform, men Sp er en av olje- og gassnæringens varmeste forsvarere.

Også langt inn i Ap er dype kutt i oljen svært upopulært. Ikke minst gjelder det sterke krefter i fagbevegelsen. Støre har gjentatt at Ap skal «utvikle, ikke avvikle».

- For oss blir klima noe av det aller viktigste. Og så er det helheten i klimapolitikken som er det avgjørende - altså om vi har en troverdig plan for å nå klimamålene, og også for nye grønne oppgaver til industri og næringsliv. Det er det som blir mest avgjørende for oss, sa Lysbakken til Dagbladet i slutten av juni.

Lysbakken må få medlemmene sine med på en regjeringsavtale, og har lovet å gå fra forhandlingsbordet om det blir «tynn suppe».

Klimaseier

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan Arbeiderpartiet har planlagt en klimaseier for SV, for å lokke dem til å signere regjeringsavtalen.

Flere kilder forteller uavhengig av hverandre om at Ap vil tilby SV gjennomslag for at nesten ingen nye oljefelt åpnes for leting.

Like etter at Dagbladet publiserte saken, gikk en samlet partiledelse ut på sosiale medier og avviste at noe slikt var aktuelt.

«Hele greia er oppspinn og uten rot i virkeligheten. Ingen i ledelsen kjenner til noen slik diskusjon», skrev nestleder Hadia Tajik på Facebook.

Resten av partiledelsen publiserte likelydende innlegg.

Internt i Ap er «klimaseieren» til SV en betent sak, og flere oppfatter at et slikt forslag vil være å strekke seg svært langt i SVs retning.

Ikke interessert

Avstanden til SV i oljepolitikken er stor, for i SV er holdningen motsatt.

Her er oppfatningen at et slikt tilbud ikke vil være godt nok gjennomslag for partiets klimapolitikk, og slett ikke utgjør en stor nok seier.

- For meg så det egentlig ut som ganske stor grad av status quo. Altså et forslag om å ikke åpne områder som ikke er åpnet. Og det er klart det er ikke det vi snakker om her. Det vil uansett ikke være noe spesielt spennende tilbud, sa Lysbakken til Dagbladet like etter saken om klimaseieren.

Altså er det som i Ap er en smertefull, og kanskje umulig, innrømmelse til SV, en ikke-seier for Lysbakken og co.

Olje avgjør

I SV er det liten tvil om at spørsmålet om leting etter mer olje og gass blir et avgjørende spørsmål i forhandlingene.

Saken er blitt en viktig markør i den store klimadebatten, og Lysbakkens klimakonkurrent, MDG, kjørte fram et ultimatum rundt leting i valgkampen.

Spørsmålet dannet også bakteppet for det som ble en av de største sakene i valgkampen, da debattleder Fredrik Solvang dro fram en upublisert rapport om klimaeffekten av kutt i norsk oljeproduksjon under partilederdebatten i Arendal.

Selv om Lysbakken og SV ikke har villet stille noe ultimatum om enkeltsaker, har han vært klar på at oljeleting blir et viktig forhandlingspunkt for dem.

- Fordi det er et spørsmål om hvorvidt vi tar klimaforskningen på alvor, og det er også et spørsmål om å redusere den økonomiske risikoen for Norge, sa Lysbakken ved starten av valgkampen.

- Sannheten er at vi har mer enn nok oljeressurser til å holde oljeøkonomien vår gående i mange år til, mens vi faser inn grønne oppgaver. Så det er ikke i dag behov for å lete etter mer fossil energi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer