AVVISER SAKEN:  Gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter fremlegger kommisjonens avgjørelse i Treholt-saken.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
AVVISER SAKEN: Gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter fremlegger kommisjonens avgjørelse i Treholt-saken. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

Avviser Treholt-saken

Vil ikke gjenåpne saken mot spiondømte Arne Treholt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter et ekstraordinært møte i dag, har Gjenopptakelseskommisjonen besluttet at Treholt-saken ikke skal gjenåpnes. 

Det opplyser kommisjonens leder Helen Sæter på en pressekonferanse akkurat nå. 

De har kommet fram til at det ikke er grunnlag for å tro at etterforskerne har forfalsket bevis. Konklusjonen er enstemmig.

Dette er fjerde gangen saken avvises:

Spiondømte Arne Treholt har tre ganger tidligere søkt om gjenopptakelse av straffesaken, men er blitt avvist hver gang, sist av Gjenopptakelseskommisjonen 15. desember 2008. 

- Ved forrige behandling av Treholtsaken foretok kommisjonen en bred gjennomgang av saken. Denne gangen har kommisjonen bare utredet påstandene om bevisfabrikkering og falske forklaringer, sier Sæter.

- Ikke bevisforfalskning Bakgrunnen for at kommisjonen igjen har tatt opp saken til behandling, var påstander framsatt i boka «Forfalskningen».

Her ble det framsatt påstander om at POT hadde forfalsket bevis i straffesaken mot Arne Treholt.

Blant annet ble det påstått av et bilde av Treholts koffert, som ble lagt fram i retten under straffesaken mot ham ikke var tatt under ransaking av Treholts leilighet, slik det ble presentert for retten. To tjenestemenn i POT skal ha fått beskjed om å ta disse bilene på politistasjonen etter pågripelsen av Treholt.

- Dersom politiet hadde fabrikkert bevis, ville det vært et alvorlig forhold for Norge som rettsstat, fastslår Helen Sæter, men konkluderer.

- Kommisjonen har ikke funnet holdepunkter for at det er blitt fabrikkert bevis slik det er blitt hevdet og har derfor besluttet at straffsaken mot Arne Treholt ikke skal gjenåpnes.

Kilde ikke troverdig 29 vitner er avhørt, blant dem mange tidligere ansatte i POT.

- Av det tidligere og nåværende POT-ansatte som er avhørt er det kun en som har støtte påstandene om juks. Han sto fram i mediene da boka ble utgitt, sier kommisjonslederen. 

Hun påpeker at han ikke selv har sett jukset.

- At det skal ha blitt jukset er en slutning han trekker ut fra en episode der etterforskningslederen ber om å få låne en bil for å dra i banken og hente penger til en fotografering. Kommisjonen finner hans vurdering ikke troverdig, sier hun. 

Les et sammendrag av kommisjonens konklusjon her.

Om det såkalte lakkbeviset sier kommisjonslederen.  

- Kommisjonen har funnet tidsnære bevis for at parketten var ferdig lagt og lakkert da ransakingen ble gjennomført. Vitner som mener parketten ble lagt på annet tidspunkt kan ikke gi samme tyngde som de tidsnære bevisene.

- Ikke siste punktum Tidligere i dag sa Treholt likevel til Dagbladet at saken ikke var over med et avslag.

  - Punktum er ikke satt. Siste runde har tjent til å belyse at man har brukt alle virkemidler som åpenbare krenkelser, ulovlige innbrudd og ulovligheter. Dette har vært nyttig å få fram, sier Treholt.
 
- Så du mener fortsatt historien vil gi deg rett?

- Ja. Men det har nok tatt lengre tid enn jeg tror, sier Treholt.  

Dømt til 20 års fengsel 20. juni er det 26 år siden Eidsivating lagmannsrett dømt Arne Treholt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble blant annet dømt for å ha røpet antallet norske soldater på helgevakt, organisering ved invasjon og norske beredskapslagre.

Treholt ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.