Jens Stoltenberg om Trump og NATO:

Avviser Trump-rådgiverens NATO-påstander

Jens Stoltenberg slår tilbake mot beskrivelsen av NATO som gammeldags.

PÅ FJELLET: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er i Davos for blant annet å snakke om nye sikkerhetsløsninger for Europa. Foto: Tore Bergsaker
PÅ FJELLET: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er i Davos for blant annet å snakke om nye sikkerhetsløsninger for Europa. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS (Dagbladet): Tirsdag var Donald Trumps nære rådgiver og kommende kontorsjef i Det hvite hus, Anthony Scaramucci, her i Davos og kom med oppsiktsvekkende beskrivelser av NATO. Han sammenliknet blant annet forsvarsalliansen med et hus fra 1948 som aldri var blitt pusset opp.

- Alle pusser opp huset med jevne mellomrom og alle kjøper seg nye klær. Jeg kjenner ingen som bor i det samme huset og går i de samme klærne som de gjorde i 1948, sa han.

- Ja, jeg leste det, sier Jens Stoltenberg når Dagbladet treffer ham for en prat innimellom møter med verdens økonomiske og politiske elite. NATO-sjefen kunne ikke vært mer uenig med Trumps nære rådgiver.

- NATO viser permanent evne til å omstille seg. I 40 år handlet det om kald krig og kollektivt forsvar i Europa. Så falt Berlin-muren og vi ble en organisasjon som skapte fred og stabilitet utenfor vårt område. Først Balkan, så kampen mot pirater utenfor Somalias kyst. Nå omstiller vi oss igjen. Vi gjennomfører den sterkeste styrkingen av vårt kollektive forsvar, vi styrker cyber-forsvaret og vi jobber for dialog med Russland. NATO må hele tiden omstilles. Det er det vi driver med og det skal vi også jobbe sammen med den nye administrasjonen med.

- Hvordan ser du da på at personer i Trumps innerste krets har dette bildet av Nato?

- Jeg er helt trygg på at USA og den nye administrasjonen forstår viktigheten av et sterkt NATO. To verdenskriger har lært oss at stabilitet i Europa er viktig for amerikansk sikkerhet. Den eneste gangen vi har utløst vår kollektive forsvarsbestemmelse, artikkel 5, var etter et angrep på amerikanerne. Hundretusener av europeiske soldater har tjenestegjort i Afghanistan. Mange har mistet livet i en operasjon som var et svar på angrepet mot USA.

Planlegger Trump-møte

Innimellom tette møter med verdens toppledere på World Economic Forum, tar han seg tid til en kort prat med Dagbladet. Han forteller om telefonsamtalen han hadde med Donald Trump like etter at han vant valget i USA. Men siden har de ikke snakket sammen.

- Det er heller ikke naturlig. Dette var en gratulasjonssamtale, og det er Barack Obama som er USAs president helt fram til i morgen.

OBAMA OM TRUMP: Obama snakker om sitt beste råd til Trump under sin aller siste pressekonferanse 18. januar. Video: CNN Vis mer Vis mer

Men NATO-sjefens stab er i dialog med Trumps stab om et møte. Planen er å holde et NATO-toppmøte i Brussel snart.

- Der vil Trump vil komme og møte de europeiske topplederne. Jeg ser fram til å jobbe med Donald Trump når han er på plass i Det hvite hus.

Saramuccis kritikk av NATO går på mye av det samme som Donald Trump tidligere har sagt. NATO er for opptatt av trusselen fra Russland og for lite opptatt av kampen mot terror.

- NATO er for en dialog med Russland. Jeg har jobbet hardt for å holde kanalene til Russland åpne. Vi ønsker hverken kald krig eller konfrontasjon med Russland. Vi ønsker dialog og et bedre forhold. Så derfor ønsker jeg en tilnærming til Russland velkommen. På det området ser jeg fram til å jobbe sammen med den nye administrasjonen, sier Stoltenberg.

Fortsetter

Scaramucci sa til Dagbladet at Jens Stoltenberg ikke nødvendigvis må byttes ut for å gjennomføre alle de påtrengte endringene i alliansen.

- Jeg er valgt av 28 NATO-land. Jeg har i mine år i NATO stått oppe i den største omveltningen vi har sett. Både med styrkeoppbygging i øst, med cyberforsvar og med kampen mot terror. Det er en omstilling jeg ser fram til å fortsette i nært samarbeid med den nye amerikanske presidenten.

- Vil du lede NATO uansett hva slags endringer USA under Trump vil ønske seg?

- NATObygges på konsensus, så jeg er trygg på at vi kommer til å komme fram til gode løsninger, sier han.