Avviser Trumps absurde kreft-påstand

Verken statsminister Erna Solberg (H) eller Equinors toppsjef, Eldar Sætre, støtter den høyst kontroversielle påstanden fra USAs president, Donald Trump, om at vindmøller fører til kreft.

VINDMØLLER: Donald Trump mener vindmøller kan føre til kreft. Statsminister Erna Solberg og Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor, svarer slik på den amerikanske presidentens påstand. Reporter/video: Vegard Kvaale / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Både statsministeren og Equinor-sjefen står iført massive redningsvester. De er på vei ut mot Equinors nye gigantiske vindmølleprosjekt i havet utenfor New York. Selskapet investerer tre milliarder dollar for å bygge opp et felt som skal gi strøm nok til 500 000 husstander i New York i 30 år.

Sola skinner og stemningen er god om bord på skipet som frakter oss ut East River og forbi Frihetsgudinnen. Ingen virker tilsynelatende redde til tross for Trumps dramatiske advarsel mot vindkraft.

- Ingen dokumentasjon

- Dersom du har vindmøller nær huset ditt, gratulerer. Huset ditt har gått ned 75 prosent i verdi. Og støyen fører til kreft, sa presidenten i en tale til National Republican Congressional Committee i april i år, ifølge The Hill.

Han ga imidlertid ingen bevis for påstanden, og ingen har heller klart å finne noe vitenskapelig belegg for dette.

- Donald Trump har advart om at vindmøller kan føre til kreft. Er det noe som bekymrer deg?

- Jeg har ikke sett noen dokumentasjon på at vindmøller fører til kreft. Men det er sånn at det er utfordringer knyttet bråk og støy i nærheten og sånne ting. Vi må altså følge godt med på alle typer produksjon av energi eller næringsvirksomhet, sier Solberg til Dagbladet med Frihetsgudinnen like bak.

Hun mener vindkraft skal bli en del av det som skal erstatte oljen for Norge som en form for bærekraftig energi.

- Men det vil kunne ha konsekvenser. Det vil kunne båndlegge områder i havet. Det betyr at du ikke kan bruke fiskeredskaper i nærheten og må ha sikkerhetssoner, forklarer Solberg.

PÅ TUR: Statsminister Erna Solberg sammen med Equinor-sjef Eldar Sætre (t.h.) på vei ut East River i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
PÅ TUR: Statsminister Erna Solberg sammen med Equinor-sjef Eldar Sætre (t.h.) på vei ut East River i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Ny og ukjent problemstilling

Heller ikke Equinor-sjefen er på linje med Trump.

- Kan du avkrefte at disse vindmøllene fører til kreft?

- Ja, det er i så fall en helt ny og ukjent problemstilling for meg at det kan føre til kreft. Men det er mange problemstillinger. Vi jobber med alle. Skulle det være ulike risikoer eller helsefarer knyttet til det, så må det jobbes med, sier Sætre til Dagbladet.

MANGE SPØRSMÅL: Statsminister Erna Solberg prøver igjen å legge konflikten mellom Frp og Venstre død, under åpningen av Vamma kraftverk nektet hun å svare på flere spørsmål om regjeringsbråket. Vis mer

Solberg er i New York for å delta under de årlige FN-toppuka hvor statsledere fra hele verden samles. Det store temaet i år er klima, og den store helten for mange, deriblant den norske statsministeren, er svenske Greta Thunberg. Hun deltar under klimatoppmøtet mandag.

Bråk i regjeringen

Men innad hos regjeringspartneren Frp, er det sentrale politikere som har en annen oppfatning. Carl I. Hagen gikk hardt ut mot Thunberg i et innlegg på Facebook. Han mener situasjonen er til å grine av.

- På disse klimaspørsmålene er regjeringen helt samkjørt. I valgkampen ga både Sylvi Listhaug og Siv Jensen uttrykk for at de tror på menneskeskapte klimaendringer. Jeg tror alvoret har kommet innover veldig mange i denne diskusjonen. De store endringene vi ser i klima og det været vi har hatt, gjør at flere ser at vi må ta et krafttak.

- Så Carl I. Hagen er et utskudd i Fremskrittspartiet?

- Jeg har ingen kommentarer til hva Carl I. Hagen er. Jeg er uenig med Carl I. Hagen. Det er ikke representativt for det Frp som sitter i regjering, sier Solberg.

Den siste tida har også det blitt kranglet høylytt innad i regjeringen om Frp's bruk av begrepet snikislamisering.

- Dårlig begrep

- Har du bedt Frp-statsrådene om å avstå fra å bruke det begrepet?

- Jeg har gitt beskjed om hva jeg mener. Det er det samme som jeg sa for ti år siden. Jeg synes snikislamisering er et feil ord å bruke. Vi må gjerne diskutere hvor mye vi skal tilpasse samfunnet vårt til folks tro, men det er ingen som sniker islam inn i Norge. Derfor mener jeg det er et dårlig begrep å bruke. Det er ikke representativt, og det spiller mye på at noen lurer noe skjult og hemmelig inn i Norge. De blir derfor en form for karakteristikk som jeg mener er feil, sier Solberg.

- Så hvordan er stemningen etter all støyen den siste tida?

- Stemningen i regjeringen er god. Vi skal legge fram et godt budsjett om litt over ei uke, som vi er stolte over, og som vi mener bringer Norge i riktig retning.

GLIPP: I et øyeblikk virket det som president Donald Trump glemmer at han har en sønn med førstedamen. Video: CNN. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer