Avviser unnskyldningene

Mekka-Imam krever at tegnere og redaktører straffes. Over hele verden har muslimer demonstrert i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under fredagsbønnen i Den Store Moskeen i Mekka, krevde imam Abdul Rahman al-Seeds at de som har tegnet og publisert muhammed-tegningene blir prøvd for retten og straffet, skriver nyhetsbyrået AP. En unnskyldning for de for de ærekrenkende karikaturene av den profet Muhammed er ikke nok, mener han. Imamen ba også det internasjonale samfunnet vedta lover som fordømmer fornærmelser mot Muhammed.

- Gjelder ytringsfriheten bare når det dreier seg om å fornærme muslimene? sa han.

Fredag demonstrerte tusenvis av muslimer i en rekke byer i Midtøsten, Asia og Afrika. Det verdensomspennende opprøret krevde da sitt tolvte menneskeliv, da en person i Nairobi ble påkjørt av en ambulanse som hastet av sted med en skadet person.

Lørdag spredte demonstrasjonene seg videre til flere steder i Asia og Europa.

«Brekk hånden som rører vår profet» og «Vi vil ikke tilgi de som ydmyket vår profet», ropte noen av de rundt 500 muslimene som demonstrete i Ankara, hovedstaden i Tyrkia. Flere av dem ødela danske produkter, mens de ropte ut krav om boikott av danske varer. Demonstrasjonen ble nøye overvåket av et hundretalls opprørspoliti.

Støttet av ordføreren

I London demonstrerte tusenvis av muslimer, både for å vise sin avsky mot muhammed-karikaturene og for å fordømme volden som har oppstått. Dette til tross for at ingen store britiske aviser har trykket karikaturtegningene. Flere av deltakerne bar plakater der det sto «Foren dere mot Islamfobien».

Demonstrasjonen var støttet av ordfører Ken Livingstone, som sa at tegningene har vært en «kalkulert fornærmelse og bevisst provokasjon mot det muslimske samfunn».

I LONDON: Britene demonstrerte til tross for at ingen av landets store aviser har trykket muhammed-tegningene.
I LONDON: Britene demonstrerte til tross for at ingen av landets store aviser har trykket muhammed-tegningene. Vis mer

- Respekter oss

Rundt 200 muslimer demonstrerte i dag i sentrum av Amsterdam, til tross for at en rekke muslimske ledere hadde bedt dem la være. Demonstrantene hadde ikke fått tillatelse fra politiet, men fordi alt gikk rolig for seg valgte politiet å ikke bryte inn.

Nederlandske aviser har trykket de omstridte tegningene, noe som har ført til en livlig debatt de siste ukene.

Hele 3000 demonstranter deltok lørdag i en fredelig demonstrasjon utenfor det danske konsulatet i Düsseldorf, mens rundt 1.200 personer demonstrerte utenfor den danske ambassaden i Berlin.

«Vi respekterer andres følelser og forventer at andre respekterer oss», stod det på noen av bannerne.

Underskriftskampanje

En gruppe som kaller seg «Berlin-muslimenes initiativ» har samlet mer enn 5.000 underskrifter som de har levert til den danske ambassadøren i landet. I Tyskland har avisa «die Welt» publisert muhammed-tegningene.

Også i Paris samlet tusenvis av muslimer seg i gatene lørdag. På plakatene i opptoget stod det blant annet «Når du angriper religionen, er det oss du angriper» «Nei til Islamfobien». Frankrike har rundt dem millioner muslimske innbyggere, og fem franske aviser har trykket karikaturtegningene.

I Pakistan har et av landets største partier oppfordret til en nasjonal streik 3. mars for å fordømme muhammed-tegningene i vestlig media. Flere ledende politikere og en koalisjon av religiøse grupper oppfordret også til boikott av produkter fra landene som har publisert tegningene.

<B>I PARIS:</B> Rundt 3000 demonstranter samlet seg i den franske hovedstaden i dag.
<B>I DÜSSELDORF:</B> I denne tyske byen samlet demonstrantene seg utenfor det danske konsulatet.
<B>I BANGLADESH:</B> I Dhaka demonstrerte medlemmene av Jamaat-e-Islami, landet største islamske parti.