BRUKTE MEST: Elisabeth Aspaker var fylkesmann i Troms i deler av perioden Dagbladet ettergikk. Sammen med sin forgjenger brukte hun 13 ganger mer penger enn fylkesmannen som brukte minst på reise - blant utgiftene var leie av kjole og hvitt til middag på Slottet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BRUKTE MEST: Elisabeth Aspaker var fylkesmann i Troms i deler av perioden Dagbladet ettergikk. Sammen med sin forgjenger brukte hun 13 ganger mer penger enn fylkesmannen som brukte minst på reise - blant utgiftene var leie av kjole og hvitt til middag på Slottet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Fylkestoppenes reiseregninger:

Avviser unødig pengebruk

Fylkesmann Lars Sponheim reiser for ti ganger så mye penger som Sigbjørn Johnsen. - Ikke riktig at pengebruk henger sammen med innsats, sier Johnsen.

Publisert

Dagbladet og Senter for undersøkende journalistikk har spurt fylkesmennene om hva de har brukt på reise og andre utgifter i perioden 2016-2018.

Gjennomgangen viser blant annet:

 • Mens tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen har brukt litt over 50.000 kroner på reise i løpet av tre år, har tidligere landbruksminister Lars Sponheim brukt tett opp mot ti ganger mer.
 • Den tidligere fylkesmannen i Troms har i løpet av to år ført mer på reiseutgifter enn fire andre embeter har brukt til sammen - på tre år.
 • Skattebetalerne dekker utgifter for leie av finstas til slottsbesøk, utgifter til taxikort og leie av parkeringsplass i Bergen sentrum.
 • De siste tre åra har fylkesmannen i Troms brukt 733 503 kroner på reise, representasjonskostnader og reiserelaterte utgifter.

Pengebruk i nord

De siste tre åra har fylkesmannen i Troms brukt 733 503 kroner på reise, representasjonskostnader og reiserelaterte utgifter. Reiseutgiftene er spredd ut over 13 forskjellige internkonti.

Dagbladet fant reiseutgifter på konto for kontorrekvisita, på gavekonto og på konto for «kjøp av andre fremmede tjenester».

Vervet bekles nå av tidligere Høyre-statsråd Elisabeth Aspaker. Hun overtok jobben fra Bård Magne Pedersen i november 2017. Ved årsskiftet ble embetet slått sammen med Finnmark. Pedersen er i dag assisterende fylkesmann i Troms og Finnmark.

Totalt brukte han 430 000 på reise , kurs og reiserelaterte utgifter de 22 månedene han var fylkesmann i 2016 og 2017.

Totalsummen er over 60 000 mer enn hva fylkesmennene i Hedmark, Oppland, Vestfold og Oslos brukte på reise til sammen i løpet av 2016, 2017 og 2018.

Skylder på Widerøe

Pedersen gir flyselskapet Widerøe deler av skylda for pengebruken og peker på dyre flybilletter. I tillegg kom mye arbeid rundt sammenslåingen med Fylkesmannen i Finnmark.

- En del av jobben som fylkesmann er å være ute i kommunene, og fra 2017 ble det klart at Fylkesmannen i Troms og Finnmark skulle fusjonere. I nord er vi prisgitt Widerøe-flyvninger, som er veldig dyre. Tromsø til Vadsø kan fort koste 6000 kroner tur-retur. Avstandene er jo store, så det blir fort overnatting også, sier Pedersen.

Likevel er bare fire av Pedersens 20 dyreste flyvninger internt i Nord-Norge, og han har brukt minst 148 000 kroner på Oslo-turer i 2016 og 2017. Pedersen tok også drosje for 12595 kroner i perioden Dagbladet har undersøkt.

- De fleste møter for fylkesmannskollegiet holdes i Oslo, i tillegg til mange andre møter. Mine reiseutgifter har en geografisk dimensjon man ikke må glemme.

Den totale pengebruken til fylkesmennene Dagbladet har undersøkt overstiger 3,4 millioner på reise mellom 2016-2018.

REISTE MYE: Bård Magne Pedersen, tidligere fylkesmann i Troms, var aktiv i tjenesten. Han leide også kjole og hvitt til slottsmiddag på skattebetalernes regning. Foto: Fylkesmannen i Troms
REISTE MYE: Bård Magne Pedersen, tidligere fylkesmann i Troms, var aktiv i tjenesten. Han leide også kjole og hvitt til slottsmiddag på skattebetalernes regning. Foto: Fylkesmannen i Troms Vis mer

Leide finstas til Slottet

Én gang i året inviteres alle landets fylkesmenn til å spise på Slottet. Når Pedersen var på Slottet som fylkesmann leide han kjole og hvitt for anledningen, for 2500 kroner gangen.

- Jeg kan forstå at det virker litt rart, men jeg eier ikke kjole og hvitt selv. Det var tross alt i embetets medfør at jeg ble invitert på Slottet. Da er det rettferdig at jobben også dekker bekledning.

Nåværende fylkesmann Elisabeth Aspaker har ikke leid penkjoler på offentlighetens regning etter at hun overtok Pedersens jobb. Aspaker avviser at det finnes en ukultur rundt pengebruk for fylkesmannen i Troms og Finnmark.

- Det er dyrt å bo i Nord-Norge og skulle være en del av kongeriket Norge samtidig, sier hun og peker i likhet med forgjengeren på stive billettpriser i Widerøe og en rekke flyreiser til Oslo.

Lønn

 • Relativt lite skiller landets ti fylkesmenn i lønn. De har alle over 1,2 millioner kroner i året, ifølge arbeidskontraktene deres, omtrent det samme som en statsråd.
 • Best betalt er Oslo og Vikens fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland, med 1 390 000 kroner.

- Lei av å reise

Hun brukte selv 283 000 kroner på jobbreiser på litt over ett år.

- Som ny i jobben medfører det en god del ekstra reisevirksomhet for å gjøre seg kjent med alle dem Fylkesmannen samhandler med. Ja, men vi er så nøysomme med penger som vi kan.

- Kan du gi noen eksempler på det?

- Vi bestiller alltid flybilletter så tidlig vi kan, og bruker stadig Skype for å slippe å dra i enkelte møter. Tro meg - man blir fort lei av å reise rundt mens papirbunkene vokser på pulten hjemme.

Tilfreds Sponheim

Nærmeste fylkesmann til Pedersen/Aspaker i pengebruk er tidligere Venstre-leder Lars Sponheim.

Vestlands fylkesmann har reist og parkert for 550 000 kroner i perioden 2016 til 2018. Sponheim får dekket parkeringsplass for 24 500 kroner i året. Hans første reaksjon på pengebruken er «så bra».

HJEMME PÅ GÅRDEN: Lars Sponheim pendler fra Ulvik til Bergen og får parkeringsplass til 25 200 kroner i året. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet
HJEMME PÅ GÅRDEN: Lars Sponheim pendler fra Ulvik til Bergen og får parkeringsplass til 25 200 kroner i året. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer

- Dette sier at jeg har gjort en stor arbeidsinnsats. Og det er korrekt, sier Lars Sponheim til Dagbladet.

- Så jo mer du reiser, jo mer jobber du?

- Både ja og nei. Jobben som fylkesmann er ingen kontorjobb. Det handler om å være mye ute på konferanser, og mye ute i kommunene, ikke minst i mitt eget fylke, svarer Sponheim.

54 Oslo-besøk

Det er særlig Oslo som Sponheim besøker. I løpet av de tre åra Dagbladet har undersøkt har han reist til Oslo 54 ganger. Han fløy 52 av gangene, og tok tog bare de resterende to.

Lars Sponheim tjente 1 340 000 kroner i fjor. Han sier han unngår å ta tog til Oslo fordi han vil få mest mulig ut av dagen på jobb for skattebetalerne.

- Og jeg sliter med å sove på tog. Jeg må ta natt-tog den ene veien, eller så blir det meningsløs bruk av tiden når jeg skal til Oslo.

Total pengebruk 2016 - 2018

 1. Troms, Bård Magne Pedersen og Elisabeth Aspaker (fra 2017) 733503 kr
 2. Trøndelag (opprettet i 2018. 2016 og 2017: Samlet tall for Nord- og Sør-Trøndelag) 634342 kr
 3. Hordaland. Lars Sponheim. 555560 kr
 4. Møre og Romsdal. Lodve Solholm. 441702 kr
 5. Agder. Svein Ytterdahl. 281386 kr
 6. Rogaland. Magnhild Meltveit Kleppa. 275007 kr
 7. Vestfold. Per Arne Olsen. 169344 kr
 8. Oslo og Akerhus. Valgerd Svarstad Haugland. 127171 kr
 9. Nordland. Hill-Marta Solberg. 94986 kr
 10. Oppland. Sigurd Tremoen. 88689 kr
 11. Hedmark. Sigbjørn Johnsen. 56675 kr

Bestiller på sparket

Sponheim har brukt over 200 000 kroner på flyturer til Oslo de siste tre åra. Mange av reisene kostet over 4000 kroner tur-retur. Sponheim sier at han aldri bestiller flybilletter lang tid i forveien, fordi mange møter dukker opp kort tid i forveien.

- Min filosofi er å ha en ganske lang arbeidsdag. Jeg reiser tidlig av gårde på morgenfly, 07:30 kanskje, og jeg kommer tilbake sent om kvelden. Jeg organiserer arbeidet sånn at jeg alltid bestiller en fleksibel billett noen dager i forveien, for som regel tar ting lengre ting enn jeg hadde tenkt, og trenger å bytte.

I tillegg foretrekker han flybilletter som kan endres uten kostnad, slik at han kan utvide dagen hvis han ønsker. Disse billettene er dyrere.

- Jeg jobber mye

Den gamle landbruksministeren fra Venstre forteller Dagbladet at han ikke har registrert noen bonuspoeng for de mange flyvningene på offentlighetens regning. I likhet med Pedersen i Troms peker Sponheim på kommune- og regionreformen når han skal forklare utgiftene.

- Andre fylkesmenn brukte mange ansatte til reformen. For min del ble det derimot en helt formidabel periode med reising. Kommunestyrene ville ha meg på besøk, flere ganger. Det er tjenestereiser alt sammen, og mye i fylket. Det er i kjerneoppdraget mitt, sier Sponheim.

- Du har 54 Oslo-turer på tre år. Andre fylkesmennene har langt færre?

- Det stemmer det. Jeg er et aktivt menneske. Om spørsmålet er «legger du inn så mye arbeid», så er svaret «Ja» fra min side. Jeg har også jobbet med utredninger og vært i noen utvalg. Jeg har stort sett bare reist når jeg har blitt invitert til Oslo, for eksempel av departementene.

Sponheim legger til at han ofte bruker tida i Oslo på mer uformelle møter han mener er en forutsetning for å gjøre en god jobb som fylkesmann.

Liten F, stor F

 • Fylkesmann skrevet med stor F viser til selve embetet og kontoret, for eksempel Fylkesmannen i Trøndelag.
 • Fylkesmann skrevet med liten F viser til personen som er Fylkesmannens øverste leder, for eksempel fylkesmann Lars Sponheim.

Parkering til 75 600

Inkludert i den drøye halve millionen Sponheim har brukt på reise er en parkeringsplass i Bergen sentrum. Denne koster 2100 kroner per måned, 25200 kroner årlig, og spanderes av skattebetalerne.

Fylkesmannen i Vestland forteller til Dagbladet at det var nødvendig for embetet å betale for parkeringsplassen fordi Sponheim disponerer bil i jobben. Ifølge dataen Dagbladet har mottatt er Fylkesmannen i Vestland det eneste embetet som leier parkeringsplass til sin øverste leder.

- Jeg har behov for tjenestebil en god del dager, for jeg skal på møter rundt Bergen og forskjellig. Det er veldig rift om den ene firmabilen vi har. Den har jeg overlatt til de andre ansatte, og bruker heller min egen bil. Og den må jeg ha en parkeringsplass til.

Hva er en fylkesmann?

 • Fylkesmannen er statens representant i et fylke eller en region og har de siste åra stått i en større omorganisering.
 • I forkant av regjeringens omstridte regionreform, har Fylkesmannen i en rekke fylkes slått seg sammen.
 • Bare Nordland, Møre og Romsdal og Rogaland har en fylkesmann som følger de gamle fylkesgrensene.
 • Det største kontoret er Fylkesmannen for Oslo og Viken. Her jobber i alt 330 mennesker.
 • Mange fylkesmenn får utnevningen på slutten av sitt yrkesaktive liv, ofte etter lang tid i politikken. 1. januar 2020 blir Bent Høie ny fylkesmann i Rogaland. Han erstatter tidligere Sp-statsråd Magnhild Meltveit Kleppa.

Enorme forskjeller

De fleste av landets fylkesmenn har en lang karriere bak seg, og er kjente navn i rikspolitikken. Men langt fra alle er like dyre i drift som Elisabeth Aspaker og Lars Sponheim.

Dagbladets gjennomgang viser store forskjeller mellom fylkesmennene i pengebruk.

Sigurd Tremoen, som ble siste fylkesmann i Oppland før sammenslåingen med Hedmark, brukte 89 000 kroner på reise fra 2016 til 2018. Tidligere Frp-topp Per Arne Olsen, fylkesmann i Vestfold, brukte 136 000 kroner på reise i samme periode.

Lars Sponheims satt sammen med Valgerd Svarstad Haugland i begge Bondevik-regjeringene på 1990- og 2000-tallet. Svarstad Haugland er i dag fylkesmann i Oslo og Viken, og har brukt 127 000 kroner på reise de siste tre åra.

Slik arbeidet vi

 • Dagbladet og SUJO har søkt innsyn i en rekke utgifter tilknyttet fylkesmennene, deriblant lønns-, reise- og representasjonsutgifter. Funnene er basert på mottatte utlegg.
 • De tidligere embetene Buskerud, Østfold, Finnmark, Telemark og Sogn og Fjordane er ikke inkludert i funnene. Det tidligere embetet Telemark har ikke greid å oppdrive sine reiseregninger.

- Ikke dårlig samvittighet

Nylig avgått fylkesmann i Møre og Romsdal, Lodve Solholm, ligger også høyt på lista over pengebruk. Han brukte 441 000 kroner på reise de siste tre åra i jobben.

- Jeg prioriterte å være ute i kommunene og møte folk, og har overhodet ikke dårlig samvittighet for det reisebeløpet du nevner her. Jeg har vært en aktiv fylkesmann, jobbet mye og hatt mange verv, sier Solholm til Dagbladet.

- For meg føltes det ikke riktig å kreve at folk alltid skulle komme til mitt kontor i Molde. Si hva du vil om videomøter og sånne ting - jeg tror folk setter pris på møter ansikt til ansikt

SPARSOM: Avgått fylkesmann i Innlandet, Sigbjørn Johnsen, brukte minst penger på reise i perioden Dagbladet ettergikk. - Ikke fordi jeg jobber mindre enn andre, forsikrer han. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPARSOM: Avgått fylkesmann i Innlandet, Sigbjørn Johnsen, brukte minst penger på reise i perioden Dagbladet ettergikk. - Ikke fordi jeg jobber mindre enn andre, forsikrer han. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Johnsen uenig

1. januar i år gikk tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen av som fylkesmann for Hedmark. Han ble erstattet av en annen Ap-profil, Knut Storberget. Johnsen er i dag spesialrådgiver for Kommunal- og moderniseringsdepartementet fram til han går av med pensjon ved fylte 70 år.

Johnsen er uenig i at høy pengebruk betyr stor arbeidsmengde.

- Det blir feil å si at høy pengebruk for en fylkesmann betyr at vedkommende har jobbet mer. Jeg har lagt inn mine timer i jobben og vel så det, sier Johnsen.

Ap-profilen brukte drøye 55 000 kroner på reise i den perioden Dagbladet har ettergått. Dette er omtrent en trettendedel av pengebruk til Pedersen og Aspaker i Troms, og en tiendedel av Sponheims pengebruk i Hordaland.

Johnsen sier Fylkesmannen i Hedmark har vært sparsommelig og tatt kloke beslutninger i driften.

- Det er mange forhold som spiller inn i de reiseregningene, blant annet er Hedmark et fylke hvor man kan reise mye med tog. Der nøt fylkesmannskontoret godt av min honnørrabatt, sier han og humrer.

- Og vi hadde leasingbil, så jeg førte ikke reiseregning for kjøring med egen bil, sier han

Om denne saken

 • Denne saken er laget i samarbeid med Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen.
 • SUJOs målsetting er å styrke den undersøkende og kritiske journalistikken i Norge. Fakta: Klikk for å legge til tekst

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer