Valget i Sverige:

Avvises kontant

- Nei, min beskjed ligger fast. Jeg har sagt hundre ganger hva som gjelder, svarer Moderaterna-leder Ulf Kristersson til Dagbladet om han er villig til å slippe Sverigedemokraterna inn i regjeringslokalene.

- DYRT: Partileder i Kristdemokraterna, Ebba Busch, etter den siste partilederdebatten før valgdagen i Sverige. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Ingunn Dorholt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM (Dagbladet): Fredag kveld møtes Sveriges partiledere til «Slutdebatten», altså den aller siste partilederdebatten før søndagens valg.

Det ligger an til å bli en valgthriller mellom blokkene på høyre og venstre side. Men hvem som kan ende i regjering i de ulike fløyene er også uklart.

På spørsmål fra Dagbladet om det er aktuelt å slippe Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna inn i regjering, er Moderaterna- leder Ulf Kristersson klokkeklar:

- Nei, min beskjed ligger fast. Jeg har sagt hundre ganger hva som gjelder.

Vil i regjering

Åkesson er på sin side ikke like overbevist om at han skal holdes ute av regjeringslokalene, dersom det blir seier til høyresiden.

VALG I SVERIGE: Den 11. september 2022 er det valg i Sverige. Kommentator Sondre Hansmark forteller at de ytre høyre-kreftene har blitt sterkere i landet. Video/Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Kommer du til å kreve en plass i regjering hvis SD blir større enn Moderaterna, slik noen målinger viser?

- Jeg tenker at velgerne må si sitt på søndag. Da har vi det parlamentariske forutsetningene klart foran oss og så får vi diskutere regjering, svarer Åkesson den oppmøtte pressen i forkant av debatten.

- Men har du lyst til det?

- Jeg har veldig lyst til det, absolutt.

Barket sammen

To dager før valget viser et gjennomsnitt av målingene at venstresiden leder valget med så lite som tre mandater.

Statsminister Magdalena Anderssons parti Socialdemokraterna er det største partiet med 28,8 prosent. Deretter følger Sverigedemokraterna med 21,3 prosent.

Under kveldens siste partilederdebatt er det mange betente temaer som har vært diskutert. Klimautfordringene, strømprisene, kjernekraft, svensk skole, krisa i helsevesenet og gjengkriminalitet er noen av disse.

Lørdag er den siste statsministerduellen mellom Magdalena Andersson (S) og Ulf Kristersson (M).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer