SKUFFET: Marius Reikerås, pionerdykkernes advokat.Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
SKUFFET: Marius Reikerås, pionerdykkernes advokat.Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

Avvist av Høyesterett

Advokat Marius Reikerås vurderer å ta Nordsjødykkernes sak direkte til menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 9. september frifant tingretten staten i søksmålet 18 skadde dykkere og ei enke hadde anlagt mot staten. I går sa Høyesteretts ankeutvalg nei til å bringe anken direkte inn for Høyesterett. Dermed lyttet ankeutvalget til regjeringsadvokaten, som anbefalte at lagmannsretten skulle behandle dykkernes anke.

Venter og dør
— Tingrettsdommeren pekte på Høyesterett. Vi mente derfor at det var unødvendig å gå veien om lagmannsretten. Ikke minst fordi det vil spare tid. Dykkerne får stadig dårligere helse og jeg frykter at flere kan komme til å dø før det foreligger en endelig dom. Vi er utrolig skuffet over avgjørelsen, sier advokat Marius Reikerås.

Dykkernes advokat tar til orde for opprettelse av en ubunden domstol.

— Jeg mener det er et gedigent og lite påaktet rettssikkerhetsproblem i Norge at så å si samtlige høyesterettsdommere har sin bakgrunn fra regjeringsadvokaten, departementene eller lovavdelingen. Da er det neppe overraskende at staten vinner de fleste saker i Høyesterett. Det er på tide med en debatt om en egen forfatningsdomstol, som ikke er bundet av staten, sier Marius Reikerås.

Fair trail
Pionerdykkerne ser nå på muligheten for å få saken ut av landet.

— Det er nærmere fire år siden dykkerne fremmet søksmålet. Nye år vil gå før saken er ferdigbehandlet i lagmannsretten og Høyesterett. Jeg vil derfor at Strasbourg skal vurdere om norske domstoler bryter fair-trail-prinsippet, ved sin sendrektige saksbehandling overfor ei gruppe mennesker som har lidd nok, sier Reikerås.