<strong>SKUFFET:</strong> Marius Reikerås, pionerdykkernes advokat.Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
SKUFFET: Marius Reikerås, pionerdykkernes advokat.Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Avvist av Høyesterett

Advokat Marius Reikerås vurderer å ta Nordsjødykkernes sak direkte til menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 9. september frifant tingretten staten i søksmålet 18 skadde dykkere og ei enke hadde anlagt mot staten. I går sa Høyesteretts ankeutvalg nei til å bringe anken direkte inn for Høyesterett. Dermed lyttet ankeutvalget til regjeringsadvokaten, som anbefalte at lagmannsretten skulle behandle dykkernes anke.

Venter og dør
— Tingrettsdommeren pekte på Høyesterett. Vi mente derfor at det var unødvendig å gå veien om lagmannsretten. Ikke minst fordi det vil spare tid. Dykkerne får stadig dårligere helse og jeg frykter at flere kan komme til å dø før det foreligger en endelig dom. Vi er utrolig skuffet over avgjørelsen, sier advokat Marius Reikerås.

Dykkernes advokat tar til orde for opprettelse av en ubunden domstol.

— Jeg mener det er et gedigent og lite påaktet rettssikkerhetsproblem i Norge at så å si samtlige høyesterettsdommere har sin bakgrunn fra regjeringsadvokaten, departementene eller lovavdelingen. Da er det neppe overraskende at staten vinner de fleste saker i Høyesterett. Det er på tide med en debatt om en egen forfatningsdomstol, som ikke er bundet av staten, sier Marius Reikerås.

Fair trail
Pionerdykkerne ser nå på muligheten for å få saken ut av landet.

— Det er nærmere fire år siden dykkerne fremmet søksmålet. Nye år vil gå før saken er ferdigbehandlet i lagmannsretten og Høyesterett. Jeg vil derfor at Strasbourg skal vurdere om norske domstoler bryter fair-trail-prinsippet, ved sin sendrektige saksbehandling overfor ei gruppe mennesker som har lidd nok, sier Reikerås.

Åpent brev fra pionerdykkernes advokat til de folkevalgte:

Kjære stortingsrepresentant.

Jeg har ikke lengre samvittighet til å sitte og se på den måten Nordsjødykkerne blir behandlet på av offentlig forvaltning og av rettsapparatet uten å si i fra.

Det er ingen som er i tvil om at Nordsjødykkerne har gjort en helt enestående innsats for vår felles velferd. Uten dykkerne intet oljeeventyr. Prisen som den enkelte dykker har betalt, har vært svært høy. En rekke av dykkerne har tatt sine liv. En rekke av dykkerne har lidd en altfor tidlig død. Og de gjenlevende, sliter med alvorlige helseplager som vil forfølge dem livet ut.

Jeg har møtt dem. Fra nord til sør. Tøffe og stolte karer. De sitter rundt i vårt langstrakte land og felles for dem alle, er den bitterheten de til daglig føler på kroppen. De føler seg glemt, de føler seg overlatt til seg selv og uføretrygden rekker ikke til for å ta del i velferdsfesten som dykkerne har lagt grunnlaget for. I stedet må de bruke sine begrensede midler, blant annet på medisiner for å holde sine sykdommer i sjakk. Mange har sagt til meg, at de opplever tilværelsen som tortur.

Hvorfor skriver jeg så denne e-posten?

Innledningsvis i saken, benektet staten enhver form for kjennskap til de senskader som dykkerne ville få. Etter hvert som dokumentene har kommet på bordet, har staten måtte erkjenne at de visste. Staten visste at dykkerne ville få alvorlige senskader.

Dette er den samme dokumentasjon som dykkerne opplever at staten har gjort hva den kan for å gjemme.

Staten har akseptert at det er blitt bedrevet med ukontrollerte fysiologiske eksperimenter på unggutter i Nordsjøen. Alt for å få opp oljen. Til hvilken pris? Og kan vi som nasjon akseptere at en hel yrkesgruppe blir behandlet slik?

Nå er dykkerne tvunget inn i en rettslig ørkenvandring som allerede har tatt flere år. Før denne runddansen er over, vil enda flere år ha gått og enda flere av dykkerne ha falt bort.

Er det hva staten ønsker, at så mange som mulig skal falle fra før historien kan felle sin endelige dom over skjebnen til Nordsjødykkerne?

Hvis det er tilfellet, har Norge som nasjon vunnet materiell rikdom uten ære.

Skjær igjennom, kjære folkevalgte. Få slutt på denne seigpiningen av dykkerne. Det har dere folket med på, uavhengig av politisk ståsted.
 

Med vennlig hilsen
Marius Reikerås

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer