Avvist av norsk høyesterett, tatt inn av FN-domstol

FNs menneskerettighetskommisjon tar saken som norsk Høyesterett ikke ville ha.

LEVER I SKJUL:  Den 25-årige afghanske asylsøkeren lever nå i skjul et sted i Norge, av frykt for å bli sendt ut av landet. Dette til tross for at FNs menneskerettskomité oppfordrer norske myndigheter om å la ham være i Norge inntil de får behandlet saken hans. Foto: Privat
LEVER I SKJUL: Den 25-årige afghanske asylsøkeren lever nå i skjul et sted i Norge, av frykt for å bli sendt ut av landet. Dette til tross for at FNs menneskerettskomité oppfordrer norske myndigheter om å la ham være i Norge inntil de får behandlet saken hans. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2008 ankom en afghansk 19-åring Norge og søkte om asyl. Han hadde ikke gyldige reise- eller id-dokument, og ba om asyl fordi han ble kidnappet og kidnapperne krevde løsepenger fra hans familie i Afghanistan. Mannen ble sendt til et asylmottak i Bodø, hvor han kom i kontakt med en iransk kristen. Afghaneren konverterte til kristendommen, og var aktivt medlem i en meninghet i Nord-Norge. Der kom han også i kontakt med biskop Tor B. Jørgensen.

Afghaneren ble utvist av UNE, og Høyesterett nektet å behandle saken. Nå har FNs menneskerettighetskomité tatt saken, og har nedlagt forbud mot å uttransportere afghaneren inntil saken er ferdig behandlet av komiteen.

Biskop overrasket over UNE - Jeg synes det er merkelig at Utlendingsnemnda (UNE) ikke har trodd på afghaneren i denne saken. Jeg kjenner etter hvert til mange slike saker, og overraskes stadig over manglende innsikt i vurdering av trosoverbevisning og i vurderingen av den risiko konvertitter utsettes for når en går over fra en muslimsk identitet til en kristen. Dette dreier seg om å ta religionsfriheten på alvor, sier biskop Tor B. Jørgensen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer