Avvist fordi hun var kvinne

Det strengt muslimske Taliban-regimet i Afghanistan holder på sin kvinnediskriminerende politikk. En kvinnelig representant for Kirkens Nødhjelp som deltok i en norsk delegasjon til Afghanistan fikk ikke møte Talibans utenriksminister fordi hun var kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vurderte å boikotte møtet, men etter grundige konsultasjoner både med Kirkens nødhjelp og FN besluttet vi å delta, sier statssekretær Leiv Lunde til NTB. Han ledet delegasjonen som nettopp har vært på et to dagers offisielt besøk i Kabul, og karakteriserer møtet med utenriksministeren som tøft og anstrengt.

- Menneskerettssituasjonen er bare blitt verre i det Taliban-styrte Afghanistan, og det er ikke snakk om å øke den humanitære innsatsen i landet, fastslår Lunde.

Trekker seg ikke ut

Til tross for den dystre situasjonen er det likevel uaktuelt for norske myndigheter å anbefale at det internasjonale samfunnet trekker seg ut av Afghanistan under giverlandsmøtet i New York 3. desember.

- Vi går ikke inn for å stanse hjelpen eller å redusere den. Men vi vil kanalisere den utelukkende til rene nødhjelpsprosjekter. Det blir ikke snakk om verken å øke hjelpen eller å bidra til gjenoppbygging, sier Lunde.

Målet under den store giverlandskonferansen, der Norge har formannskapet, er å trekke opp et strategisk rammeverk for giverlandene, der den humanitære hjelpen knyttes til krav om oppmykning. Spesielt vil dette gjelde Talibans kvinnediskriminerende politikk og menneskerettigheter generelt.

Lyspunkter

Lunde er for øvrig også nøye med å trekke fram enkelte positive tegn.

- Taliban har trukket tilbake direktivet som forbød sykehusbehandling av kvinner. Det er første gang Taliban har gitt etter for internasjonalt press. Dessuten tyder alt nå på at Taliban vil tillate nødhjelp inn til Hazara-området, der de i lang tid har hindret hjelp til den nødstedte befolkningen, sier han.

Lunde peker også på at en kvinnedelegasjon fra FN nylig fikk treffe en rekke representanter for Taliban, som tidligere har nektet å møte kvinner. Taliban har også gått med på å sette ned kommisjoner sammen med internasjonale organisasjoner for å vurdere blant annet helsetilbudet.

- Det kan virke som om Taliban har oppfattet at de til en viss grad må forholde seg til omverdenen. Men de positive tegnene må for all del ikke overfortolkes. Vi opprettholder en høy beredskap og følger utviklingen nøye. Vi kan like gjerne få en mer negativ utvikling, der vi vil måtte vurdere om vi skal trekke oss helt ut, sier Lunde.