Avvist på 113

Maria Eliassen (23) og venninnen prøvde desperat å få tak i ambulanse, men på 113 var meldinga klar: «Skjønner du ikke at du ikke får ambulanse? Ta taxi».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Maria Eliassen ankom Ullevål sykehus tre timer senere, ble hun kjørt rett på operasjonsstua. Tilstanden var akutt. Hun hadde puls på 30, halvannen liter blod i magen, et åtte uker gammelt foster utenfor livmora og sprukket eggstokk.

- Jeg er vettskremt over at slikt kan skje. Bare flaks gjør at jeg er i live i dag, sier Eliassen til Dagbladet.

Fredag 15. november våkner 23-åringen med intense magesmerter. Sammen med venninnen Trine Braseth (21) reiser hun på legevakta. Først etter å ha besvimt flere ganger på venterommet, kommer hun inn til legen. Der får Eliassen beskjed om at hun er gravid og at det kan være fare for spontanbort. Hun blir likevel sendt hjem med beskjed om å ringe Ullevål sykehus hvis smertene blir verre.

Ved 15-tiden blir tilstanden dramatisk forverret. Eliassen klarer knapt puste, besvimer med hyppige mellomrom og kaster opp. Trine Braseth tar kontakt både med gynekologisk poliklinikk og legevakten på Ullevål, men får ikke prate med lege. Sykehuset lover i stedet å sende ambulanse. Den kommer aldri.

- Da jeg ringer tilbake for å høre hva som har skjedd, får jeg beskjed om at vi må ta taxi. Jeg trodde Maria skulle dø i armene mine. Det sier seg selv at hun på det tidspunktet ikke var i stand til å ta taxi, sier Braseth.

Ved 16-tiden er venninnen blitt helt grå i ansiktet. Hun har knapt puls, hiver etter pusten og har voldsomme kramper. Braseth ringer 113 igjen.

- Jeg var hysterisk etter å ha vært alene med Maria i mange timer. Men slikt må ansatte på en alarmsentral takle. Dette er mennesker som har ansvar for andres liv, sier 21-åringen.

Sist torsdag oppsøkte Eliassen og Braseth på AMK-sentralen for å sjekke nødanropene deres ble tatt opp på bånd. De fikk høre fire av meldingene:

Klokka 15.59 sier personen på 113 følgende:

«Har du ikke skjønt at du ikke får ambulanse?» og legger på røret.

Klokka 16.06 tar en annen nødtelefonen.

På dette tidspunktet var Trine Braseths kontantkort tomt, og grønt nummer 113 var det eneste hun kunne ringe. «Jeg skal sette deg over til taxisentralen», var beskjeden hun fikk. Når Braseth påpeker at hun ikke klarer å få Eliassen ut i taxien alene, får hun beskjed om å be taxisjåføren om hjelp til å bære.

$Klokka 16.22 tar en tredje person telefonen:

«Dette er ikke et ambulanseoppdrag. Hun må på legevakt, men jeg kan ikke gjøre noe med at hun ikke klarer å komme seg på legevakta». Røret blir lagt på.

Klokka 16.25 skriker en mannsstemme:

«Hør her. Hvis du ringer 113 en gang til, tar jeg fra deg mobiltelefonen». Røret blir lagt på.

Først da en annen venninne kom innom ved 17-tida, fikk de ringt til legevakta igjen. Da forklarer Eliassen selv at hun frykter at hun kanskje er gravid utenfor livmora. En time senere kommer ambulansen. Da fikk Trine Braseth et nytt sjokk.

- De hadde ikke en gang med seg båre, og var mer opptatt av at Maria var naken, enn at hun nesten ikke hadde puls. De nektet å ta henne med før jeg hadde kledd på henne. Tanken på at hun da hadde alvorlige indre blødninger er skikkelig skremmende, sier Braseth.

Maria Eliassen har nå satt advokat på saken.

- Jeg ønsker ikke å la dette forbigå i stillhet. Jeg måtte gjennom en tøff operasjon og mistet den ene eggstokken min. Alt kunne sannsynligvis vært unngått hvis vi hadde blitt tatt på alvor første gang vi ba om hjelp, begrunner 23-åringen.

Advokat Thomas Thorstensen var med da Eliassen gikk gjennom båndopptakene på AMK-sentralen. Han ser svært alvorlig på saken, og varsler både politianmeldelse og klage til fylkeslegen.

- Hvis man ikke skal få hjelp fra 113 i slike situasjoner, hvem skal man da få hjelp fra? Jeg mener dette er brudd på straffelovens bestemmelse om hensettelse av en person i hjelpeløs tilstand.

Avhengig av hva som kommer ut av rapporten fra AMK, kan det også bli aktuelt å reise erstatningskrav. sier Thorstensen.

<B>I SJOKK: </B>Trine Braseth (21) og Maria Eliassen (23) er vettskremt etter møtet med 113. - Jeg kunne vært dø i dag, fordi ingen tok oss på alvor, sier Eliassen.