Avvist på legevakta

Tone Johnsen fryktet at lille Niklas André (4 md.) skulle dø i armene hennes. Likevel ble hennes syke baby avvist på legevakta to ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Livsnødvendig behandling fikk ikke den lille gutten før moren kontaktet sykehuset.

- Slik trodde jeg ikke at helse-Norge fungerte, sier Harstad-kvinnen.

De siste seks dagene har sønnen Niklas André fått behandling ved Hammerfest sykehus for kikhoste og RS-virus, en luftveisinfeksjon som kan ramme barn under to år.

Spiste ikke

Tone Johnsen hadde lenge vært bekymret for den medtatte babyen sin. Sju ganger i løpet av en måned var hun i kontakt med den kommunale legevakta i Harstad.

- Sjukdommen ble bare verre og verre, og jeg følte meg veldig utrygg. Han klarte bare å ta til seg litt under 100 milligram morsmelk om dagen, sier hun til Dagbladet.

Før helga var Niklas André blitt så svak at hun trodde han ville dø i armene hennes. Fredag kveld ringte hun legevakta og sa at hun mente gutten trengte medisinsk hjelp.

- Legen ville ikke legge ham inn. Jeg tolket det slik at årsaken var lav helgebemanning på Harstad sykehus, sier hun.

I stedet fikk hun time på legevakta dagen etter. Men heller ikke da fikk hun hjelp. Legen ba moren dra hjem og sørge for at barnet fikk mat.

Tone fikk beskjed om å kontakte fastlege på mandag. Selv følte hun at hun ble behandlet som en overhysterisk mor.

- Jeg valgte da sjøl å ringe til Universitetssykehuset i Tromsø, til en avdeling der personellet kjente oss fordi det var de som behandlet Niklas André etter fødselen. De tok meg på alvor, sier Johnsen.

En barnelege i Tromsø ordnet straks ambulansefly nordover. Men på grunn av dårlig vær kunne ikke flyet lande i Tromsø. Niklas André og mamma måtte fly helt til Hammerfest.

Barnelege Jan Einar Skålevik ved Hammerfest sykehus sier til Harstad Tidende at gutten hadde et klart behov for sykehusbehandling da han ble innlagt.

- Alvorlig

- Niklas André var tungpustet, hadde væsketap, typisk hoste, slim og surkling i brystet. Han var ganske slunken, og det var tydelig at han hadde fått i seg lite mat den siste tida, sier legen til avisa.

Legen sier gutten har klare tegn på RS-virus, og at han dessuten har hatt kikhoste i flere uker.

Nå er Niklas André på bedringens vei:

- Han får i seg næring intravenøst, han spiser litt selv og har fått tilbake farge i ansiktet. Han har lagt litt på seg også, forteller Tone Johnsen, som gjerne skulle hatt en forklaring fra legevakta i Harstad. Det har hun ennå ikke fått.

- Dersom opplysningene stemmer, er det alvorlig, vi skal nå undersøke saken nærmere. Familien bør også rette en formell klage til oss, sier assisterende kommuneoverlege Merete Bergan Svendsen.

FIKK HJELP TIL SLUTT: - Slik trodde jeg ikke at helse-Norge fungerte, sier Tone Johnsen. Til slutt fikk sønnen Niklas André medisinsk hjelp - på Hammerfest sykehus.