«Putins beste menn»

- Avvist som en bløff

Opptil flere ganger har den russiske sikkerhetstjenesten FSB anklaget andre for angrep de selv skal ha utført. Under ett av angrepene skal Vladimir Putin ha spilt en sentral rolle.

TIDLIGERE AGENT: Vladimir Putin har bakgrunn som KGB-agent. Nå kalt FSB. Foto: Kremlin Pool Photo / AP / NTB
TIDLIGERE AGENT: Vladimir Putin har bakgrunn som KGB-agent. Nå kalt FSB. Foto: Kremlin Pool Photo / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den regimevennlige russiske redaktøren og politiske analytikeren Darja Dugina (29) ble lørdag kveld drept av en bilbombe i Moskva-forstaden Odintsovo.

Dugina er dattera til den framtredende russiske TV-profilen og ideologen Aleksandr Dugin, som også omtales som «Putins hjerne». Drapet ryster Russland, som anklager «statlige ukrainske terrorister» for å stå bak attentatet. Ukraina benekter ukrainsk involvering.

Flere har nå spekulert på om det er Russland selv som står bak. Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug er ikke i tvil om hvem som kan stå bak.

RØRENDE TALE: Den russiske idelogen Aleksandr Dugin holdt tirsdag en tale under en minnesmarkering for datteren Darja Dugina. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov
RØRENDE TALE: Den russiske idelogen Aleksandr Dugin holdt tirsdag en tale under en minnesmarkering for datteren Darja Dugina. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Vis mer

Uenige eksperter

- Vi kan selvfølgelig ikke være 100 prosent sikre, men jeg ser det som svært sannsynlig at det er FSB som står bak, sier Dalhaug til Dagbladet.

- Hva kan FSB få ut av å gjennomføre et attentat mot Dugina?

- Det gjør det enkelt for dem å anklage Ukraina for å selv stå bak, og anklage Ukraina for terrorisme. Dette kan være en svært gjennomtenkt plan fra russisk side, mener Dalhaug.

Hovedlærer i etterretning ved Stabsskolen, Tom Røseth, stiller seg tvilende til om FSB står bak attentatet.

- Det er vanskelig å si om FSB selv kan stå bak, med motiv for å øke legitimitet og støtte til krigen blant russere. Jeg vil ikke utelukke det, men stiller meg tvilende. I tilfellet er det et høyt spill med stor fallhøyde for FSB og Putin-regimet, sier Røseth til Dagbladet.

Bisarr hendelse

Dette er langt ifra den eneste gangen FSB beskyldes for å stå bak attentat mot sine «egne».

New York Times viet mandag plass i sine spalter til en artikkel der de ramser opp flere hendelser som FSB angivelig har stått bak. Den amerikanske storavisa gjør et poeng ut av at den omdiskuterte sikkerhetstjenesten gang på gang skal ha anklaget andre, deriblant Ukraina, for å ha utført angrep flere mener de står bak.

Avisa skriver:

- Tre dager før Russland invaderte Ukraina i slutten av februar, anklaget Moskvas etterretningsbyrå Ukraina for å ha beskutt et hus brukt av russiske grensevakter, og publiserte en kort video som viser en ødelagt bygning med et russisk flagg.

New York Times skriver videre at det verken var noe krater eller noen form for skader på det som skulle være et sønderknust hus som huset russiske grensevakter.

- Påstanden ble raskt avvis som en bløff. Det så mer ut som en forlatt hytte enn et hus for grensevakter, skriver avisa.

HOLDER MULIGHETENE ÅPNE: Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener FSB kan stå bak attentatet mot Darja Dugina. Foto: Erlend Aas / NTB
HOLDER MULIGHETENE ÅPNE: Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener FSB kan stå bak attentatet mot Darja Dugina. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

Opplevd på nært hold

At FSB angivelig dekker over operasjonene sine og anklager andre for å stå bak, har Dalhaug selv opplevd på nært hold. Da Dalhaug jobbet som OSSE-observatør i Luhansk, våknet han en dag av et drønn.

Ikke langt fra hotellet han bodde på, ble den ukrainske separatistlederen Aleksandr Zachartjenko drept da ei bombe gikk av på en kafé han besøkte. Dalhaug forteller at FSB opptil flere ganger skal ha hatt en klar plan for å straffe personer umiddelbart etter angrepene.

- Det skal flere ganger ha skjedd at russerne pekte ut og arresterte folk på forhånd av angrep, slik at de enkelt kunne straffes i ettertid, sier Dalhaug.

Anklager mot Putin

Avslutningsvis i artikkelen beskriver New York Times hvordan Putin selv ledet et av de mest beryktede eksemplene på å prøve å dekke over for egne angrep.

Da han som KGB-agent i 1999 beskyldte tsjetsjenske militanter for å stå bak en rekke leilighetsbombinger i Moskva, kom det ifølge avisa etter hvert fakta på bordet som viste at det var langt fra sannheten.

Ved en boligblokk i Ryazan, en by sørøst for Moskva, skal FSB ha blitt tatt «med buksene nede».

AVBLÅSER STORMING: Russlands president Vladimir Putin har beordret forsvarsminister Sergej Sjoigu om å avblåse stormingen av Azovstal-stålverket. 21. april 2022. Video: Reuters / Rossija-24. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Da beboerne hadde funnet flere sekker med det som så ut som eksplosiver, viste det seg at det var FSB som hadde plantet dem.

Sikkerhetstjenesten ba seinere om unnskyldning og hevdet sekkene var en del av en antiterrorøvelse. De sa også at sekkene bare inneholdt sukker.

- Mer enn to tiår seinere er hendelsen fortsatt et mysterium, selv om en ting er klart: Bombingen av leilighetene banet vei for et nytt russisk militærangrep mot Tsjetsjenia, og for oppstigningen av Putin - som inntil da var en lite kjent KGB-agent - til å bli Russlands president bare måneder seinere, skriver avisa.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer