KREVER SANKSJONER: Audun Lysbakken reagerer med sinne etter å ha fått høre resultatene fra undersøkelsen Kari Partapuoli og Antirasistisk Senter har gjennomført i utelivsbransjen. John Magno (19) og William Karlsen (27) ble nektet inngang i sju av elleve nattklubber. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
KREVER SANKSJONER: Audun Lysbakken reagerer med sinne etter å ha fått høre resultatene fra undersøkelsen Kari Partapuoli og Antirasistisk Senter har gjennomført i utelivsbransjen. John Magno (19) og William Karlsen (27) ble nektet inngang i sju av elleve nattklubber. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADETVis mer

Avvist ved sju av elleve nattklubber

John Magno (19) og William Karlsen (27) har vent seg til å bli avvist i døra på utesteder. Reinspikka rasisme, mener likestillingsminister Audun Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Dette er kanskje det mest tydelige tegnet på diskriminering jeg opplever. Det triste er at vi nesten bare har akseptert det, sier William Karlsen (27).

Karlsen er halvt filippinsk, mens John Magno (19) har filippinske foreldre. Begge er født og oppvokst i Norge.

Magno og Karlsen beskriver det som helt vanlig at nordmenn med mørk hud får beskjed om at de må stå på gjesteliste for å komme inn på nattklubber, mens gjester med lysere hud trasker rett inn. Så vanlig er det at det er noe de tar for gitt når de skal ut og more seg på byen.  

- Det er en greie vi har vokst opp med. Det er blitt en del av Oslos uteliv. Hvis vi er for mange ikke-norske, må vi dele oss opp eller ha med en etnisk norsk, sier Magno.

Nektet adgang I vår har Antirasistisk Senter kontrollert flere utesteder i Oslo ved å la en gruppe mørkhudede ungdommer besøke utvalgte utesteder. I sju av elleve tilfeller ble gruppa stoppet.

Antirasistisk Senter lot også ei kontrollgruppe med hvite ungdommer prøve seg. De slapp inn på alle stedene som ble sjekket.

Ett av stedene er nå anmeldt til Likestillings- og diskrimineringsombudet. Der fikk gruppa med innvandrerbakgrunn beskjed om at det var et lukket arrangement den kvelden, mens gruppa av hvite ungdommer kom rett inn like etterpå. Da Antirasistisk Senter konfronterte dørvakta, sa han at de mørkhudede ikke kom inn på grunn av antrekkene.  
Sanksjoner som svir - Dette gjør meg inderlig forbannet. Dette handler til sjuende og sist om én ting: hudfarge. Dette er reinspikka rasisme og er et kraftig signal å sende norsk ungdom, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Han mener utestedene må bli møtt med tiltak som svir.

- Det som svir mest for et utested er å miste skjenkebevillingen. Siden 2005 har kommunene hatt mulighet til å ta fra utestedene bevillingen på bakgrunn av rasisme. Jeg oppfordrer kommunene til å ta i bruk dette virkemiddelet, sier Lysbakken.

Ingen sanksjonert Næringsetaten i Oslo kommune opplyser overfor Dagbladet at man så langt ikke har inndratt skjenkebevillinger på bakgrunn av rasisme. Næringsetaten deltar imidlertid i disse dager i et prosjekt i regi av Lysbakkens departement om diskriminering i utelivet. Prosjektet skal avsluttes i begynnelsen av august, og en rapport vil foreligge i løpet av høsten.  

Informasjonsrådgiver Toril Roaas kan informere om at det hittil har blitt avdekket seks tilfeller der næringsetatens kontrollører har blitt forskjellsbehandlet. I et av tilfellene er det konkludert med diskriminering, mens de fem andre sakene ennå ikke er avgjort.