Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avviste å beskytte Kelly

Storbritannias forsvarsminister Geoff Hoon ønsket ikke å beskytte våpeneksperten David Kelly mot en fiendtlig, offentlig høring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også statsminister Tony Blair ble personlig trukket inn i diskusjoner om hvordan myndighetene skulle forholde seg til den britiske regjeringsrådgiveren etter at mistanken vokste om at han var BBCs kilde.

Opplysningene som kom fram torsdag øker presset på forsvarsminister Hoon ytterligere. Han har ennå ikke besvart viktige spørsmål om hvordan den stillferdige våpeneksperten ble kastet ut i det offentlige lys.

Et memorandum som ble framlagt for høringen av saken torsdag, viste at forsvarsminister Hoons øverste sivile embetsmann anbefalte Hoon å «stå imot» en anmodning fra utenrikskomiteen i Underhuset om å få avhøre Kelly i en åpen høring.

Embetsmannen understreket at Kelly ikke var vant med å bli framstilt i full offentlighet og at han ikke var tiltalt for noe. Men Hoons kontor svarte at det ville bli vanskelig å beskytte Kelly og at man derfor hadde sagt ja til komiteens anmodning.

- Han var tydelig svært nervøs for det, sa Kellys kollega Patrick Lamb til høringen torsdag. To dager etter opptredenen i Underhuset tok Kelly sitt eget liv ved å kutte pulsåren.

Et brev mellom to høytstående tjenestemenn som ble framlagt for høringen torsdag, refererte også til statsminister Tony Blairs synspunkt at «før vi bestemmer hvilke skritt vi skal ta videre, vil det være fornuftig å gå enda et stykke videre for å avklare forskjellene mellom hva Kelly sa og hva Gilligan hadde hevdet.»

Gilligan er BBC-journalisten som brakte historien om at den britiske regjeringen hadde gjort en rapport om Iraks masseødeleggelsesvåpen mer «sexy» enn det var grunnlag for. Det er denne historien Kelly skal ha vært kilde for.

(NTB)

NEKTET: Storbritannias forsvarsminister Geoff Hoon ønsket ikke at våpeneksperten David Kelly skulle beskyttes mot en fiendtlig, offentlig høring. Foto: AP/SCANPIX
BEGIKK SELVMORD: David Kelly tok sitt eget liv. Foto: AP/SCANPIX