BRUDD: Leder i Norsk industri Stein Lier Hansen (t.v.) og leder i fellesforbundet Arve Bakke ved forhandlingsstart for frontfaget i årets lønnsoppgjør.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BRUDD: Leder i Norsk industri Stein Lier Hansen (t.v.) og leder i fellesforbundet Arve Bakke ved forhandlingsstart for frontfaget i årets lønnsoppgjør. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Avviste alle krav

Brudd i forhandlingene, Fellesforbundet og Norsk Industri møtes hos Riksmegleren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fellesforbundet brøt i formiddag lønnsforhandlingene med Norsk Industri.

- Vi overlater nå oppgjøret for Industrioverenskomsten til Riksmekleren etter at vi i ei uke har forhandlet uten synlige resultater, sier forbundsleder Arve Bakke i Fellesforbundet i en pressemelding.

Må ha hjelp - Etter at vår forhandlingsdelegasjon i dag har gjennomgått status for forhandlingene, har vi konstatert at alle våre krav er avvist av arbeidsgiverne. For å komme i mål med en avtale innen 1. april har vi derfor vært nødt til å be om hjelp fra Riksmekleren, sier Bakke. 

Partene er nå i møte hos riksmekler Nils Dalseide.
Riksmekleren skal overta den videre fremdriften i forhandlingene. Det normale er da at partene har tre dagers frist på å komme fram til en frivillig meklingsløsning.

Streik? Dersom det ikke lykkes, ber partene riksmekler Dalseide om hjelp til tvungen mekling. Et eventuelt meklingsbrudd betyr streik fra 2. april.

Det vanskeligste området har ifølge Aftenposten vært Fellesforbundets og LOs krav om å avtalefeste pensjon. Fellesforbundets leder Arve Bakke er under et kraftig press på pensjon.

Pensjonskrav LOs representantskap vedtok i februar at avtalefesting av pensjon i privat sektor er et hovedkrav, og ettersom det er forbundsvist oppgjør, er det Fellesforbundet som må gå i front og sikre at pensjon blir en del av oppgjøret.

Det er ikke minst Handel og Kontor som kjører hardt på pensjonskravet.

Arbeidsgiverne med Norsk Industri i spissen har kategorisk avvist å forhandle om pensjon ved årets oppgjør.
(NTB)